Adatkezelési tájékoztató

A Ventilátorbolt webáruház üzemeltetőjeként kiemelt figyelmet fordítunk a személyes adatok védelmére. Ebben a dokumentumban részletes tájékoztatást kaphat arról, hogy ügyfeleinkről és weboldalunk felhasználóiról milyen személyes adatokat, milyen jogalapon kezelünk, személyes adatait milyen célra használjuk, kinek adhatjuk át, és Önnek milyen jogai vannak az Ön személyes adatainak kezelésével kapcsolatban.

A webáruház üzemeltetője: Onixcom Kft. (székhely: 2092 Budakeszi, Hegyhát u. 3. Adószám: 12907399-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-101686 Adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-62877/2013)

1. Webáruházunk látogatóiról a személyes adatok gyűjtése és felhasználása

A weboldal használatakor különböző típusú adatokat gyűjtünk látogatóinkról, például a felhasználónevet és jelszavakat, a névjegyeket és más beállításokat. Amennyiben vásárol vagy regisztrál weboldalunkon, a rendelések feldolgozásához és teljesítéséhez szükséges adatokkal is dolgozunk az alábbiak szerint:

  1. azonosító adatok, amelyek alatt különösen a vezetéknév és keresztnév, felhasználónév és jelszó értendő;
  2. elérhetőségi adatok, ezek alatt olyan személyi adatok értendők, amelyek lehetővé teszik a kapcsolattartást, ezek közé az e-mail cím, telefonszám, kézbesítési cím, számlázási cím;
  3. a beállítások, amelyek alatt az olyan adatokat értjük, amelyeket a fiók tartalmaz, főleg az elmentett címek és profilok, hírlevél beállítások, a hűségprogramokban való tagság, vásárlási listák, a figyelt termékek (termékfigyelők), a termékek és szolgáltatások értékelése, és a kitöltött kérdőívek;
  4. adatok a rendelésekről, amelyek elsősorban a rendelt termékkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok, a szállítási és fizetési mód, beleértve a bankszámla számát és a panaszokról vezetett adatokat;
  5. adatok a viselkedését illetően a weben, ideértve a megjelenített és megtekintett terméket és szolgáltatásokat illetően, a linkeket, amelyekre rákattint, a weboldalunkon való mozgási módot és a képernyő görgetését, valamint az eszköz adatait, amelyről a weboldalunkön böngészett, ilyen az IP cím és a származtatott hely, az eszköz azonosítása, annak műszaki paraméterei, például az operációs rendszer és annak verziója, a képernyő felbontása, a használt böngésző és annak verziója, valamint a sütikből (cookie) és hasonló technológiákból nyert adatok az eszközazonosításhoz;
  6. az általunk küldött üzenetek olvasási viselkedéséről, különösen az üzenetek megnyitásának idejéről és az eszközről, amelyen az üzenetet olvassa, az IP-cím és a belőle származtatott hely, az eszköz azonosítása, annak műszaki paraméterei, például az operációs rendszer és annak verziója, a képernyő felbontása;
  7. származtatott adatok, vagyis az Ön beállításaitól származó személyes adatok, információk a megvásárolt áruk és szolgáltatásokról, a weboldalon tanúsított viselkedésével kapcsolatos információk és az általunk küldött e-mailek olvasásával kapcsolatos információk;

2. A személyes adatok kezelésének típusai

Az, hogy milyen adatkezelést végezhetünk az Ön személyes adataival, az attól függ, hogy Ön kizárólag a weboldalunk látogatója, vagy pedig regisztrált, illetve vásárolt nálunk. Az adatokat akkor is kezelhetjük, ha Ön a megrendelt termék vagy szolgáltatás címzettje, ha Ön kapcsolatban áll velünk, vagy ha meglátogatja webáruházunkat.

