Konyhai szag- és páraelszívó kínálatunkban

A konyhák megfelelő, hatékony szellőztetése komoly probléma. Szerencsére ma már számos lehetőség nyílik a párás, szagos és valljuk meg: egészségtelen levegő megtisztítására. A szagelszívó készülékek segítségével megelőzhetők a komoly egészségkárosító, és az épület állagát veszélyeztető veszélyforrások. Ismerje meg a konyhai elszívó berendezéseket. TOVÁBB OLVASOM

Összes konyhai páraelszívó termékünk

 

Milyen problémák jelentkezhetnek, ha nem használunk  megfelelő teljesítménnyel rendelkező páraelszívó készülékeket a konyhában?

konyhai elszívó

 • megjelenik a penész a falakon és a mennyezeten, 
 • kellemetlenül magas lesz a hőmérséklet a konyhában sütés, főzés közben,
 • zsíros gőzlecsapódások jelennek meg a falakon, nyílászárókon és a bútorokon,
 • bepárásodnak az ablakok, amely a penész megjelenéséhez vezethet pl. a nyílászárókon, illetve a falon,
 • bűzössé válik a levegő, amelynek kellemetlen lesz a belélegzése,
 • Vendéglátóipari konyhák esetében mindent átjárnak a szagok, a rajtunk lévő ruhákat, akár a hajunkat is.

Szagelszívó beépítése a megoldás!

Megfelelően megtervezett mesterséges szellőztetéssel, és szagelszívó berendezéssel megoldható az otthoni konyha friss levegő utánpótlása és cseréje. A páraelszívó készülékek gyors megoldást jelentenek, és használatuk is kényelmes. Ráadásul manapság többféle kivitelből és designból is választhatunk, hiszen a funkcionalitás mellett az esztétikai jellemzők is előtérbe kerülnek. Egy látványos, jól kiválasztott szagelszívó nem csak a párásodás és a kellemetlen szagok okozta problémákat oldja meg, hanem dekorációs elemként, a konyha fókuszpontjaként is szolgál. Mivel már nem csak falra szerelhető kivitelben gondolkodhatunk, akár igazi high-tech szagelszívónk is lehet, például egy konyhaszigetbe építhető készülék segítségével. Amennyiben szeretjük a modern megoldásokat, esetleg okosotthonban gondolkodunk, mindenképpen érdemes szétnézni a legújabb modellek között, ami már túllép a hagyományos, megszokott páraelszívó megoldásokon.

Mitől lesz jó egy szagelszívó?

Legfontosabb szempont egy páraelszívó választásakor a teljesítmény és tisztíthatóság. A teljesítmény azért kritikus, mert manapság az amerikai típusú elrendezések folytán központi helyiséggé vált a konyha, hiszen egy légtérben van a nappalival, és ennek eredményeképpen az egész otthont behálózhatja a rossz levegő, akár napokra. A teljesítmény alatt elsősorban azt nézzük, hogy hány köbméter levegőt tud hatékonyan elszívni óránként egy ilyen eszköz. Ha megfelelő teljesítményű szagelszívó készüléket vásárolunk, akkor ezektől a problémáktól mentessé válik egy nagy konyha-étkező-nappali helyiség is.

Milyen lehetőségek vannak a beépítésre?

 • A hagyományos páraelszívó a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás, egyszerűen felszerelhető a szekrény alá. Szívási kapacitásuk alacsony, ezért kisebb méretű konyhákban tudnak hatékonyan működni. Szénszűrős, belső keringetéses üzemmódban legtöbbször ezt a típust használják. Légszállítási kapacitásuk 100-400 m3/óra. 10-20 m2-es konyhákba elegendő.
 • A kihúzható, vagy teleszkópos páraelszívók jellemzően rozsdamentes acélból készülnek és a felső konyhaszekrénybe építhetőek be.Helytakarékosak, használatkor kihúzható az elszívófelületük. Légszállításuk  200-600 m3/óra.
 • A fali kürtős páraelszívók fölött nincs szekrény, maga a kürtő a konyha falára van felszerelve. Nagyobb, min. 30-40 m2-es konyhákhoz ajánlott. Csak szellőzőcsővel működik. Légszállítási kapacitásuk 500 m3/óra felett van.
 • A sarok páraelszívókat akkor érdemes használni, ha a tűzhely a sarokban lett kialakítva. Ugyancsak nagy kapacitással rendelkeznek, kizárólag szellőzőcsővel működnek.
 • A sziget páraelszívókat konyhaszigetek fölé lehet felszerelni, a mennyezetből „lógnak le”. Belső motorral is viszonylag nagy, de külső motorral akár 1000 m3/óra elszívó kapacitás is elérhető.

