Melyik igényvezérelt központi szellőztetőt válasszam? RENSON Healthbox 3.0 vagy Endura Delta?

renson-igenyvezerelt-szelloztetes-ventilatorbolt

A RENSON többféle megoldást kínál azoknak, akik szeretnének egészséges levegőjű otthont biztosítani családjuknak. A cég elkötelezett híve az egészséges ház koncepciónak, amit innovatív megoldásokkal segítenek megvalósítani. A RENSON gépei túlmutatnak a központi szellőztetés hagyományos keretein, hiszen mind a HEALTHBOX 3.0, mind az ENDURA DELTA esetében igényvezérelt hővisszanyerős szellőztető rendszert tudunk kialakítani.

Mit jelent az igényvezérelt szellőztetés?

Ahogyan a neve is sugallja, a házban lakók igényeihez és életritmusához igazítja a működését. Ezt azt jelenti, hogy akkor lépnek működésbe és olyan intenzitással, amire éppen szükség van az adott pillanatban. Vagyis maximális hatékonyság és komfort mellett minimális energia felhasználást biztosít a szellőzőrendszer működtetése. A központi szellőztető folyamatosan és kontrolláltan biztosítja az egészséges, jó minőségű, szennyeződésektől szűrt levegőt az aktuális igények szerint. Az innováció abban rejlik a Healthbox 3.0 esetében, hogy mindezt akár helyiségenként is meg tudja megvalósítani.

 

Renson endura delta hővisszanyerős szellőztető rendszer energia felhasználása

 

Könnyebben érthetővé válik, hogy miben különbözik a RENSON Healthbox 3.0 és az Endura Delta típus, ha ismerjük a szellőző rendszerekre kialakított szabványokat és elvárásokat, amelyeket a RENSON tovább finomított a saját rendszereire:

  •         A rendszer: Ez esetben nincs semmilyen ventilátor vagy szellőztető rendszer, csupán a természetes módon megvalósuló légcseréről beszélhetünk.
  •         B rendszer: Gépi berendezés a friss levegő beszívásához
  •         C rendszer: Gépi szellőztetés a levegő kifújásához
  •         D rendszer: Teljes gépi szellőztetés a kifúváshoz és a beszíváshoz is

A RENSON a C és D rendszereket az alábbi módon gondolta tovább:

  •         C+ rendszer: Az elhasznált levegő gépi kifújása igényvezérelt módon a ház minden helyiségére külön szabályozva (pl a RENSON Healthbox szellőztető gép)
  •         D+ rendszer: Teljes gépi szellőztetés a kifújáshoz és a beszíváshoz is hővisszanyerős szellőztetővel (RENSON Endura Delta)

Ebből már kirajzolódik, hogy a gépi szellőztetés a C+ rendszeresetében csupán a levegő kifújására korlátozódik, hiszen a levegő bejutása természetes módon, ablakszellőzőkön keresztül történik. A D+ rendszerek teljes egészében gépi szellőztetéssel cserélik a levegőt.

Kinek ajánljuk a RENSON HEALTHBOX 3.0 rendszert?

Renson Healthbox 3.0A RENSON Healthbox 3.0 egy természetes levegőellátással működő, rendkívül energiahatékony szellőztetési koncepciót valósít meg hővisszanyerő egység nélkül. Ebben az esetben a levegő kifújása gépi segítséggel történik, de a friss levegő utánpótlása – ahogy fentebb bemutattuk -, az ablakszellőzőkön keresztül közvetlenül történik. A rendszer előnye:

  • nem igényel karbantartást, mert nincsenek benne tisztítandó szűrők.
  • Csak egy ventilátort tartalmaz, jelentősen kisebb elektromos energia felhasználással
  • A hatékonysága a helyiségenkénti légcsere igény miatt sokkal magasabb mint más rendszereké, hiszen az elszívó ventilátor mindig a szükséges minimális teljesítménnyel fog üzemelni

Hogyan működik a rendszer? A gép a szenzorai által mért levegő minőség alapján szabályozza szellőztetést. A Healthbox 3.0 a lakás minden egyes helyiségéből elszívott levegőben külön méri a páratartalmat (RH%), szén-dioxid (CO2), vagy a levegőben lévő oldott szerves vegyületek szintjét. Ezen adatok alapján a levegő minőségét monitorozza, és helyiségenként mindig csak azt a szükséges levegő mennyiséget szívja el, amely a légbeeresztők segítségével cserélődik. Ha a helyiségben jó a levegő, az elszívott levegő áramlási sebessége kisebb. Ez az automatikus beállítás hozzávetőlegesen 60% energia-megtakarítást eredményez.