2.1. Az adatok kezelése a webáruház látogatói esetében

Ha meglátogatja weboldalunkat, kisebb fájlokat tárolunk az Ön eszközén majd ezeket sütiként olvassunk. A sütik rövid adatfájlok, melyeket a meglátogatott honlap szervere tárol el a felhasználó számítógépén (a böngészőben). Bizonyos cookie-k lehetővé teszik, hogy a weboldalaink böngészése során az Ön aktivitását összekacsolja a böngészőablak megnyitásának pillanatától annak bezárásáig. Amint a böngésző ablakot bezárja, ezek cookie-k törlődnek. Mások az eszközön maradnak a beállított ideig, és minden alkalommal, amikor a konkrét cookie-t létrehozó weboldalt meglátogatja, aktiválódnak. Továbbá pixelcímkét is használunk (webjelző vagy web beacon-nek is nevezzük), ezek apró képek, és a sütikhez hasonló a funkciójuk. A számítógépén tárolt sütikhez képest a webjelzők a weboldal szilárd részét alkotják. Mindezekről a technológiákról a dokumentumban az egyszerűség kedvéért a továbbiakban mint sütikről beszélünk. Az Ön eszközébe a sütiket nem csak tároljuk, de olvassuk is azokat a sütiket, amelyeket az Ön eszközébe a honlapunk mentett.

Az egyes sütiket az Ön eszközén közvetlenül a mi weboldalunk tárol. Ezeknek a sütiknek a funkciói:

  • azonosítja Önt, miközben weboldalunk egyes oldalait lapozza, és az ismétlődő látogatások során, például azért, hogy a vásárlás közben ne legyen kitörölve a bevásárló kosár, hogy a konkrét eszközből való bejelentkezését megjegyezzük, és ne kelljen ismételten kérni az e-mail címét és jelszavát, vagy, hogy elmentsük az információt, hogy weboldalunk melyik verzióját jelenítsük meg, amennyiben a web az adott pillanatban több változatot is kínál;
  • rögzíti, hogy Ön a jelen dokumentum alapján megadta hozzájárulását a személyes adatok kezeléséhez;
  • megőrzi a biztonságot, például hogy megvizsgáljuk, hogy valaki netán visszaélt-e a weboldalra való csatlakozásával és Ön helyett jár el;
  • nyilvántartja, ellenőrzi és eltávolítja a hibákat és a weboldalunk működési hibáit.

Az ilyen sütik és más fájlok szükségesek a honlapunk működéséhez. Ha ezeket a sütiket eltiltja a böngészőből, előfordulhat, hogy a weboldalunk nem működik megfelelően, és esetleg mi nem tudjuk biztosítani a termékeinket vagy szolgáltatásainkat.

További sütik funkciói:

  • olyan sütiket tárolunk weboldalunkról, amelyek lehetővé teszik:
    • weboldalunk, annak egyes oldalai forgalmának nyomon követését, statisztikák és áttekintések készítését, és a hirdetések hatékonyságának mérését;
    • bemutatni Önnek weboldalunk különböző változatait, amennyiben az új funkciókat teszteljük;
    • úgy alakítja weboldalunk tartalmát, hogy például előnyben részesítjük a már megtekintett termékek megjelenítését, és további testre szabott ajánlatokat jelenítsünk meg Önnek;
  • lehetővé tesszük harmadik félnek a sütik tárolását, amelyeket később felhasználhat:
    • a weboldalunkról és más oldalakon való viselkedéséről adatokat gyűjthet ;
    • a közösségi oldalakról és a mi weboldalunktól eltérő weboldalakra való méretre szabott ajánlatok és célzott hirdetések megjelenítésére;
    • közösségi oldalakkal való csatlakozáshoz, mint például a Facebook, beleértve az automatikus feliratkozást, az olyan funkciók biztosításához mint a „Tetszik“ gomb, vagy a megrendeléssel kapcsolatos értesítések küldése a Messenger szolgáltatás használatával, és a célzott ajánlatok és hirdetések megjelenítése ezeken a közösségi hálózatokon és a weboldalunktól eltérő más weboldalakon.

A személyes adatok kezelésének jogcíme a weboldalt láogatók esetében

A weben tanúsított viselkedéséről szóló adatokat jogos érdekünk alapján kezeljük (tehát az Ön beleegyezése nélkül), ajánlatok és célzott hirdetések személyre szabásának céljával, amelyeket megjelenítünk Önnek. A jogos érdekünk itt a maximális mértékben személyre szabott és hatékony ajánlat. A felsorolt adatokat ezzel a céllal elemzés segítségével gazdagítjuk, és származtatott adatokat kapunk. Ezen adatok alapján a felhasználóinkat különböző csoportokba soroljuk, ahol minden csoport saját, különleges ajánlatot kap. Amennyiben ezt követően vásárol nálunk, e célból felhasználjuk a rendeléséből származó adatokat is.

