Szigetelés után is penészesek a falak!

szigeteles peneszes falak ventilatorbolt

Nagyon sokan korszerűsítik az otthonukat, aminek első lépéseként szigetelik a falakat valamint lecserélik a nyílászárókat. A szigetelés után azt várják, hogy spórolnak majd a téli fűtési és a nyári hűtési költségeken, ami nem csak a pénztárcájuknak előnyös, hanem a környezetre nézve is. De gyakran azzal szembesülnek a felújított házak tulajdonosai, hogy lecsapódik a pára, penészednek a falak. De miért, mikor szigetelve van? Nos, ennek az oka egy nagyon tipikus hiba, amit a legtöbben elkövetnek: nem gondoskodnak a szellőzésről!

penesz-szigeteles-utan-a-falakon
penészes fal

Miért penészednek a szoba falai szigetelés után is?

Amikor a szigetelt falakon elkezd megjelenni a penész, az tulajdonképpen annak a bizonyítéka, hogy maga a szigetelés jól működik. Vizsgáljuk meg közelebbről a problémát! Mert mi is okozza a páralecsapódást?

Magas páratartalmú helyiségekben a penész akkor jelenik meg, amikor lakásunknak nem megfelelő a szellőzése és a hidegebb falfelületen a pára kicsapódik. Ez kiváló körülményeket biztosít a penészgombák szaporodásának. A szigetelt falak úgymond jól „zárnak”, becsomagolják az épületet. Ha nem gondoskodunk arról, hogy a levegő folyamatosan áramolhasson és cserélődhessen, akkor bent marad a párás levegő, majd megindul a penészesedés.

Egy hagyományos nyílászárókkal rendelkező otthonban a levegő kis mértékben ugyan, de rendszeresen cserélődik, viszont egy jól szigetelt ház esetén már teljesen más a helyzet. Itt a friss levegőmennyiséget nekünk kell pótolnunk, mesterséges szellőztetésre van szükség. Lássuk, hogyan!

Hogyan előzze meg a páralecsapódást a szigetelés után?

A szigetelés mellé építse ki az otthona szellőző rendszerét is! Hiszen manapság már a konyhában alapvető dolog elszívó ventilátort használni, ugyanilyen fontos minden helyiségben szellőző ventilátorral gondoskodni a légcseréről. Ennek többféle módja is van.

Akár helyiségenként is beszerelhetünk egy-egy ventilátort, de központi szellőztető rendszer kiépítését is megvalósíthatjuk. Az utóbbi megoldást meglévő épület esetén kicsit bonyolultabb kivitelezni, de megvalósítható. A legmodernebb és leginkább energiatakarékos megoldás a központi hővisszanyerős rendszer kiépítése, ami bár jelentős kiadással jár, de hosszú távon megtérülő befektetés. Erről a rendszerről ide kattintva kaphat további információkat.

Legfontosabb a gyakori ablaknyitás

Amennyiben nincs még semmilyen szellőztető rendszerünk, ami megoldja helyettünk a légcserét, fontos, hogy minél gyakrabban átszellőztessük lakásunkat. Bár az ablaknyitás hőveszteséggel jár a fűtési szezonban, de mégis fontos. Hiszen ahogy korábban említettük, szigetelt falak és nyílászárók esetében rendkívül csekély mértékű a légáramlás. Ezt segíthetjük ablakba szerelhető légbevezetőkkel vagy ventilátorokkal akár. Költséghatékony és gyors megoldást nyújt, bár kevésbé hatékony.

A fürdőszoba szellőztetése alap

A fürdőszoba szellőztetése rendkívül fontos, ezért ebben a helyiségben a legtöbb esetben megtalálható valamilyen ventilátor függetlenül attól, hogy szigetelt vagy nem, új építésű vagy régebbi az épület. Nem csak a pára, hanem a kellemetlen szagok elszívása miatt is nagyon előnyös a használata. Mivel fürdőszoba ventilátorok általában szakaszos üzemelésűek, ezért a lakás egyéb helyiségeibe ez nem jó megoldás. Oda másmilyen ventilátort érdemes beszerezni.

Megoldás fürdőszoba szellőztetéshez!

Érdeklődjön!
ÚJ
16 878Ft20 815Ft (Áfa-val)
6 337Ft19 037Ft (Áfa-val)
57 137Ft67 297Ft (Áfa-val)
Érdeklődjön!
77 989Ft99 990Ft (Áfa-val)
Érdeklődjön!
4 305Ft7 607Ft (Áfa-val)
36 990Ft49 990Ft (Áfa-val)
18 783Ft33 769Ft (Áfa-val)
16 990Ft77 989Ft (Áfa-val)
59 931Ft76 695Ft (Áfa-val)
28 816Ft43 167Ft (Áfa-val)
28 816Ft (Áfa-val)
45 382Ft66 832Ft (Áfa-val)

Olcsó és gyors megoldás: folyamatos üzemű ventilátorok

Ebben az esetben légbevezetők beépítésével tudjuk a friss levegőt pótolni, és folyamatos üzemű ventilátor segítségével például a páraszinthez igazítjuk a működést. Így folyamatosan gondoskodhatunk a megfelelő szellőzésről. Fontos, hogy amennyiben ilyen ventilátort szeretnénk beépíteni, figyeljünk arra, hogy energiatakarékos és halk legyen a készülék. És természetesen az sem mindegy, hogyan tudjuk beépíteni. Számítsuk ki előtte a szükséges légcsere mennyiségét, hogy megfelelő teljesítményű ventilátort válasszunk. Ez bármelyik helyiségbe beépíthető, és megoldja a szükséges levegőcserét.

