A 7 leggyakoribb hővisszanyerős szellőztető kiválasztási hiba

hővisszanyerős szellőztetés

Segítünk, hogy ezeket a hibákat Ön már ne kövesse el rekuperátor rendszer kiválasztása, és beépítése során!

 1. A kiválasztott berendezés teljesítménye túl kicsi. Ez abból adódik, hogy a hővisszanyerő gép kívánt légszállítását nem a beépítési körülményeket és a használat módját figyelembe véve választják ki.
 2. A kiválasztott készülék túl hangos, még a szobákba is beszűrődik a zaj. Ennek oka, hogy kispórolják a hangcsillapító elemeket vagy nem csillagpontos kiépítést alkalmaznak.
 3. Ügyeljen a hővisszanyerős szellőztetők műszaki adataira, mivel azokat a gyártók eltérő szabványok szerint adják meg!
 4. Figyeljen arra, hogy a hőcserélő ( rekuperátor) hatásfoka, ne legyen túl alacsony!
 5. Elengedhetetlen, hogy fagyvédelmi rendszerrel rendelkezzen a kiválasztott készülék.
 6. Érdemes tisztában lennie a hővisszanyerős berendezés kiválasztásának elméleti hátterével.
 7. Fontos, hogy megfelelő automatikával rendelkezzen a hővisszanyerős szellőztető gép az optimális működtetés érdekében.

Nézzük meg pontról pontra,  hogyan tudja elkerülni a fenti hibákat!

#1. A kiválasztott berendezés teljesítménye túl kicsi

Ha csak a gép elnevezéséből indul ki, az félrevezető lehet. Ugyanis néhány gyártó a hővisszanyerős szellőztető elnevezésében a “0 Pa” légcsatorna ellenálláshoz tartozó – elméleti maximum légszállítást – tünteti fel. Azonban valós körülmények között a légszállítás ettől az értéktől jelentősen eltérhet.

Annak érdekében, hogy a jelentős többletfogyasztást, magas fordulatszámot, magasabb zajszintet, valamint a megrövidült élettartamot elkerülje – ellenőrizze a berendezés levegőszállítását, közepes fordulatszám tartományban. Erre vonatkozólag sajnos néhány gyártó nem közöl pontos adatokat.

#2. A kiválasztott készülék túl hangos, még a szobákba is beszűrődik a zaj

A nem megfelelő hangcsillapító kiválasztásával, illetve a hangcsillapító teljes kihagyásával a lakás szobáiba is beszűrődhet a zaj, ami rontja az lakók életminőségét. Hangcsillapító burkolatok vagy kiegészítő elemek alkalmazásával könnyen segíthetünk ezen a problémán.

Amennyiben a kiépített rendszert nem csillagpontos kialakítással lett megvalósítva, szintén a szobák közti áthallást okozhatja. Lakásokban, lakóépületekben mindig csillagpontos rendszert kell kiépíteni a megfelelő zajszint biztosítása érdekében.

#3. Ügyeljen a hővisszanyerős szellőztetők műszaki adataira, mivel azokra eltérő szabvány értékek vonatkoznak

A fogalomba helyezett rekuperátor rendszereknek rendelkeznie kell energiacímkével, és teljesítmény nyilatkozattal. Ezeket a hővisszanyerős berendezéseket össze lehet hasonlítani az EN 13141-7 standard szerinti értékek alapján. A távol-keleti gyártóknál szokásos – japán szabvány szerint mért értékekkel – nincs értelme ezeket a számokat összehasonlítani.

Jelenleg a legfontosabb szabványok a lakások szellőztetésével kapcsolatban:

–  2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv

–  2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv

– EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/30/EU IRÁNYELVE

– EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/35/EU IRÁNYELVE

#4. Figyeljen arra, hogy a hőcserélő ( rekuperátor ) hatásfoka, ne legyen túl alacsony

Ellenáramú kialakítással lehet elérni a legmagasabb hatásfokot. Ám ennek a megoldásnak igen nagy a helyigénye. A legtöbb gyártó ezért kereszt-ellenáramú hőcserélő készüléket ajánl. Az alacsonyabb áron kapható gépek egyszerű keresztáramú hőcserélővel vannak ellátva, aminek a hatásfoka alacsonyabb.

Ez pedig azzal jár, hogy télen a gépből kilépő – vagyis a befújt levegő –  hőmérséklete alacsonyabb lesz mintha kereszt ellenáramú hőcserélővel szerelt gépet vásároltunk volna.