2.2. Személyes adatok kezelése a regisztrált felhasználók esetében

A weboldalunkon történő regisztrációhoz meg kell látogatnia a weboldalunkat, ezért Önre vonatkoznak a 2.1. pontban ismertetett információk. Amennyiben ezen felül regisztrál is, akkor adatkezelést is végzünk az alábbiak szerint:

A szerződés teljesítésén alapuló adatkezelés

Ha a ventilatorbolt.hu weboldalon fiókot nyit, kezeljük az Ön azonosítási adatait és elérhetőségét, a beállításait és a megrendeléssel kapcsolatos adatokat (amennyiben később vásárol nálunk), a szerződés teljesítése alapján (az Ön beleegyezése nélkül), hogy felhasználói fiókját vezethessük. A szerződés, amely adatkezelésünk alapja, a fiók létrehozásával keletkezik. E céllal a személyes adatokat a fiókja létezésének egész időtartama alatt használjuk, azonban azt bármikor törölheti.

Jogos érdekeken alapuló adatkezelés

Ha a ventilatorbolt.hu weboldalon fiókot nyit, kezeljük az Ön azonosítási adatait és elérhetőségét, a beállításait és a megrendeléssel kapcsolatos adatokat (ha Ön, akár bejelentkezés nélkül is, később vásárol nálunk) és a weboldalon tanúsított viselkedésével és a küldött e-mailek olvasásával kapcsolatos adatokat, és úgyszintén a jogos érdekünk alapján (tehát az Ön beleegyezése nélkül), az alábbi céllal:

  • olyan információk beszerzése, amelyek segítenek javítani szolgáltatásainkat, hogy jövőbeni vásárlásai jobban megfeleljenek az Ön igényeinek, különösen a szolgáltatásainkkal való elégedettségének megállapítása érdekében; jogos érdekünk itt az Önnek nyújtott szolgáltatásaink javítása, és
  • személyre szabott ajánlatok és célzott hirdetések küldése, amelyeket e-mail, szöveges üzenet küldésével, közösségi hálózat segítségével, telefonon vagy más elektronikus eszköz segítségével küldhetjük, akár postán vagy megjelenítjüka weboldalunkon.

Annak érdekében, hogy az ajánlatot személyre tudjuk szabni, a fent említett adatokat elemzésnek vetjük alá és további származtatott adatokat nyerünk, amelyeket ezzel a céllal felhasználunk. Ily módon használhatjuk a weboldalon tanúsított viselkedési adatait, amelyeket még az Ön regisztrálása előtt gyűjtöttünk (amennyiben az Adatvédelmi beállításokban ezt megelőzően nem tiltotta le a weboldal személyre szabását), és akkor is gyűjthetjük a weboldalon tanúsított viselkedéséről az adatokat, ha nincs bejelentkezve (pl. a sütik segítségével azonosítjuk Önt). Az ilyen adatok alapján a felhasználóinkat különböző csoportokba soroljuk, ahol minden csoport saját specifikus ajánlatát kapja meg.

A mi jogos érdekünk alapján (tehát az Ön beleegyezése nélkül) felhasználjuk az Ön beállításait is, hogy teszteljük az funkciókat és alkalmazásokat azok bevezetése előtt, amint ez az Amennyiben meglátogatja a weboldalunket részben olvasható.

Az ilyen céllal a személyes adatokat az Ön fiókjának létezési ideje alatt használjuk, amelyet bármikor törölhet. Ez ellen az adatkezelés ellen Ön jogosult tiltakozni.

 2.3. Személyes adatok kezelése vásárlás esetén

Ahhoz, hogy vásárolhasson nálunk, meg kell látogatnia a weboldalunkat, ezért Önre vonatkoznak az adatkezelésünk feltételei, amelyeket a 2.1. pontban ismertetünk. Amennyiben nálunk vásárol, akkor adatkezelést is végzünk az alábbiak szerint:

Adatkezelés szerződés teljesítés alapján

Ha Ön mint természetes személy vásárol nálunk, a rendelése kezelésének érdekében kezeljük személyes adatait, az azonosító és kapcsolattartási adatait, és a rendelésével kapcsolatos adatait. Amennyiben nálunk már nyitott fiókot, erre a célra felhasználhatjuk az Ön beállításait is.