Mekkora elszívó kapacitásra lehet szükség? Milyen méretet válasszunk? Kövesse ezeket a lépéseket:

 1. Legalább a tűzhely szélességének megfelelő elszívó felületre lesz szükség. A páraelszívókat minimálisan 6 szoros légcsere számra választjuk, maximálisan pedig 12 szeresre.
 2. Számoljuk ki, hány légköbméter az a tér ahol a páraelszívó üzemel, beleértve a boltívvel vagy nyitott ajtóval kapcsolódó étkezőt is.
 3. Ezt szorozzuk meg 6-al és 12-vel, és ezt az értéket ajánlatos tudnia a páraelszívónak az EN61591 szabvány szerint, pl. 10–15m² minimum 150–250m³/h, 30–40m² minimum 500–600m³/h, 50–60m² minimum 800–1000m³/h. Ennél alacsonyabb teljesítményű elszívó használatakor a berendezés nem lesz hatékony.

Miből áll egy konyhai elszívó rendszer?

A konyhai elszívó, vagy szellőztető rendszer belső részét képezi a megfelelő hővédelemmel ellátott motor, az elszívó ventilátor, elektronikus vezérlés, a zsírfogó szűrővel ellátott ernyő, a horganyzott acéllemezből készült ventilátor ház, a golyóscsapágyazás, szigetelés, a magas hatásfokú lapátozás, valamint a kilépő csonkok, esetleg visszacsapó szelep.

A beépítéshez szüksége lesz még az elszívó kivezetésének megfelelő csőátmérővel rendelkező légcsatornára és kivezetésre (pl. gravitációs zsalura).

A páraelszívók mindegyike kivezetéses üzemmódban, a legtöbbjük pedig belső keringetéses üzemmódban is működtethetőek, de utóbbi esetben csak kiegészítő aktívszén szűrőkkel használjuk!

Hogyan használjuk JÓL a konyhai szagelszívó berendezésünket?

Talán furcsán hangozhat ez a kérdés, hiszen azt hihetnénk, hogy csak bekapcsoljuk a készüléket, és készen is vagyunk. Azonban nem mindegy mikor kapcsoljuk be és ki, és mi az, amit nem ajánlott szagelszívás közben végezni. Íme néhány jótanács:

 •         Ajánlott a készüléket már főzés előtt bekapcsolni. A főzés végeztével pedig még 15 percig működtessük a száradás érdekében.
 •         Kerüljük a flambírozást, mert könnyen meggyulladhat a szűrőben lévő zsír.
 •         Ajánlott 1 vagy 2 havonta megtisztítani a zsírszűrőt, és kitörölni a készüléket. Amennyiben a zsírszűrőt mosogatógépben tisztítjuk, ne mossuk mosatlan edényekkel együtt, mert az ételmaradék eltömítheti a szűrő pórusait.

Ha betartjuk a használat egyszerű szabályait, azzal biztosíthatjuk a hosszú élettartamot, és valóban hatékonyan léphetünk fel a párásodás okozta problémák ellen. Egy szagelszívó használata egyszerű és kényelmes, de érdemes odafigyelni ezekre az apróságokra.

Mikor kell belső keringetéses aktív szénszűrős páraelszívót használni?

Ha nincs lehetőség kivezetésre, akkor megelégedhetünk belső keringetéses páraelszívóval. A legtöbb ma kapható hagyományos szagelszívó tud üzemelni ebben az üzemmódban egy kiegészítő szénszűrővel.

Fontos tudni továbbá, hogy amikor nincs biztosítva a megfelelő mértékű levegőcsere, azaz nincs a helyiség másik pontján nyílászáróba épített légbevezető rács vagy fali légbevezető, akkor nem lesz hatékony kivezetett üzemmódban berendezés működése, hisz nem lesz légutánpótlás.

Különösen veszélyes nyílt égésterű kazánok, vízmelegítőkkel egy légtérben légbevezető nélkül páraelszívót használni, mivel ilyenkor mérgező gázokat szívhat vissza a kémény felől a szagelszívó. A katasztrófavédelem ellenőrzéskor erre első körben figyelmeztet majd akár büntetést is kiszabhat, hiszen nem egy haláleset volt már emiatt hazánkban is.

A fenti esetekben részmegoldás az aktív szénszűrőn keresztül belső keringetéses üzemmódban használni a páraelszívót. Az aktív szénszűrő segít a szagok közömbösítésében.

Néhány tipp a megfelelő konyhai elszívó beszereléséhez:

 • figyeljen a szakszerű üzembe helyezésre, mert így biztosítható a páraelszívó megfelelő hatékonysága, motor hosszabb élettartama, és alacsony zajszintje.
 • ha a konyhai elszívót nem szakember szereli fel, a meghibásodáson kívül balesetveszélyes is lehet.
 • mivel a páraelszívó hatékony működésének egyik alapvető feltétele a megfelelő légutánpótlás, amelyet jogszabályok írnak elő (51/2013 NGM rendelet), Önnek ügyelnie kell a telepített légbeeresztő elemekre is.
 • ha nem biztos a dolgában, kérjen segítséget szakértőinktől.

Vásároljon CATA, Falmec, Nodor, Davoline, Sirius páraelszívót konyhájába, 3-5 év GARANCIÁVAL!

Kövessenek minket a közösségi média oldalakon is!
linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.