Műanyag légcsatorna kínálatunkban

A műanyag légcsatorna elemek mind ipari, mind lakossági felhasználásra alkalmasak. Lakossági felhasználás esetén a fürdőszoba és a konyha az, ahol leginkább találkozhatunk velük. Fontos figyelmet szentelnünk a megfelelő kialakításra, hiszen a légcsatorna rendszer nagyban befolyásolja a szellőzőrendszer hatékonyságát. Hová milyen műanyag légcsatorna elemeket válasszunk? TOVÁBB OLVASOM

-20%
1 509Ft37 581Ft (Áfa-val)
1 425Ft9 837Ft (Áfa-val)
1 373Ft13 449Ft (Áfa-val)
-9%
11 132Ft15 019Ft (Áfa-val)
7 334Ft (Áfa-val)

Műanyag légcsatorna elemek típusai

A műanyag légelvezető elemek kiválasztásakor ugyanolyan szempontokat kell figyelembe venni, mint a fémből készült típusok esetén. Ezek pedig::

  •         légcsatorna rendszereken belüli irány- és átmérőváltozások,
  •         a mennyiségszabályozás,
  •         a befúvó- vagy elszívó elemek elhelyezése

A nem megfelelő elemekből kialakított légcsatorna következtében a szellőztetés zajos és alacsony hatásfokú lesz. Fontos, hogy légcsatorna elemek keresztmetszeteit úgy válasszuk meg, hogy a légsebesség alacsony maradjon, főleg az akusztikailag igényes rácshely környezetében. A maximális zajszint szempontjából 8 m/sec sebesség alatt maradjon ez az érték és ezek alapján válasszuk ki a megfelelő minőségű műanyag légcsatorna idomokat.

A műanyag légcsatornák alapanyag általában PVC, melyek lehetnek egyszerű és teleszkópos merev körcsatornák, laposcsatornák vagy flexi körcsatornák. Két fajtája van: merev vagy flexibilis műanyag légcsatorna elem.

Számoljunk vele: nyomásveszteség

A megfelelő teljesítményű ventilátor kiválasztásánál tisztában kell lennünk a szellőző rendszer teljes nyomásveszteségével amit a ventilátornak le kell győznie a megfelelő légszállítás érdekében. A szellőztető rendszerünk összes elemének nyomásveszteségét öszeadva megkapjuk az össz nyomásveszteséget, amiből a kívánt légszállítási adat segítségével kiválasztható a megfelelő teljesítményű ventilátor. 

A szellőztető rendszerben fellépő nyomásveszteségel a következő elemeknél tudunk számolni:

  •         Légcsatorna
  •         Idomok
  •         Szűrők
  •         Szelepek, rácsok, zsaluk

A légcsatorna nyomásveszteségét az alábbi grafikonról tudjuk leolvasni a szállított levegő mennyiségének függvényében:

Műanyag légcsatorna nyomásveszteség diagram

Merev műanyag légcsatorna

Keresztmetszete lehet kör vagy lapos. Segítségével esztétikusan és gyorsan kiépíthetjük szellőztető rendszerünket. A szereléséhez igen széles rögzítő- és idomválaszték áll rendelkezésre.

Flexibilis műanyag légcsatorna

Előnye, hogy könnyen hajlítható és ultra könnyű. Tökéletes éles sarkokhoz, hiszen nem kell tartanunk az összenyomódás vagy az átáramló légmennyiség csökkenésétől. A flexibilis műanyag PVC légcsatornát főleg háztartásokban használják például ruhaszárító gép bekötéséhez, fürdőszobai vagy konyhai elszívó ventilátor csatlakoztatásához.

Másik fontos felhasználási területe a flexibilis légcsatornának a hővisszanyerős szellőztetés. Ezek a csövek nem PVC-ből, hanem prémium minőségű polietilénből készülnek antisztatikus bevonattal. Alkalmasak csillagpontos kialakításhoz. Létezik antibakteriális változata is. Könnyen elrejthetőek a padlózat vagy födém betonrétegei alatt, akár a vázszerkezetben vagy a vakolat alatt, a fal réseiben.

Légcsatorna szabványok

A szellőztető légcsatornákra különböző szabványok vonatkoznak és különböző a szabványokat jelölő kódok léteznek, melyet a CEN szabályoz vagyis az Európai Szabványügyi Bizottság. Különböző szabványok vonatkoznak a kör és négyszög keresztmetszetű légcsatornák méretére, szilárdságára és tömörségére is. A szabványokról bővebben itt olvashatnak: e-gepesz.hu

Amennyiben kérdése van vásárlás előtt a légcsatorna rendszer helyes kialakításával kapcsolatban, kérdezze munkatársainkat! Segítünk a választásban, tervezésben és a kivitelezésben is!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.