Amennyiben Ön egy jogi személy képviseletében vásárol nálunk, az azonosító adatait ugyanolyan céllal kezeljük jogos érdekeink alapján, mint amely az Ön által képviselt személlyel kötött szerződés teljesítésén alapszik.

Az, hogy ezen adatokat felhasználjuk a rendelés kezelése érdekében azt jelenti, hogy főleg az alábbiak miatt használjuk:

  • hogy befejezhesse online megrendelését, például, hogy a kosárba helyezett áru, vagy a feldolgozás alatt lévő rendelés adatai ne legyenek kitörölve;
  • hogy a rendelésről értesíthessünk Önt, például visszaigazolást küldhessünk, vagy tájékoztathassuk Önt az áru kiszállításáról;
  • az áru fizetése érdekében; e tekintetben az adatait átadhatjuk a fizetési rendszert működtető partnereinknek;
  • az áruszállítás érdekében; ezzel kapcsolatban az Ön adatait átadhatjuk a szállítói partnereinknek;
  • a megrendelt áru- vagy szolgáltatással összefüggő panasszal kapcsolatban; ebben az összefüggésben az Ön adatait átadhatjuk a termékimportőrnek vagy a szerviz központnak,;
  • az Ön egyéb igényeivel kapcsolatban, amelyekkel megkeres minket pl. a telefonos ügyfélszolgálat segítségével;

E célból a személyes adatokat a megrendelés feldolgozásához szükséges ideig használjuk, illetve szerződéses kötelezettségünk teljesítése, mint például a panasz rendezéséig.

Jogos érdekeken alapuló adatkezelés

Ha nálunk vásárol, megőrizzük az Ön azonosító és kapcsolattartási adatait, és a rendelésével kapcsolatos adataitjogos érdekünk alapján (az Ön beleegyezése nélkül) jogaink védelme, a belső nyilvántartás és ellenőrzések céljából. A jogos érdekeink itt jogaink védelme és a szolgáltatásaink megfelelő nyújtásának ellenőrzése.

Jogos érdekeink alapján (tehát és Ön beleegyezése nélkül) kezeljük továbbá az Ön azonosító és kapcsolattartási adatait, az Ön beállításait és a rendelésével kapcsolatos adatait (amennyiben később vásárol nálunk) az alábbi céllal:

  • az olyan információk beszerzése, amelyek segítenek szolgáltatásainkat javítani, hogy még jobb vásárlásokat végezhessen nálunk, különösen a szolgáltatásainkkal való elégedettségének megállapítása; jogos érdekünk itt az, hogy javítsuk az Önnek nyújtott szolgáltatásainkat, és
  • a weboldal funkcióinak egyedivé tétele az Ön igényeinek megfelelően, például azért, hogy a vásárlás során felkínálhassuk a legközelebbi átvételi pontokat, a jogos érdekünk alapján, amely a szolgáltatásaink javítása és egyedivé tételén alapszik; e célból feldolgozzuk az Ön IP-címét és a származtatott pozíciót is,
  • személyre szabott ajánlatok és célzott hirdetések küldése, amelyeket e-mail, szöveges üzenet küldésével, közösségi oldalak segítségével, telefonon vagy más elektronikus eszköz segítségével jeleníthetünk meg, akár postán is; jogos érdekünk itt a termékeink és szolgáltatásaink hatékony reklámozása. Azért, hogy az ajánlatot személyre tudjuk szabni, a fent említett adatokat (tehát az Ön azonosító és kapcsolattartó adatait, és a rendelései adatait) elemzésnek vetjük alá és további származtatott adatokat nyerünk, amelyeket ezzel a céllal felhasználunk. Az ilyen adatok alapján a felhasználóinkat különböző csoportokba soroljuk, ahol minden csoport saját specifikus ajánlatát kapja meg. Amennyiben nem regisztrál nálunk, nem használjuk az ajánlatok előkészítéséhez, amelyekkel megszólítjuk Önt, az Ön weboldalon való viselkedésére utaló adatokat.

