Fordulatszám szabályzó webáruházunkban

Ipari ventilátorok esetében gyakori eset, hogy a rendszerbe épített ventilátor fordulatszáma nem megfelelő. Amennyiben a fordulatszám túl magas, a szellőztető rendszer légszállítása is a tervezett érték fölötti, így a rendszerünk már nem a kívánt paraméterekkel és hatásfokon működik. Mit tehetünk ez esetben? TOVÁBBB OLVASOM

Fordulatszám szabályzó

  MSC 105 ventilátor fordulatszám szabályzó

  Ventilátorunk fordulatszámát (és így a légszállítását) külső szabályzó készülékkel tudjuk a kívánt értékre csökkenteni.

  Mikor használjunk fordulatszám szabályzót?

  Fordulatszám szabályozó lakossági és ipari területen is használható. Kínálatunkban mindkét kategóriában található az adott ventilátorhoz megfelelő szabályozó.

  Az ipari ventilátorokhoz gyártott típusok nagyobb teljesítményű készülékeket képesek szabályozni és igazodnak az ipari környezetben esetlegesen előforduló extrém hőmérsékleti körülményekhez is: -20 – +65C° közötti tartományban is hibátlanul működnek.

  RS-1-400 ventilátor fordulatszám szabályzó

  A fordulatszám szabályzók többféle kivitelben készülnek. Van olyan, ami megjelenésében egy hagyományos villanykapcsoló, de van olyan is, ami egy falra szerelhető doboz szabályozó gombokkal, kapcsolókkal. Abban, hogy milyen típusra van szükségünk, szakember tud segíteni.

  Egy szellőztető rendszer megtervezésekor a használni kívánt ventilátor kiválasztásának egyik (és legfontosabb) szempontja a légszállítási adata. A beépítés után a tényleges légszállítás mértéke még számos tényezőtől függ. A pontos tervezés ellenére sem lehet 100%-os biztonsággal kiválasztani a betervezett optimális légszállítást biztosító ventilátort, így a használat közben szükség lehet a ventilátor teljesítményének pontos beállítására.

  A másik leggyakoribb oka a fordulatszám szabályzó használatának az időszaktól függő légszállítási igény szerinti fordulatszám állítás. Bizonyos időszakokban nem szükséges a ventilátornak maximális teljesítménnyel üzemelnie, ekkor tudjuk a fordulatszám szabályzó készülékkel csökkenteni a légszállítást és a rendszerünk teljesítményfelvételét.

  Fordulatszám szabályzó típusai

  • Fázishasításos elven működő készülékek.
   Kisebb egyfázisú ventilátorok esetében használható. Előnyük a kedvező ár és kis méret, valamint a fokozatmentes fordulatszám állíthatóság. Hátránya, hogy alacsony fordulatszámon zajos lehet a ventilátor, valamint csak kisebb teljesítményű és egy fázisú ventilátorokhoz használható. A motor fordulatszámát 50%-os érték alá nem javasoljuk csökkenteni! Nyomatékot nem tartja, így csak ventilátorok esetében javasolt a használata.

  • Trafós fordulatszám szabályozók
   Megbízhatóak, robosztus kivitelülek. Előnye a fázishasításos szabályzókkal szemben, hogy a hálózati 50Hz-es zaj nem hallható a ventilátorokon. Hátrányuk a nagy súly, magas áruk, és csak előre meghatározott fokozatok szerint lehet üzemeltetni a ventilátorunkat. A szabályozási elve: a ventilátorra jutó feszültséget (így a teljesítményt) csökkenti, a nyomatékot nem tartja. Szintén csak ventilátorok fordulatszám csökkentésére használható.

  • Frekvenciaváltók
   A frekvenciaváltó a nagy teljesítményű, 3 fázisú ventilátorok esetében a legjobb választás. Egyes típusai üzemeltethetőek 1 fázisú hálózatról is, számos vezérlési és szabályozási lehetőséggel rendelkeznek. A fordulatszám nagyon pontosan állítható és a frekvenciaváltók a motor nyomatékát is megtartják. Ezért használhatóak széleskörűen akár futószalagok, és egyéb hajtások esetében is. Alkalmasak épületfelügyeleti rendszerekhez történő csatlakoztatásra is. Hátrányuk a magas ár, ami miatt csak kimondottan nagy és igényes szellőztető rendszerekbe érdemes betervezni. Üzemeltetéskor a hálózati zavarszűrés fontos megoldandó feladat, amely többlet költségeket eredményezhet.

   

  A megfelelő típus kiválasztásában szívesen segítünk, keresse kollégánkat a +36709439358 telefonszámon.