Halk, energiatakarékos fürdőszoba ventilátor? Segítünk választani!

halk-energiatakarekos-furdoszoba-ventilator

Ha elszánta magát, és szeretné megoldani a fürdőszoba, mellékhelyiség vagy mosókonyha szellőztetését, adunk egy kis segítséget a megfelelő és halk ventilátor kiválasztásához!

Sokan tartanak attól, hogy az elszívó ventilátor esetleg megzavarhatja a nyugalmukat, mert túlságosan zajos lesz a működése. Nos, ez egy lényeges szempont, és ha a vásárlás előtt megfelelően tájékozódunk, akkor könnyen kiküszöbölhetjük a hibás ventilátor választást. Az igényekhez illő halk, energiatakarékos fürdőszoba ventilátor megtalálása nem ördöngösség, csupán néhány szempontot kell mérlegelni.

Milyen adatot keressünk halk ventilátor vásárlásához?

Ha a zajszintre vagyunk kíváncsiak, akkor a decibel [dBA] értéket keressük a leírásban. Honnan lehet tudni, hogy az adott érték magas vagy alacsony? Íme egy kis összehasonlítás: egy átlagos porszívó 75 dBA zajszintet mutat, egy mosogatógép a működése során 70 dBA zajjal jár. Egy átlagos elszívó ventilátor zajszintje 40-50 dBA, egy nagyon halk motorral felszerelt ventilátor viszont csupán csak 15-25 decibel körül.

Miért lesz mégis zajos a szellőztetés, ha halk elszívó ventilátort vásároltam?

A fürdőszoba ventilátor akkor lehet zajos, ha nem igazán jó minőségű. A készülék tervezésekor a lapátkerék kialakítása az egyik legfontosabb szempont a zajszint szempontjából, mert a lapátok száma is hatással van rá. Az, hogy mennyire zajos a ventilátor leginkább a motor minőségétől, a tervezéstől és a ventilátor kialakításától együtt függ.

Milyen motorral felszerelt ventilátor a leghalkabb?

A golyós csapágyas ventilátorok hosszú élettartamúak és megfelelő zajszinttel működnek, ezért ebben a kategóriában érdemes keresgélni. De ha tényleg extra halk és energiatakarékos megoldást keresünk, akkor válasszuk a legkorszerűbb DC motoros ventilátort.

Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy a sikló csapágyas ventilátorokat csak oldalfalra lehet szerelni, ellenkező esetben a ventilátor csapágyazása hamar meghibásodhat.

FONTOS: Egy halk ventilátor esetében is a nagyobb teljesítmény zajosabb működéssel jár, ezért kell jól meghatározni a szükséges légszállítási igényt. Ha ezt megfelelően számítottuk ki, akkor egy jó minőségű, halk motorral felszerelt ventilátorban nem fogunk csalódni.

Hogyan számoljuk ki a légszállítási igényt?

Mint minden szellőztető berendezés esetében, így az egyszerű fürdőszobai elszívó ventilátorok esetén is az alábbi kérdésekre kell választ adnunk:

  • mekkora a helyiség mérete?
  • hogyan tudjuk beépíteni a berendezést?
  • milyen funkcióval bír az adott helyiség?

Egy fürdőszoba esetén a teljes óránkénti légcsere igény 5-8, míg egy WC helyiségé 4-6. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a helyiség térfogatát kell megszorozni 5-8-al, és ennél nagyobb légszállítású ventilátort kell választani. Ha így számolunk akkor nem fogjuk alul méretezni ventilátorunkat. Érdemes ezekkel a számokkal kalkulálni.

Fő a biztonság!

Ne feledkezzen meg a ventilátor felszerelésekor az érintésvédelmi szabályok betartásáról! Zuhanykabin, kád fölé csakis speciális védelemmel ellátott, vagy törpefeszültségről üzemelő szellőző vagy elszívó ventilátorokat szabad szerelni! Amennyiben kétsége van a megfelelő fürdőszoba vagy WC ventilátor kiválasztása esetén, kérje kollégáink segítségét!

Halk, energiatakarékos fürdőszoba ventilátor kínálatunkból

Egy igazán halk elszívó ventilátor egyáltalán nem megfizethetetlen. Bárki számára elérhető, jó ár-érték arányú gépekből válogathatnak a lakásfelújítók, építkezők. A VENTS, a VENTS-AXIA illetve a HELIOS márkák nagyszerű, halk DC motorral ellátott ventilátorai közül bátran ajánljuk bármelyiket ebben a termékkategóriában.  Ha valaki szereti a modern, okos kütyüket, akkor Vent Axia LO-CARBON SVARA fürdőszoba ventilátor biztosan kielégíti minden igényét, hiszen rengeteg extrával felszerelt, applikáció segítségével távolról is irányítható, többféle programmal szabályozható elszívó ventilátorról van szó.

Nézzen szét kínálatunkban, és válasszon igényeinek megfelelő halk ventilátor típust fürdőszobájába! Ha bizonytalan, kérdezze kollégáinkat!

Ezeket ajánljuk!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.