Annak érdekében, hogy személyre szabott ajánlatokat és célzott hirdetéseket készítsünk, amelyeket megjelenítünk a weben, fehasználjuk a rendelései adatait is.

Ha ön weboldalunkon vásárol, e-mail címének tárolására az Árukereső (Online Comparison Shopping Kft. (1074 Budapest, Rákóczi út 70-72., Adószám: 24868291-2-42, Cégjegyzékszám: 01-09-186759) adatfeldolgozó megbízással rendelkezik a Megbízható Bolt Programhoz kapcsolódó vásárlói elégedettség-felmérés céljából. Az itt történő vásárlások után az Ön e-mail címe az Árukereső részére továbbításra kerül vásárlói visszajelzés igénylése és megjelenítése céljából. Az adatfeldolgozásra így továbbított átadott e-mail címet, mint személyes adatot utasításunkra az Online Comparison Shopping Kft. kezeli, megfelelő írásbeli szerződés és adatvédelmi feltételek mellett.

Jogaink védelme és a belső nyilvántartás és ellenőrzések céljából az általános elévülési időtartamig 5 év, és egy évig annak lejártig kezeljük az Ön személyes adatait, az elévülési idő végéig érvényesíthető követelések miatt. Bírósági, hatósági, vagy egyéb eljárások esetén az Ön személyes adatait az ilyen eljárások időtartamához szükséges mértékben igazodva kezeljük az általános elévülési idő elteltét követően is.

Más célokra a személyes adatokat legfeljebb 6 hónapig használjuk fel.

A jogos érdekünk alapján végzett adatkezelésünk ellen Ön jogosult tiltakozni.

Jogszabályi kötelezettségeken alapuló adatkezelés

Mi is kötelesek vagyunk betartani bizonyos jogszabályi kötelezettségeket. Ha személyes adatait csak ezen okból kezeljük, akkor az adatkezeléshez nem szükséges hozzájárulást kérni Öntől. E jogalap alapján dolgozzuk fel az Ön azonosítási és kapcsolattartási adatait, a rendelési adatokat, különösen az alábbi törvények betartása mellett:

  • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013 évi V. törvény (Ptk),
  • a Polgári Perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (Pp.),
  • a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.),
  • az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.),
  • a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számviteli tv.).

E célból a személyes adatokat az adott jogszabály által meghatározott ideig, de legfeljebb 10 évig kezeljük.

3. A személyes adatok továbbítása harmadik fél részére

Az Ön adatait a saját partnereink részére a rendelésének fizetés, szállítás és további feltételek biztosítása érdekében továbbítjuk. Az adatokat a adatfeldolgozóinknak is továbbítjuk, akik ezeket a mi utasításainknak megfelelően dolgozzák fel. Hozzájárulása esetén az adatait testreszabott reklám a további weboldalakon való megjelenítése végett a reklám- és közösségi oldalaknak is továbbíthatjuk.

Az Ön személyes adatait más adatkezelőknek is továbbíthatjuk az alábbiak szerint:

  • a fizetési rendszerek üzemeltetői, akik a fizetés lebonyolítását biztosítják, különösen a bankkártyás fizetésnél, Barion Payment Zrt. 1117, Budapest, Infopark sétány 1. Cégjegyzékszám: 01-10-048552 részére;
  • a szállítási partnereink, különösen a GLS General Logistics Systems Hungary Csomag-Logisztikai Kft. (székhely: 2351 Alsónémedi GLS Európa u. 2.; cégjegyzékszám: 13-09-111755; adószám: 12369410-2-44), a DPD Hungária Futárpostai, Csomagküldő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 1158 Budapest, Késmárk utca 14., B. épület; cégjegyzékszám: 01-09-888141; adószám: 13034283-2-42) ha ők az Ön rendelésének fuvarozói;
  • az áru importőrének vagy a megfelelő gyártó szerviz központja számára a megrendelt áru vagy szolgáltatás reklamációjával kapcsolatban;
  • hozzájárulása alapján a reklám és közösségi oldalaknak:
    • a Google Ireland Limited részére (regisztrációs száma: 368047, székhely: Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Írország); a társaság adatvédelmi feltételei itt találhatók: https://policies.google.com/technologies/ads
    • A Facebook Ireland Limited részére (4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, D02 X525, Írország); a társaság adatvédelmi feltételei itt találhatók: https://facebook.com/about/privacy

