Műszerventilátor kínálatunkban

Műszerventilátor gyakran szükséges ipari alkalmazásoknál, de számos hobby célra is felhasználhatóak. Kiválóan alkalmazhatóak például gépek, fénymásolók, trafók hűtésére is. Ezek a speciális ventilátorok különböző méretben és kivitelben kaphatóak. Többféle csapágyazással gyártják őket: például sikló, golyós és VAPO (mágneses csapágyazással). Érdemes szem előtt tartani, hogy a ventilátorok élettartama nagyban függ a csapágyak megbízhatóságától. Az, hogy milyen típust válasszunk, attól függ, hová kerül beépítésre. TOVÁBB OLVASOM

muszerventilator

AC vagy DC műszerventilátor?

Fontos tudni, hogy a műszerventilátorok élettartama nagyban függ a környezeti hőmérséklettől. AC (váltakozó áramú) vagy DC (eggyen áramú) ventilátorokból választhatunk. A DC műszer ventilátorok nagyobb hatásfokkal rendelkeznek, 5-12 vagy 24V-os feszültségről biztonságosan üzemeltethetőek.

Milyen csapágyazást válasszak?

Sikló csapágyazású műszerventilátor: Ezek a ventilátorok sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: gazdaságosak és csendesek. Ezért a legtöbb alkalmazásban a legjobb megoldást a csúszócsapágyak jelentik. Ráadásul hosszú élettartamot biztosítanak, a lehető legminimálisabb zajszint mellett. A ventilátorokat ajánlott vízszintes tengellyel beépíteni, másképp az élettartamuk akár 25%-al is csökkenhet.

Golyós csapágyazású műszerventilátor: Ez a csapágyazás alkalmassá teszi a ventilátort függőleges tengelyirányú üzemelésre is. Amennyiben magas környezeti hőmérsékletek mellett kell üzemelnie a ventilátornak – ahol követelmény a magas élettartam –, ott a golyóscsapágyak váltak be a legjobban.

VAPO (mágnes) csapágyazású műszerventilátor: Az új típusú csapágyak (VAPO) és a mágneses lebegtető rendszer a csapágyak érintésmentes szerelését jelentik. Bár a siklócsapágyas ventilátor is alacsony zajszint mellett üzemel, a VAPO csapágy még a fenti két típusnál is a csendesebb, és néhányszorosan magasabb élettartam jellemzi. Ez a ventilátor jobban tűri a magasabb hőmérsékletet (több mint +70oC) is, ezért ahol ilyen körülmények közé kell telepíteni a készüléket, érdemes ezt választani.

Műszerventilátor zajszintje

Általánosan elmondható, hogy a magasabb fordulatszámú motorok zajszintje magasabb. Szintén általános jelenség, hogy azonos légáram mellett a nagyobb méretű és alacsonyabb fordulatszámú ventilátor kisebb zajt kelt, mint a kisebb méretű és magasabb fordulatszámú. A szabad légáramlást gátló akadályok is zajforrások – légörvényt keltenek.

LFT műszerventilátor védőrács szűrővelKiegészítők műszerventilátorhoz

A ventilátorhoz vásárolhatunk plusz védőrácsot, akár szűrővel is. Ezeket általában egyszerűen csavarokkal tudjuk rögzíteni. Funkciója a ventilátor mechanikai védelme (a por és a külső hatások ellen) illetve a balesetek megelőzése. Ezért erősen ajánlott a ventilátorokhoz védőrácsot is rendelni!

Kövessenek minket a közösségi média oldalakon is!
linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.