A kis hatásfokú hőcserélő kompenzálható utófűtő beépítésével, ami azonban  jelentős többletköltséget von maga után a beszerelést, illetve az üzemeltetést illetően. Megfigyelhető, hogy a legtöbb gyártó nem közöl pontos értéket a hőcserélő hatásfokáról, valamint 90 százalék feletti hatásfokot állít aminek valódisága sokszor megkérdőjelezhető.

#5. Fagyás ellen védve legyen a készülék

Ez egy lényeges szempont, hiszen nagyon fontos a magyarországi klimatikus viszonyok között a fagyvédelemre is odafigyelni. Mivel a magasabb hatásfokkal rendelkező hőcserélős szellőztető készülék több hőenergiát von ki a belső térből – ezért a kifújt levegő hőmérséklete alacsonyabb – a fagyvédelem fontosabb, mint az alacsony hatásfokú készülékek esetében. Automatikus vezérléssel megoldható , hogy a berendezés fagyveszély esetén csökkentse a friss levegő mennyiségét vagy akár teljesen leállítsa a külső levegő beszívását. Így a kicsapódott és megfagyott kondenzvíz visszaolvasztható. Ennek a fagyvédelmi funkciónak nagy hátránya, hogy amíg a friss levegő beszívást leállítja a szellőztető gép, addig a lakásunk légcseréje nem biztosított. Ebben a cikkben további információkat talál a legjobb hatásfokú gép kiválasztásához.

#6. Érdemes tisztában lennie a hővisszanyerős berendezés kiválasztásának elméleti hátterével

Építkezőként Önnek nem, de a szakembereknek KÖTELEZŐEN ismerniük kell a DIN 1946-6 előírását. A megfelelő hővisszanyerős szellőztető választás előtt munkatársunk segítségére lesz az ún. fejadag szerinti gép kiválasztásában. Ekkor elegendő az ingatlanban lakók számát beszorozni 30 m3/h -val, és máris megkapjuk, milyen teljesítménnyel rendelkező berendezésre lesz szükség. Azonban ez a számítás nem elegendő, a lakás méreteit valamint a különböző helyiségek funkcióit is figyelembe kell venni a szellőztető gép teljesítményének meghatározásakor és más fontos szempontokat is figyelembe kell venni a hővisszanyerős szellőztető rendszer tervezése, majd kivitelezése során.

Ha Ön egyszerűen csak arra kíváncsi, hogy mekkora hőcserélős gépet vásároljon házába/lakásába, akkor kérje bátran szakértőnk segítségét!

#7. Miért fontos a jó automatika?

Az olcsóbb gépi szellőztetőket egy háromállású kapcsolóval szerelték fel, de manapság már a felhasználók többre vágynak. Szeretnék saját maguk szabályozni például az időre programozható szellőzési fokozatot, ill. ellenőrizni szeretnék a megfelelő automatikán keresztül az utófűtő/előfűtő működését, a hőcserélőbe érkező, illetve kilépő levegő hőmérsékletét. Egy intelligens szellőztető gép automatikával a lakás páratartalom, CO2 és PM2.5 értékét is megtudhatjuk ill. ezek értékétől függően vezérelhetjük gépünket.

Milyen előnyei vannak a rekuperátor rendszer használatának?

 • Egy teljesen az adott igényekre tervezett és megfelelően kivitelezett hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyei összefoglalva:
 • Javul a lakók közérzete a folyamatos légcsere következtében
 • Por- és pollenmentes, friss, oxigéndús levegőt biztosít lakásunk minden szegletében
 • A szellőztetés eredményeképpen nem jelentkezik penészesedés, gombásodás a lakásban
 • A szabályozott szellőztetés eredményeként csökken a fűtési, és hűtési költség, így akár 30%-kal csökkenhet a fűtésszámla. Ezzel csökken a környezet károsanyag terhelése is!
 • A készülék használatával a konyhából és mellékhelyiségből egyidejűleg távoznak a kellemetlen szagok.
 • Csökkenő zajterhelés, hiszen az ablakokat zárva tarthatjuk, a friss levegő bejön, de a zaj nem.

Reméljük tudja majd hasznosítani tanácsainkat egy Ön számára minden szempontból megfelelő szellőztető rendszer kiválasztása, és beépítése során!

Kérjen ajánlatot hővisszanyerős szellőztető rendszer megtervezésére, és igény szerinti kivitelezésére!

kérjen ajánlatot

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003facebook ikon