A személyes adatok kezeléséhez más adatfeldolgozók szolgáltatásait is igénybe vesszük, akik az adatokat az utasításainknak megfelelően kezelik. Ilyen adatfeldolgozók a:

  • marketing eszközök üzemeltetői, mint a Yottly, Neolane, és a Google Ireland Limited a Google Analytics szolgáltatás keretében, Zeerat, Optimizely, BigQuery, ChannelSight vagy Hotjar, akik segítséget nyújtanak a web optimalizáció, a tartalom és az Önöknek szóló ajánlatok személyessé tétele terén;
  • a Megbízható Bolt Program kérdőíves felmérés céljából és a www.arukereso.hu oldalon keresztüli vásárlást biztosító Kosárprogram használata érdekében igénybe vett Árukereső (Online Comparison Shopping Kft. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.)
  • a területünkön elhelyezett kamera-, hozzáférési- és beléptető- rendszerek szállítói és üzemeltetői

4. Személyes adatok beszerzésének módjai

A személyes adatokat többnyire a weben keresztül személyesen Önöktől az Önökkel való kommunikáció során szerezzük be. Némely további adatot a partnereinktől is be tudunk szerezni, pl. szállítási cégektől.

Legtöbb esetben azokat a személyes adatokat kezeljük, amelyek az áru vagy szolgáltatás rendelésének alkalmával eljutnak hozzánk, a fiók létrehozásakor, vagy a telefonos ügyfélszolgálatrel való kommunikálás alkalmával. A személyes adatokat közvetlenül Öntől a weboldalunkon lévő viselkedésének és a hírek olvasásának megfigyeléséből szerezzük be, a telefonos ügyfélszolgálati beszélgetések felvételével és esetlegesen telephelyeink és a környezetük kamarafelvételeivel.

Ha nálunk vásárol, akkor a megkötött szerződés teljesítésével kapcsolatban rendeléseinek utólagos adatait, például a sikeresen lebonyolított fizetéséről, vagy az áru sikeres kézbesítéséről és átvételéről a fizetési rendszereket üzemeltető, szállítási partnereinktől tudjuk beszerezni.

5. A sütik letíltásának és törlésének módja a felhasználó böngészőjében

Lehetősége van arra, hogy bármikor törölje a cookie-kat az általad használt számítógépről vagy más eszközről. Emellett a böngészőprogramok többségében le lehet tiltani a telepítésüket. Ezt általában az Eszközök/Beállítások menüben az Adatvédelem beállításai – cookie vagy süti megnevezés alatt találhatja. Ha még többet szeretne megtudni a cookie-król, azok használatáról és arról, hogy milyen döntései vannak ezzel kapcsolatban, látogasson el ezekre a honlapokra: www.allaboutcookies.org vagy www.aboutcookies.org.

6. Az Ön jogai a személyes adatok kezelésével kapcsolatban

A személyes adatai védelmével érdekében számos jogi eszközzel élhet. Ön jogosult a kezelt adataihoz hozzáférni, azok helyesbítését, törlését kérni, joga van továbbá az adatkezelés korlátozásához, adatainak hordozhatóságához, és tiltakozhat, valamint panasszal élhet adatkezelésünk ellen.

A személyes adati kezelése során Ön a következő jogokkal rendelkezik:

Hozzáféréshez való jog

Önnek joga van tudni, hogy milyen adatokat kezelünk Önről, milyen céllal, mennyi időn keresztül, a személyes adatait hol szerezzük be, kinek továbbítjuk, ki az, aki rajtunk kívül kezeli ezeket és milyen más jogai illetik meg a személyes adatai kezelésével kapcsolatban. Ezt mind megtudhatja az „Adatkezelési tájékoztató“ című dokumentumból.

Helyesbítéshez való jog

Amennyiben az általunk kezelt személyes adatok nem pontosak vagy nem teljesek, joga van hozzá, hogy azokat haladéktalanul helyesbítsük, esetleg kiegészítsük.

