A nagykonyhákban, vendéglátóipari egységekben és kifőzdékben az elszívó rendszer a biztonság és a hatékonyság egyik legfontosabb eleme. Az ipari konyhákban a forró gőz, zsír és szagok elszívása nélkülözhetetlen a tiszta levegő és a biztonságos munkakörnyezet fenntartásához. Azonban ha az elszívó rendszer elavult, hibásan méretezett vagy elhanyagolt, komoly veszélyforrás lehet. Nem is gondolná, hogy évek alatt mennyi minden lerakódik például a csövekben, az elhanyagolják a karbantartást.
A nagykonyhai elszívó rendszer karbantartásáról az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 54/2014 196. § (5) rendelete az irányadó, melynek értelmében étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét félévente tisztítani köteles, és annak elvégzését írásban igazolnia kell! Tehát ez nem csak ajánlott, hanem kötelező is. Nézzük meg, mit kockáztatunk egy elavult elszívó rendszerrel!
Zsíros lerakódások a nagykonyhai elszívó rendszerben: a láthatatlan tűzveszély
A nem megfelelően kialakított vagy elhanyagolt légtechnikai csőrendszerben és az elszívó ventilátorokban idővel jelentős mennyiségű zsír és olajgőz rakódhat le. Ezek a rétegek rendkívül gyúlékonyak, hiszen egyetlen szikra, vagy a felszálló magas hőmérséklet is elegendő lehet a tűz kialakulásához. Sajnos számos konyhai tűzeset hátterében a karbantartás hiánya áll. Ez a probléma megelőzhető, csak rendszeres odafigyelés szükséges.

A nagykonyhai elszívó csökkenő teljesítménye és energiapazarlás
Az eltömődött, zsíros lerakódásokat szennyezett szűrők és légcsatornák tűzveszélyesek, és rontják a légszállítás hatékonyságát is. A rendszer nagyobb energiát igényel a megfelelő teljesítmény eléréséhez, ami azt eredményezi, hogy nő az üzemeltetési költség. Ezzel rengeteg energiát és pénzt is elpazarol a konyha üzemeltetője. Arról nem beszélve, hogy a működése is zajos lesz, így sokszor inkább kikapcsolják a dolgozók az elszívót.
Ha az elszívó ventilátor nem megfelelő teljesítményű az adott konyhai mérethez, akkor a szükséges levegőcserét sem tudja biztosítani, ami hosszú távon további problémákat okoz, mint a penészedés vagy a kellemetlen szagok. Ilyen munkakörnyezetben dolgozni nem biztonságos, és nem is egészséges. Ezért a munkavállalókat is nehéz lesz megtartani. ami egy újabb negatív következménye egy elavult nagykonyhai szellőztető rendszernek.

Egészségügyi kockázatok a dolgozók számára
Az elavult vagy alultervezett teljesítményű nagykonyhai elszívók nem képesek hatékonyan eltávolítani a levegőben szálló zsíros, olajos forró gőzt. A rossz levegőminőség fejfájást, légúti panaszokat, szemirritációt és fáradékonyságot okozhat. A tartósan szennyezett levegőben dolgozók egészsége hosszú távon veszélybe kerülhet.
Sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy nem csak a levegő elszívásáról kell gondoskodni, hanem a friss levegő utánpótlásáról is! Ha ez a kettő nincs egyensúlyban, akkor nem lesz megfelelő a levegőminőség. Arra is figyelni kell a tervezés és kivitelezés során, hogy a kintről beszívott levegő megfelelő hőmérsékletű és szennyeződésmentes legyen, hiszen télen igen kellemetlen, ha a hideg levegő áramlik be. Az is fontos, hogy a már elszívott szagok ne áramoljanak vissza, ami szintén gyakori kivitelezési hiba.

Nagykonyhák szagterhelése és negatív vendégélmény
A nem megfelelő elszívás miatt a sütés-főzés közben keletkező erős szagok a vendégtérbe is átszivároghatnak. Ez kellemetlen a vendégek számára, és rontja az étterem megítélését is. Egy korszerű, megfelelően méretezett és rendszeresen karbantartott nagykonyhai elszívó rendszer viszont tiszta, friss levegőt biztosít, és hozzájárul a vendégélmény javításához.
Ilyenkor kültérre is kijutnak a kellemetlen szagok, ami a környéken élőket biztosan zavarni fogja. Ebben az esetben komoly bírságra is számíthat az üzemeltető, hiszen az itt élők lakossági bejelentést tehetnek az illetékes hatóságnak. Mivel a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet alapján tilos a levegőt olyan bűzzel illetve szagokkal szennyezni, amely másokat zavar, vagy környezetidegen, a területi környezetvédelmi hatóság intézkedni fog, és felszólít a szagszennyezés megszüntetésére. Tehát fontos, hogy ne csak megfelelő nagykonyhai elszívót építsünk be, de szűrőrendszerről is gondoskodjunk, hogy ne terjengjen az ételszag a környéken.

Összegzés
Az elavult nagykonyhai elszívó rendszerek nem csak hatékonysági problémát jelentenek, hanem tűzvédelmi és egészségügyi kockázatot is. Éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő teljesítményű ventilátor kiválasztása, a rendszeres tisztítás, valamint a hatóságok által előírt féléves karbantartás. A jól működő szellőzőrendszer nem luxus, hanem a biztonság és a hosszú távú megtérülés záloga.



Gondoskodjon konyhája biztonságáról és hatékonyságáról!
Ha eljött az ideje a nagykonyhai elszívó rendszer felújításának vagy cseréjének, válasszon megbízható, energiahatékony megoldást! A Ventilátorbolt széles kínálatában megtalálja a legmagasabb minőségű nagykonyhai elszívókat, elszívóernyőket, szénszűrő rendszereket és légtechnikai kiegészítőket, amelyekkel hatékonyan gondoskodhat az optimális levegőminőségről!
Nézze meg referenciáinkat, és kérjen ajánlatot tervezésre és kivitelezésre!
Referencia: EMSA konyhai elszívó rendszer telepítése
Referencia: Nagykonyhai szellőztető rendszer hővisszanyerős szellőztető géppel
Referencia: Nagykonyha kivitelezés Vizafogó Általános Iskola
Megtalál minket Facebookon és Instagramon is!


