Halk ventilátor választékunk fürdőszobába

Halk ventilátor választása elsődleges szempont lehet lakossági felhasználás során. Nyilvánvalóan senki nem szeretné, hogy az egyébként nélkülözhetetlen szellőztetés folyamatosan megzavarja az otthon nyugalmát. Ezért a legkiválóbb választás, ha csendes működésű motorral felszerelt elszívót választunk. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kiválasztás előtt? TOVÁBB OLVASOM

halk ventilátorHalk ventilátor választása: nézzük meg a berendezés műszaki adatlapját! Ezen általában feltüntetik a teljesítményt, a légszállítási adatokat és a zajszintet is. Keressük a decibel értékeket az adatoknál, mert abból tudunk tájékozódni.

Honnan is lehet tudni, hogy az adott érték magas vagy alacsony? Ehhez adunk egy kis összehasonlítást. Jól látható ezen az ábrán, hogy milyen hangos például egy porszívó vagy egy leejtett gombostű hangja. Egy átlagos porszívó 75 dBA zajszintet mutat, egy mosogatógép a működése során 70 dBA zajjal jár. Egy átlagos elszívó ventilátor zajszintje 40-50 dB, egy nagyon halk motorral felszerelt ventilátor viszont csupán csak 10-20 decibel körül. Jól látható az ábrán, hogy az a zajszint valahol a leejtett gombostű keltette zaj és a susogó falevelek hangja között található.  Ez valóban nem jelent nagy zajterhelést.

Az, hogy a ventilátor működése mennyire halk, nagyban függ a motor felépítésétől és a ventilátor járókerekének kialakításától. Általában a golyós csapággyal felszerelt ventilátorok a leghalkabbak. Ha fontos szempont a zajszint, akkor mindenképpen ebben a kategóriában érdemes szétnézni. Ennek speciális típusai a DC motorral ellátott elszívók. A DC motor nem csak alacsony zajszinttel működik, de rendkívül energiatakarékos is a működése. Kitűnő választás, ha a gazdaságosság mellett halk ventilátor beszerzése a cél.

Halk ventilátor teljesítménye és zajszintje

Vent Axia Silent elszívó ventilátor

Fontos azonban megjegyezni, hogy halk ventilátor választásánál nem lehet kizárólag a zajszintet figyelembe venni. Fontos, hogy először a szükséges légszállítási igényt számoljuk ki, amihez megfelelő teljesítményt szintén hozzá kell rendelni. Ha ezek az adatok már rendelkezésre állnak, akkor ebben a kategóriában a legkisebb zajszinttel működő ventilátort ki tudjuk választani. Hiszen azt ne veszítsük szem elől, hogy a nagyobb teljesítmény általában nagyobb zajszinttel jár. Azonban egy jó tervezésű és gazdaságos motorral felszerelt elszívó teljes mértékben kielégítheti a halk ventilátorral szemben támasztott minden igényünket.

Amennyiben kérdései merülnek fel ventilátor vásárlása előtt, keresse bátran szakértő kollégáinkat!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.