Törléshez való jog

Bizonyos esetben joga van ahhoz, hogy a személyes adatait töröljük. Az Ön személyes adatait haladéktalanul töröljük, amennyiben teljesül valamelyik a következő indokok közül:

  • arra a célra, amiért az Ön személyes adatait kezeltük már nincs szükségünk;
  • a személyes adatának kezeléséhez adott korábbi hozzájárulását visszavonja, mivel olyan adatokról van szó, amelyek kezeléséhez nélkülözhetetlen a hozzájárulása és egyidejűleg nem létezik más indok, amiért ezeket az adatokat kezelnünk kellene;
  • úgy véli, hogy a mi általunk eszközölt személyes adatkezelés már nincs összhangban a kötelezően alkalmazandó általános előírásokkal.

A törléshez való jog nem jelenti azt, hogy minden személyes adata azonnali törlésre kerül. Ezzel nem lehet élni akkor, ha személyes adatainak kezelése továbbra is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jogi kötelezettségünket, vagy a rendeltetést, a teljesítményt vagy a mi jogi követeléseinket teljesíthessük.

Adatkezelés korlátozásához való jog

Bizonyos esetekben a törlési jogon kívül a kezelés korlátozásához való joggal lehet élni. Ez a jog egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a személyes adatai meg legyenek jelölve, hogy ne képezzék a további adatkezelés folyamataink tárgyát – de ebben az esetben nem örökre (mint a törlési jog gyakorlása esetén), hanem korlátozott időre. Személyes adatainak kezelését abban az esetben kell korlátoznunk, ha:

  • ahhoz, hogy a személyes adatait kezeljük, nincs meg a megfelelő jogalap (pl. túllépjük azt a keretet, amelyet kezelnünk szükséges), de Ön az ilyen adatok törlése előtt csupán a korlátozás mellett dönt (pl. ha úgy véli, hogy az ilyen adatokat a jövőben a részünkre amúgy is szolgáltatná);
  • a személyes adataira a már fent említett adatkezelési célokra nincs szükségünk, de Önnek a rendeltetés, teljesítmény vagy mi jogi követeléseinek védelme miatt van szüksége rájuk, vagy
  • tiltakozik az adatkezelés ellen. A tiltakozáshoz való jog gyakorlása részletesebben a Jog az adatkezelés kifogásolására részben van leírva. Ez alatt az időszak alatt, amíg a tiltakozáshoz való jog jogosságát kivizsgáljuk, kötelesek vagyunk a személyes adatainak kezelését korlátozni.

Adathordozhatósághoz való jog

Minden Ön által szolgáltatott személyes adat megszerzéséhez joga van és azokhoz is, amelyeket a hozzájárulása alapján kezelünk (lásd az Amennyiben hozzájárulását adja nekünk című részt) és a szerződés teljesítése alapján is. Az Ön személyes adatait tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban bocsátjuk rendelkezésére. Ahhoz, hogy a kérelme alapján az adatok továbbítása minél egyszerűbb legyen, csak olyan adatok lehetnek azok, amelyek kezelése elektronikus adatbázisainkban automatizált módon történik.

Jog az adatkezelés kifogásolására

Tiltakozhat az adatkezelés ellen, amely a számunkra jogos érdekünk alapján történik. Amennyiben marketing tevékenységről van szó, a személyes adatai kezelését minden további nélkül abbahagyjuk; máskülönben ezt akkor tesszük meg, ha súlyos okunk van az ilyen adatkezelés folytatására.

Panasz benyújtásához való jog

A jogainak a fent feltüntetett módon való érvényesítése nem érinti azt a jogát, hogy az illetékes felügyeleti szervhez panaszt nyújtson be. Ezt a jogát különösen akkor érvényesítheti, ha úgy vélekedik, hogy a személyes adatai kezelése jogtalan vagy az általánosan hatályban lévő előírásokba ütközik. Adatkezelésünk ellen panaszával a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulhat (elérhetőségek: postacím: 1530 Budapest, Pf. 5., székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C, telefon: 0036-1-391-1400, e-mail cím: ugyfelszolgalat@naih.hu , www.naih.hu )

7. Adatvédelmi tisztviselő

Minden olyan ügyben, amely a személyes adatok kezelésével kapcsolatos, kérjük, forduljon az adatvédelmi tisztviselőhöz. Az adatvédelmi tisztviselő elérhető az info@ventilatorbolt.hu e-mail címen.