 

Renson Healthbox 3.0 beépítés

 

További előnye, hogy kényelmesen szabályozható a működése okoseszközök segítségével. 5 különböző vezérlőmodul és szenzor áll rendelkezésünkre: mosókonyha, fürdőszoba, WC, konyha, hálószoba levegő minőségének érzékelésére. A ventilátor egységen 7 elszívási pont található az akár 11 helyiségből történő légelszíváshoz használható.

 

Kinek ajánljuk a RENSON Endura Delta rendszert?

Renson endura delta hővisszanyerős szellőztető 330Az Endura Delta teljes egészében gépi szellőztetéssel működik, mind a levegő befúvása és elszívása tekintetében, valamint magas hatékonyságú hővisszanyerő egységgel szerelték. Minden olyan funkcióval rendelkezik, amit egy prémium kategóriájú géptől elvárhatunk: 

  • energiatakarékos
  • Rádiós fali vezérlő egységekkel bővíthető akár minden szobában
  • alacsony zajszint
  • közel 90%-os hatékonyság
  • nyári bypass
  • fagyvédelem, fagymentesítő előfűtő
  • levegő minőség érzékelő szenzorok. 

Ráadásul rendelkezik passzívház tanúsítvánnyal is! Tehát azoknak, akik passzívházban gondolkodnak, egyértelműen ez a típus a megfelelő.

Ahogyan a Healthbox 3.0, úgy természetesen az Endura Delta hővisszanyerős szellőztető gép is fejlett érzékelő szenzorokkal rendelkezik, melyek folyamatosan figyelik az elszívott levegő szén-dioxid (Co2) tartalmát, páratartalmát (Rh%) és az illékony szerves vegyületek (VOC) mennyiségét. A szellőztető gép az életvitelhez alkalmazkodva automatikusan állítja a teljesítményét, ezáltal mindig az igények szerint szellőzteti át lakásunkat.

 

Renson endura delta hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése 2

 

Bár az Endura Delta alap változatban is rendelkezik belső levegőminőség érzékelőkkel, de a még nagyobb fokú hatékonyságért külső érzékelők is telepíthetők hozzá. Így gyorsabban képes reagálni a beltéri levegőminőség változásaira.

 

Renson endura delta hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése

 

A HEALTHBOX géphez hasonlóan az Endura Delta rendszert is bármilyen mobileszközzel tudjuk szabályozni. Bár a rendszer az igényvezérelt szellőztetés miatt roppant hatékony, bármikor beavatkozhatunk a működésébe bárhonnan a világon egy applikáció segítségével.

Összefoglalás – Igényvezérelt szellőztetés a RENSON gépeivel

Renson Healthbox 3.0 mobil applikációLáthatjuk, hogy mindkét rendszerre jellemző tulajdonságok a következők:

  •         igényvezérelt szellőztető rendszer kialakítására alkalmas
  •         energiahatékony
  •         fejlett szenzorok segítségével folyamatosan monitorozza a levegő minőségét
  •         Healthbox 3.0 esetén hhelyiségenként is szabályozható a működése
  •         okoseszközök segítségével szabályozható és monitorozható a működése
  •         csendes működés

Akik kisebb lakások esetén professzionális szellőztetési megoldásokban gondolkodnak, és kevesebb anyagi ráfordítással szeretnének megvalósítani egy hatékony, igényvezérelt szellőztető rendszert, a HEALTHBOX 3.0 a legjobb választás. E rendszer jelentősen kisebb csőhálózat kiépítését igényli amely időt és költséget takarít meg a kivitelezés során.

Nagyobb lakások vagy házak esetén, amennyiben maximális hatékonyságra és a lehető legkisebb energiafelhasználásra törekednek, az Endura Delta a tökéletes megoldás. 

Amennyiben felkeltette érdeklődését a RENSON innovatív, egészséges szellőztető rendszerei, bátran keresse meg a Ventilátorbolt csapatát! RENSON márkaképviseletként felkészülten várjuk a kérdéseit, és örömmel segítünk a tervezésben és a kivitelezésben is! Kövesse a Ventilátorbolt Facebook oldalát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.