Konyhai szag- és páraelszívó kínálatunkban

Termékek szűréséhez kattintson IDE! Showing 1 - 32 of 1088 results
Szűrés

Gyártó

Beépítés

Szín

Légszállítás

Energiaosztály

Szűrés

A konyhák megfelelő, hatékony szellőztetése komoly probléma. Szerencsére ma már számos lehetőség nyílik a párás, szagos és valljuk meg: egészségtelen levegő megtisztítására. Ismerje meg a konyhai elszívó berendezéseket. TOVÁBB OLVASOM

 

Milyen problémák jelentkezhetnek, ha nem használunk  megfelelő teljesítménnyel rendelkező páraelszívó készülékeket a konyhában?

konyhai elszívó

 • megjelenik a penész a falakon és a mennyezeten, 
 • kellemetlenül magas lesz a hőmérséklet a konyhában sütés, főzés közben,
 • zsíros gőzlecsapódások jelennek meg a falakon, nyílászárókon és a bútorokon,
 • bepárásodnak az ablakok, amely a penész megjelenéséhez vezethet pl. a nyílászárókon, illetve a falon,
 • bűzössé válik a levegő, amelynek kellemetlen lesz a belélegzése,
 • Vendéglátóipari konyhák esetében mindent átjárnak a szagok, a rajtunk lévő ruhákat, akár a hajunkat is.

Páraelszívó beépítése a megoldás!

Megfelelően megtervezett mesterséges szellőztetéssel, és szagelszívó berendezéssel megoldható az otthoni konyha friss levegő utánpótlása és cseréje.

Milyen lehetőségek vannak a beépítésre?

 • A hagyományos páraelszívó a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás, egyszerűen felszerelhető a szekrény alá. Szívási kapacitásuk alacsony, ezért kisebb méretű konyhákban tudnak hatékonyan működni. Szénszűrős, belső keringetéses üzemmódban legtöbbször ezt a típust használják. Légszállítási kapacitásuk 100-400 m3/óra. 10-20 m2-es konyhákba elegendő.
 • A kihúzható, vagy teleszkópos páraelszívók jellemzően rozsdamentes acélból készülnek és a felső konyhaszekrénybe építhetőek be.Helytakarékosak, használatkor kihúzható az elszívófelületük. Légszállításuk  200-600 m3/óra.
 • A fali kürtős páraelszívók fölött nincs szekrény, maga a kürtő a konyha falára van felszerelve. Nagyobb, min. 30-40 m2-es konyhákhoz ajánlott. Csak szellőzőcsővel működik. Légszállítási kapacitásuk 500 m3/óra felett van.
 • A sarok páraelszívókat akkor érdemes használni, ha a tűzhely a sarokban lett kialakítva. Ugyancsak nagy kapacitással rendelkeznek, kizárólag szellőzőcsővel működnek.
 • A sziget páraelszívókat konyhaszigetek fölé lehet felszerelni, a mennyezetből „lógnak le”. Belső motorral is viszonylag nagy, de külső motorral akár 1000 m3/óra elszívó kapacitás is elérhető.

Mekkora elszívó kapacitásra lehet szükség? Milyen méretet válasszunk? Kövesse ezeket a lépéseket:

 1. Legalább a tűzhely szélességének megfelelő elszívó felületre lesz szükség. A páraelszívókat minimálisan 6 szoros légcsere számra választjuk, maximálisan pedig 12 szeresre.
 2. Számoljuk ki, hány légköbméter az a tér ahol a páraelszívó üzemel, beleértve a boltívvel vagy nyitott ajtóval kapcsolódó étkezőt is.
 3. Ezt szorozzuk meg 6-al és 12-vel, és ezt az értéket ajánlatos tudnia a páraelszívónak az EN61591 szabvány szerint, pl. 10–15m² minimum 150–250m³/h, 30–40m² minimum 500–600m³/h, 50–60m² minimum 800–1000m³/h. Ennél alacsonyabb teljesítményű elszívó használatakor a berendezés nem lesz hatékony.

Miből áll egy konyhai elszívó rendszer?

A konyhai elszívó, vagy szellőztető rendszer belső részét képezi a megfelelő hővédelemmel ellátott motor, az elszívó ventilátor, elektronikus vezérlés, a zsírfogó szűrővel ellátott ernyő, a horganyzott acéllemezből készült ventilátor ház, a golyóscsapágyazás, szigetelés, a magas hatásfokú lapátozás, valamint a kilépő csonkok, esetleg visszacsapó szelep.

A beépítéshez szüksége lesz még az elszívó kivezetésének megfelelő csőátmérővel rendelkező légcsatornára és kivezetésre (pl. gravitációs zsalura).

A páraelszívók mindegyike kivezetéses üzemmódban, a legtöbbjük pedig belső keringetéses üzemmódban is működtethetőek, de utóbbi esetben csak kiegészítő aktívszén szűrőkkel használjuk!

Mikor kell belső keringetéses aktív szénszűrős páraelszívót használni?

Ha nincs lehetőség kivezetésre, akkor megelégedhetünk belső keringetéses páraelszívóval. A legtöbb ma kapható hagyományos szagelszívó tud üzemelni ebben az üzemmódban egy kiegészítő szénszűrővel.

Fontos tudni továbbá, hogy amikor nincs biztosítva a megfelelő mértékű levegőcsere, azaz nincs a helyiség másik pontján nyílászáróba épített légbevezető rács vagy fali légbevezető, akkor nem lesz hatékony kivezetett üzemmódban berendezés működése, hisz nem lesz légutánpótlás.

Különösen veszélyes nyílt égésterű kazánok, vízmelegítőkkel egy légtérben légbevezető nélkül páraelszívót használni, mivel ilyenkor mérgező gázokat szívhat vissza a kémény felől a szagelszívó. A katasztrófavédelem ellenőrzéskor erre első körben figyelmeztet majd akár büntetést is kiszabhat, hiszen nem egy haláleset volt már emiatt hazánkban is.

A fenti esetekben részmegoldás az aktív szénszűrőn keresztül belső keringetéses üzemmódban használni a páraelszívót. Az aktív szénszűrő segít a szagok közömbösítésében.

Néhány tipp a megfelelő konyhai elszívó beszereléséhez:

 • figyeljen a szakszerű üzembe helyezésre, mert így biztosítható a páraelszívó megfelelő hatékonysága, motor hosszabb élettartama, és alacsony zajszintje.
 • ha a konyhai elszívót nem szakember szereli fel, a meghibásodáson kívül balesetveszélyes is lehet.
 • mivel a páraelszívó hatékony működésének egyik alapvető feltétele a megfelelő légutánpótlás, amelyet jogszabályok írnak elő (51/2013 NGM rendelet), Önnek ügyelnie kell a telepített légbeeresztő elemekre is.
 • ha nem biztos a dolgában, kérjen segítséget szakértőinktől.

Vásároljon CATA, Falmec, Nodor, Davoline, Sirius páraelszívót konyhájába, 3-5 év GARANCIÁVAL!

Kövessenek minket a közösségi média oldalakon is!
linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.