Légtechnikai csövek szigetelése

legtechnikai-csovek-szigetelese

A szellőző rendszerek kivitelezése során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő csövek, idomok kiválasztására, és azok megfelelő szigetelésére. A különböző légcsatorna elemek megfelelő méretezése elsősorban a szállítandó levegő mennyiségétől, a megengedett maximális légsebességtől és nyomásveszteségtől függ. A megfelelő légtechnikai rendszerek kiválasztása függ a légcsatorna rendszereken belüli irány- és átmérőváltozásoktól, a mennyiségszabályozástól, valamint a befúvó- vagy elszívó elemek elhelyezésétől.

Miért fontos a légtechnikai csövek megfelelő szigetelése?

A megfelelő, szakszerű szigetelés hatással van a szellőző rendszer hatékonyságára. Milyen problémákat okozhat, ha nem megfelelő módon jártunk el? Íme néhány példa:

  •         Fűtetlen térben az elszívott ágban áramló meleg levegő kondenzálódik a csövön belül, így károkat okozhat a kicsapódó nedvesség a szellőztető rendszer elemeiben
  •         Fűtött térben a téli, alacsony hőmérsékletű friss levegő miatt lehűlő csőfal külseje kezd gyöngyözni
  •         A hatékonyságot rontja, ha a csövekben a szállított levegő (pl. befúvási oldal) feleslegesen ad le, vagy vesz fel hőt

A megfelelő szigetelés csökkenti a hőveszteséget, ami növeli a hatékonyságot. A hatékony rendszer pedig energiatakarékos is. Továbbá a zajszigetelés miatt is szükség van rá. Fontos szempont, hogy a szigetelőanyag tartós legyen, például ellenálljon a magas hőmérsékletnek vagy éppen a penésznek. De a könnyű súlyt is szem előtt kell tartani, és az egyszerű telepíthetőséget is. Tehát ha megfelelően szigetelt a szellőzőrendszerünk csőhálózata, akkor nem kell tartanunk a páralecsapódás miatti penész kialakulásától vagy a zajos működéstől. Nem csak szellőzőrendszerek, de légkondícionáló rendszerek esetén is alkalmazni kell a csőszigetelést.

Fontos, hogy teljesen légmentesen zárjunk le minden rést, hogy megelőzzük a levegő nedvességtartalmának kicsapódását. Ehhez speciális tömítőanyagokat és ragasztókat használhatunk.

Szigetelőanyagok, ragasztók választéka

A légcsatornák szigetelésére nem csak kültéren, de beltéren is szükség van. Ehhez elérhetőek megfelelő anyagok, amelyek gondoskodnak a megfelelő hő-és hangszigetelésről, beltéren és kültéren egyaránt.

Az ARMAFLEX ACE-PLUS R zárt cellás szigetelőanyag egy szintetikus gumi alapú elasztomer hab. Ez a segédanyag kiváló hajlékonysággal, nagy vízgőz diffúzió ellenálló képességgel magas páradiffúzió ellenállással és alacsony hővezetéssel rendelkezik. Emellett környezetbarát alapanyag, amely nem tartalmaz GWP-t és ODP-t. Praktikus, tekercses kivitelben és többféle vastagságban rendelhető. Ha kültéri légvezetékre alkalmazzuk, akkor akár vízalapú védőfestékkel is bátran bevonhatjuk.

87 630Ft103 975Ft (Áfa-val)

Az ARMAFLEX szigetelés ragasztó segítségével tudjuk rögzíteni a csőre a zárt cellás szigetelőanyagot. A speciális ragasztó alapanyaga oldószer tartalmú poliklorofen ragasztó. Felhasználható szintetikus kaucsuk és polietilén termékek ragasztására. Könnyen és gyorsan dolgozhatunk vele, emellett kiváló minőségű, tartós kötést biztosít.

Az ARMAFLEX ACE-PLUS SK R zárt cellás öntapadós szigetelőanyag még könnyebb felhasználást tesz lehetővé, hiszen öntapadós réteggel látták el. Ez egy nyomás-érzékeny ragasztó bevonat módosított akrill alapon rácsszerkezettel, polietilén fóliával borítva.

Érdeklődjön!

A szigetelés leragasztásához és javításokhoz is szükségünk lehet öntapadós szalagra. Erre a célra a KAIFLEX EF öntapadós szalag tökéletes megoldás, hiszen könnyen használható szerszámok és különösebb szaktudás nélkül is. Nagyon erős, tartós anyagból készül, az otthoni barkácskészlet egyik alapdarabja is lehet sokoldalú felhasználhatósága miatt.

Összegzés

A fentiekből kiderült, hogy a légtechnikai csövek szigetelése növeli a szellőzőrendszer hatékonyságát. Tökéletesen alkalmasak erre a feladatra a szintetikus gumiból gyártott szigetelések, melyek kiváló hajlékonysággal, nagy vízgőz diffúzió ellenálló képességgel, magas páradiffúzió ellenállással és alacsony hővezetéssel rendelkeznek. Felhasználásuk széles körben alkalmazható:

  •         csövek, légcsatornák, szerelvények (könyök, elágazás, szelep, csap, szivattyú stb.) szigetelése és védelme,
  •         hűtési és légkondícionálási rendszerekhez a párakicsapódás és kifagyás elkerülésére,
  •         valamint energiamegtakarításra hőszigetelésként szaniter és fűtési berendezésekhez.

Ha kérdése van a csövek szigetelésével kapcsolatban, keresse a Ventilátorbolt munkatársait! Kínálatunkban mindent megtalál, ami a komplett csőrendszer kiépítéséhez szükséges!

Keressen minket Facebookon és Instagramon is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató