Konyhai páraelszívó választás
Konyhai páraelszívó választás lépései. A konyhában készítjük el a finomabbnál finomabb ételeket, melyet családunk minden tagja nagyra becsül. Az ízletes étkek elkészítése során azonban a nemkívánatos ételszagok és a pára képződése miatt szükségünk van csúcsminőségű páraelszívó készülékre, amely megfelelően és főleg biztonságosan működik háztartásunkban.
Ebben a cikkünkben bemutatjuk a konyhai páraelszívók működését, üzemeltetésüket, és hasznos tippeket adunk a legoptimálisabb páraelszívó készülék kiválasztásához.
Működésük szerint, milyen páraelszívókat különböztetünk meg?
1. Hagyományos belső motoros készülékek. Ebben az esetben a készülék házán belül helyezkedik el a ventilátor.
2. Belső motoros páraelszívók Brushless motorral. Ezeknek a berendezéseknek az a nagy előnyük, hogy sokkal csendesebbek, mint a hasonló légszállítású készülékek, nagyon alacsony a zajszintjük. Az extra csendes belső motoros készülékek intelligens processzor vezérléssel, és rezgéscsillapítással biztosítják a megfelelő komfortos működést.
3. Külső motoros páraleszívók. A külső motoros megoldás esetében a levegő áramlása során keletkező zajok mellett fellépő motorzajt kivisszük a helyiségből, vagyis külső motort alkalmazunk. Ebben az esetben a motor minimum 3 méter távolságra legyen telepítve a belső kürtőtől. Javasoljuk, hogy a tervezéssel és telepítéssel kapcsolatban keresse szakértő munkatársunkat!
Üzemeltetés szerint, milyen páraelszívó kategóriák léteznek?
A konyhai páraelszívók esetében kétféle bekötési mód lehetséges.
- kivezetett üzemmód
- keringetéses üzemmód
Kivezetett üzemmód: ebben az üzemmódban az elszívott levegő – a zsírszűrő filteren áthaladva – egy csőrendszeren át a szabadba, vagy az erre a célra kialakított légtechnikai kürtőbe áramlik.
Fontos, hogy ennél a változatnál biztosítsuk a megfelelő friss levegő beáramlását is, mert csak ebben az esetben működnek megfelelő hatékonysággal a berendezések, nem beszélve arról, hogy nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlásáról is gondoskodnunk kell!
Keringetéses üzemmód bemutatása: ennek az üzemmódnak az a sajátossága, hogy az elszívott levegő a zsírszűrőkön keresztül haladva, egy aktív szénszűrős-filteren is keresztül megy, amely megszűri a kellemetlen ételszagokat, párát, gőzöket, majd a megtisztított levegő visszakerül a konyha levegőjébe.
Ekkor az elszívási kapacitás a szénszűrő állapotától (elhasználódásától függően) kb. 60-80%-ra lecsökken. Ez az üzemeltetési mód csak akkor ajánlott, ha a kivezetésre nincs más mód, mivel a levegő szűrése (ellentétben a kivezetéssel) nem 100%-os mértékű. Az aktívszén-szűrőket a főzés intenzitásától, gyakoriságától függően javasolt 3-6 havonta kicserélni!
Speciális készülékek: vannak már olyan keringetéses üzemmódban működő speciális készülékek is, amelyek nem csak a hagyományos módon szűrik a rajtuk áthaladó levegőt. Ezek a páraelszívók az ionizáció segítségével tisztítanak, valamint a páratartalom bizonyos mértékű megkötésére, illetve kiegyensúlyozására is képesek.
Pára- vagy szagelszívót válasszunk?
Ideális esetben ugyanarról a készülékről beszélünk, hiszen a jól kiválasztott, helyesen beüzemeltetett berendezés mindkét feladatot képes hatékonyan elvégezni. Tehát teljesen mindegy, mivel a pára- / szagelszívó berendezés feladata a főzés során keletkező zsíros gőz, pára, illetve a szagmolekulákkal telített levegő eltávolítása a konyhából, vagy annak a megfelelő tisztítás utáni visszajuttatása a helyiségbe.
A konyhai páraleszívók alapvető funkciója az, hogy megakadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Ezzel nem csak egészséges levegőt biztosítanak a konyhában, hanem megvédik a drága konyhabútort a túlzott mértékű pára negatív hatásaitól.
Milyen szempontok alapján válasszunk konyhai páraelszívót?
Konyhai páraelszívó választás fontosabb szempontjai.
– nagyon fontos a megfelelő légszállítás, teljesítmény, max. zajszint, amelyet EU-s szabvány szabályoz.
– a konyhai páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében kell, hogy jól működjenek. Ehhez már egy 150-300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet, amely képes a főzőfelület közvetlen környezetének megfelelő elszívásához.
– a megfelelő teljesítményű páraleszívó kiválasztásánál fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembe vétele. Mivel a megfelelő teljesítmény kiválasztása nem csak a helyiség méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredményétől.
– érdemes a vásárlás alkalmával – a fentiek alapján – egy nagyobb teljesítményű konyhai páraelszívót kiválasztani.
– ha nincs tisztában a páraelszívók műszaki adataival, akkor kérje szakértő tanácsát!
A páraelszívók biztonságos felszerelése
Sok esetben a speciális és egyedi felszerelést igénylő páraelszívóknál, vagy a mennyezeti páraelszívók beépítéséhez szakemberre van szükség.
Ha nem biztos a dolgában, inkább kérje szakértő segítségét, akinek a közreműködésével elkerülheti az esetlegesen előforduló problémákat és baleseteket.
Tanácsaink és tippjeink a páraelszívók szakszerű üzembe helyezéséhez
A páraelszívók elhelyezése nem csak ergonómiai, esztétika, tűzbiztonsági, érintésvédelmi, és garanciális szempontból fontos, hanem az elszívás hatékonyságát is befolyásolja.
Páldául egy túl alacsonyan elhelyezett berendezés negatívan befolyásolja a tűzhelyhez való hozzáférést, valamint csökkenti a készülék élettartamát is.
Kiépítéskor figyelembe kell venni, hogy a páraelszívó csőcsatlakozása 150mm-es, vagy minimum 125mm-es legyen. Ha 125mm-nél kisebb a csőátmérő, akkor az a garancia megszűnését eredményezheti!
Fontos szempont még a páraelszívó mérete. Méretét tekintve a főzőlap méretének megfelelően legyen megválasztva, tehát minimálisan a főzőlappal megegyező méretű legyen, de tanácsos inkább nagyobb méretűt választani a vásárlás során.
Éppen családi házat épít, és most rendezi be konyháját? Böngésszen konyhai páraelszívó választékunk között webáruházunkban, és olvassa el szagelszívó szűrők tisztítása című írásunkat!
Kövessenek minket a közösségi médiában is!