Ezért bízza az éttermi szellőztető rendszere kivitelezését profikra!

ettermi-szellozteto-rendszer-kivitelezese-ventilatorobolt

Számos elrettentő példát láttunk már szellőztető rendszerek kiépítésére, de nagykonyhai rendszer esetében egy elhibázott kivitelezés életveszélyes is lehet. Bár sokan azt gondolják, hogy egy kisebb kifőzdébe nem kell komoly beruházás, de ez egyáltalán nem így van. Hiszen már egy ilyen kisebb vendéglátó egység esetén is ipari rendszerre van szükség, aminek a kiválasztása és a beszerelése is komoly szakértelmet igényel. Arról nem is beszélve, hogy rendeletben szabályozzák a karbantartási kötelezettséget is. Akárhonnan is nézzük ez óriási felelősség, ezért alaposan körbe kell járni a témát.

ettermi-szelloztetes-kivitelezes

Hogyan működik egy nagykonyhai vagy éttermi szellőztető rendszer?

Egy étterem esetében nem csupán a konyhából érkező szagok és a zsíros, olajos gőz elszívásáról kell gondoskodni, hiszen az csak egy része az étteremnek. Mielőtt rátérnénk a konyhai rész szellőztetésre, nézzük meg, hogy mi a helyzet a vendégtérrel! Ahhoz, hogy a vendégek részére kialakított helyiségekben tiszta legyen a levegő szintén szellőztető rendszerre van szükség. Mint minden szellőző rendszer esetében, az elszívás mellett gondoskodni kell a friss levegő utánpótlásáról is. Csak akkor lesz hatékony a légcsere, ha mindkét oldal egyensúlyban van. Nem elegendő elszívni az elhasználódott levegőt, azt pótolnunk kell. Ez az a dolog, amiről gyakran elfelejtkeznek a laikusok mind a lakossági, mind az ipari rendszereknél.

Egy étteremnél a vendégtérben találjuk a befújó egységet, ami biztosítja a friss, tiszta levegő beáramlását, és a konyhatérben az elszívó egységet, ami segít kivezetni a forró, zsíros párát és a szagokat. Ez a rendszer akár egy darab szellőztető géppel is megoldható, ezt általában a tetőn elhelyezett dobozzal oldják meg a kivitelezők. A kinti levegő beszívásánál arra is ügyelni kell, hogy a beszívott levegő hőmérséklete megfelelő legyen, illetve szűrőkön keresztűl juttassuk a friss levegőt az étterembe vagy konyhába. A levegő előfűtését elektromos vagy vizes kaloriferekkel tudjuk megoldani, így a téli időszakban sem lesz kellemetlenül hideg a befújt levegő. A tiszta, pormentes friss levegőt a szellőztető rendszerbe szerelt szűrőkkel tudjuk biztosítani.

Miért kell a nagykonyhákba speciális elszívó?

Egyértelmű, hogy egy vendéglátó egység akár méretében, akár a sütés-főzés intenzitásában is jelentősen eltér egy átlagos otthon konyhájától. Míg egy lakossági felhasználásra gyártott szagelszívó 200-400 m3/h légszállításra képes, ami körülbelül egy 10-15 m3 helyiséghez nyújt elegendő teljesítményt, addig egy ipari konyhában már akár 10.000 m3/h légszállítási teljesítményre is szükség lehet! Tehát ahhoz, hogy megfelelő teljesítményű gép dolgozzon, ipari elszívó berendezésre van szükség.

De miben különbözik egy nagykonyhai elszívó berendezés egy átlagos ipari elszívótól? A legnagyobb különbség a motor elhelyezkedéséből adódik. Egy konyhai berendezés motorja a légáramon kívül helyezkedik el, így a magas hőmérsékletű levegő nem károsítja a motort. Az extrém magas hőmérsékletet nem sokáig bírná egy nem kifejezetten erre a célra gyártott elszívó ventilátor.
Ezen kívül a ventilátor lapátjait egy nyitható, hőszigetelt házban helyezik el, így az könnyen és rendszeresen tisztítható. Egy átlagos ipari elszívó ventilátor a lapátjára lerakódó zsírnak köszönhetően hamar elromlana, hiszen a csapágyazás meghibásodásához vezetne a ventilátor egyenetlen terhelése.

nagykonyhai-szellozteto-rendszer-kivitelezese

Éttermi szellőztető rendszer kivitelezése

Ahogy az már az eddigiekből kiderült, az elszívás mellett elengedhetetlen a friss levegő utánpótlása. Ez különösen fontos, ha gázkészülék van a helyiségben. Erre vonatkozóan vannak előírások, hiszen balesetveszélyes lehet a nem megfelelő kivitelezés. Az elszívó rendszert éppen ezért kötelező ellátni védelmi automatikával, ami észleli, ha nincs egyensúlyban az elhasznált és a friss levegő, és abban a pillanatban lekapcsolja az elszívást.

 

ettermi-szelloztetes-elektronika

 

Mivel a forró, zsíros, olajos gőz lerakódik a légcsatornában, ezért kiemelt szempont a könnyű hozzáférhetőség a rendszeres takarítás miatt. Ezt az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 54/2014 196. § (5) rendelete szabályozza, melynek értelmében étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét félévente tisztítani köteles, és annak elvégzését írásban igazolnia kell. Erről részletesebben korábbi cikkünkben olvashat.
A nagykonyhai elszívó rendszerek esetében konyhai elszívó ernyőn keresztül távozik a forró gőz. Ez lehet fali vagy sziget típusú elszívóernyő is. Ipari konyhák elszívó rendszerének kialakítása során ajánlott rozsdamentes elszívóernyőt alkalmazni rozsdamentes labirint zsírszűrővel, olajleeresztő csappal. Ezek mind megkönnyítik a karbantartást és a tisztítást. Az ipari zsírszűrőkben a terelőlemezek és keretek alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Ezek a szűrők könnyen illeszthetők bármely szabványos típusú elszívóernyőhöz. A zsírszűrő könnyen eltávolítható és tisztítható.

nagykonyhai-szelloztetes-ventilatorbolt

 

A rendszeres tisztítás nem csak azért fontos, mert rendelet írja elő, hanem azért is, mert ezzel a tűzvédelmi szabályok maximális betartásán túl a konyhában dolgozó személyzet egészségét is megóvják. Hiszen a konyha lelkét az ott dolgozó emberek jelentik.

Amennyiben éttermi szellőztető rendszer kiépítésére van szüksége, keresse bátran a Ventilátorbolt szakértő munkatársait, akik nem csak a megfelelő gépek és légcsatornák kiválasztásában, de a teljes tervezési és kivitelezési folyamatban is segítséget tudnak nyújtani.

Ipari konyhák szellőztetése


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.