Profi megoldás: hővisszanyerős szellőztetés

Ha hővisszanyerős szellőztetés kivitelezését választjuk, akkor azzal valóban meg lehet valósítani a légcserét az ablakok kinyitása nélkül. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy nem jár hőveszteséggel a légcsere. Ez a szellőztető rendszer egy saját mikroklímát teremt az otthonunkban, ami minden esetben állandó. Folyamatosan gondoskodik a friss levegő utánpótlásáról, és nyáron segíti a hatékony hűtést, télen pedig a fűtést. Egy szigetelt épület korszerű hővisszanyerős szellőztető rendszerrel és fűtési rendszerrel felszereleve tulajdonképpen a passzív házak energiafelhasználásához közelít. Rendkívül hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló energiát, érdemes tehát egy ilyen komplex rendszerben gondolkodni.

Hővisszanyerős szellőztetés

Hővisszanyerős szellőztetés utólag

Ha nincs mód a központi rendszer kiépítésére, még nem kell lemondani a szellőztetésnek erről a modern formájáról sem. Utólag is van lehetőség helyiségenként beszerelni egy hővisszanyerős szellőztető gépet. Ternmészetesen ezzel csak egy-egy helyiség szellőztetéséről tudunk gondoskodni egyszerre, cserébe egy kompakt gépet kapunk, amihez nem szükséges csőrendszer kiépítése.

Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztetők

Szigetelés és szellőztetés!

Összefoglalva tehát, a szigetelés önmagában nem elegendő! A szigetelés kivitelezésével párhuzamosan meg kell tervezni azt épület megfelelő szellőztetését is. Amennyiben ez elmarad, a nedves, párás levegőt bezárjuk az épületbe, ahol is a falakon fog lecsapódni. Ezzel elindul a penészesedés és a gombásodás, ami rengeteg egészségügyi kockázatot hordoz magában. Ha már befektetünk az épület szigetelésébe, ne spóroljuk meg a szellőző ventilátorok beszerzését! Akár helyiségenként, akár központi rendszerrel, de mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy otthonunkban folyamatos legyen a friss levegő utánpótlása.

Amennyiben ehhez segítségre van szüksége, kérdezze munkatársainkat! A tervezésben és a kivitelezésben is segítünk, ráadásul több száz termékünk raktárról rendelhető!

4 thoughts on “Szigetelés után is penészesek a falak!

 1. Pucheli László says:

  Tisztelt Cím!
  Háztartásunkban lévő konyhai, hangos, ámde hatástalan elszívónkat alakítanám át. Jelenleg egy 125-ös flexibilis csövön fúj, vagy inkább lehel a padlás felé. Nos, a padlásra tenném a ventilátort, hogy halkabb legyen. Lehetséges-e a már említett átmérőjű csövön kb 2500 m3/h levegőmennyiséget átszippantani? Milyen ventilátor tudná ezt teljesíteni?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Pucheli László

  • Barkóczay László says:

   Kedves László!
   Köszönjük kérdését! Sajnos az Ön által említett adatok alapján több probléma is van.
   Konyhai elszívó esetében a csőátmérő optimálisan 150mm, ha feltétlen szükséges akkor szokták leszűkíteni 125mm-re. Mivel a csőátmérő és a légszállítás, zajszint és nyomásveszetség összefügg egymással a következők a maximum határértékek:
   – Max. légszállítás 1000-1200m3/h, ekkor már minimum 150mm-es csőátmérő kell.
   – 125mm-es csőátmérővel a maximális légmennyiség 400-500m3/h.
   2500m3/h olyan nagy légmennyiség, hogy ehhez már 350-400mm csőátmérő szükséges. Ilyen légszállítást lakossági konyhában nem szoktak alkalmazni. Ehhez a teljesítményhez már zajosabb ventilátor is szükséges, amihez hangcsillapító beépítése elengedhetetlen lesz. A tetőtérbe telepített ventilátorok és a szellőzőcsövek esetében a kondenzvíz kicsapódást meg kell gátolni. Remélem tudtam segíteni. Üdvözlettel, Barkóczay László

 2. Zsolt F. says:

  Gépi szellőztető berendezésre párhuzamosan temperáló hűtést a befújó ágakra lá lehet tenni? Alacsony légbefújású csatornazható klímával?

  • Tokai Zoltán says:

   Kedves Zsolt! köszönjük érdeklődését. A szellőztető rendszer a meglévő hűtő-fűtő rendszerek hatásfokát tudja javítani, de ezeket a rendszereket külön rendszer ként javasoljuk kiépíteni. Lehet hűteni a befújt levegőt, hideg vizes kalorifert szoktunk javasolni. Klíma és a szellőztető rendszert nem javasoljuk egy csőhálózatra kötni, mert a két rendszer működése eltérő. A klíma nagy mennyiségű levegőt mozgat nagy légsebességgel, míg a szellőztető kis mennyiséget alacsony légsebességgel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató