A konyhai elszívó rendszerek kötelező karbantartása nem csak nagykonyháknak!

konyhai-elszivo-ventilatorok-karbantartasa-tisztitasa

Tudta, hogy amennyiben elhanyagolja a konyhai elszívó tisztítását, azzal csökkenti a gép élettartamát és még tűzveszélyes is lehet? Ha pedig éttermet vagy nagykonyhát üzemeltet egyébként is félévente KÖTELEZŐ a szagelszívó rendszer tisztítása (amennyiben a gyártó máshogy nem határozza meg a rendszerességet)! Ebben az összefoglalóban szeretnénk néhány tanácsot adni, hogy a konyhai elszívó rendszerét hatékonyan tudja karbantartani.

Konyhai elszívó rendszer típusai

Sirius SL-906 L TW 100 cm konyhai elszívóFelhasználás szerint beszélhetünk lakossági felhasználásra szánt konyhai elszívókról illetve nagyteljesítményű nagykonyhai elszívó berendezésekről. Míg egy családi házban elegendő lehet akár egy minimális  300150-6300 m3/h légszállítási kapacitással rendelkező készülék is, egy üzemi konyha vagy étterem esetében már akár a 10.000 m3/h légszállítási teljesítményre is szükség lehet. De a mai otthon építési trendek miatt, gondolunk itt az amerikai konyhákra, ami általában egy elég nagy nyitott tér, bizony gyakran egy kisebb teljesítményű nagykonyhai elszívó beépítése is szóba jöhet. Számoljuk csak ki, hogy ha egy átlagos 300-6000 m3/h légszállításra képes elszívó 10-15 m3 helyiséghez nyújt elegendő teljesítményt, akkor egy nagy, nyitott térben ez nem sokat segítene. (A megfelelő teljesítmény kiválasztásához itt talál útmutatót.) Ha a kiválasztott gép teljesítménye nem elegendő, akkor értelemszerűen nem lesz elég hatékony a szag-és páraelszívás.

Természetesen nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése komoly szaktudást igényel, hiszen ilyenkor számtalan tényezőt kell figyelembe venni és mérlegelni a zajszinttől a teljesítményen át a beépíthetőségi lehetőségekig. Nagykonyhák esetében gyakori, hogy hosszú légcsatorna rendszerek is kiépítésre kerülnek, amit az épület adottságaihoz kell alakítani. A Ventilátorbolt csapata a tervezéstől a kivitelezésig kompletten vállalja az nagykonyhai elszívó rendszerek megvalósítását. Részletesebben itt olvashat kivitelezési projektjeinkről.

Nagykonyhai elszívók tisztítása az OTSZ rendelet alapján

Amennyiben éttermet, nagykonyhát üzemeltet, akkor az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 54/2014 196. § (5) rendelete értelmében étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét félévente tisztítani köteles, és annak elvégzését írásban igazolnia kell. Rengeteg erre szakosodott céget lehet találni, hiszen az elszívó rendszer légcsatornáiban és a zsírszűrőkön lerakódott zsíros, olajos szennyeződéseket nem könnyű eltávolítani. Ehhez speciális zsíroldókat, habokat, forró vízsugarat vagy gőzt használnak. Létezik szárazjeges technológia is, ami azt jelenti, hogy -79°C –ra lehűtött széndioxidot nagy nyomású levegővel juttatnak a szennyezett területre.  A szárazjég gyakorlatilag áthatol a szennyeződésen, ami megrepedezve leválik a felületről, majd a szárazjéggel elpárolog. Ez egy környezetkímélő, vegyszermentes technológia.

konyhai-elszivo-tisztitas-nelkul

Miért fontos a rendszeres karbantartás és a zsíros, olajos lerakódások eltávolítása?

Elsősorban tűzvédelmi okokból, hiszen ezek a szennyeződések rendkívül gyúlékonyak, és a légcsatornákban könnyen tovább terjedhet a keletkezett tűz. Ez nyilvánvalóan óriási károkat tud okozni. A konyhai elszívó rendszer tisztítása a beépített eszközök állagmegóvása szempontjából is nagyon fontos. A zsíros, olajos gőzből kicsapódó szennyeződések eltömítik a szűrőket, lerakódnak a ventilátor lapátján, amely idővel a ventilátor motorjának meghibásodásához vezet., Az szellőzőrendszer elemeinek meghibásodásán túl ez még a penész és a gombák melegágyává is teszi a rendszerünket, ami viszont rendkívül nagy egészségkárosító hatással bír.

Tehát rendkívül fontos a rendszeres tisztítás! A folyamatos használatnak köszönhetően naponta újabb és újabb ragadós zsírréteg rakódik le az elszívó zsírszűrőjén és a légcsatornákban. Ha sokáig hagyják gyűlni ezeket a rétegeket, előbb-utóbb megtelepszenek benne a különböző szennyeződések, a por és baktériumok. Nyilvánvalóan ez rontja a gép hatékonyságát és a levegő minőségét. Egyes becslések szerint már 1 mm porréteg is 10% energiatöbbletet jelenthet! Ez nem kevés energia hosszú távon, ami növeli az üzemeltetési költségeket. Kicsit maradjunk a lerakódó zsírréteg vastagságánál. El tudja képzelni, hogy akár le is szakadhat egy szellőzőcső a belsejében összegyűlt olajos, zsíros rétegnek köszönhetően? Talán hihetetlennek tűnik, de volt már rá példa.

Nagykonyhai elszívó rendszereknél akár több tízméternyi légtechnikai csövet kell leszerelni, megtisztítani majd visszaszerelni. Érthető, hogy egy ilyen feladatot miért kell profi szakemberekre bízni. Ráadásul a felhasznált tisztítószerek vagy technológia is szakértelmet kíván.

Lakossági felhasználásra tervezett konyhai szagelszívók karbantartása

Az otthonunkban felszerelt konyhai elszívó berendezések, bár kisebb igénybevételnek vannak kitéve, de nekik is szükségük van a folyamatos karbantartásra. A tisztítás módja és a karbantartási igénye attól függ, milyen elszívónk van: kivezetéses vagy keringetéses elven működő, illetve milyen gyakorisággal használjuk a tűzhelyet. De általánosságban elmondható, hogy 2-3 havonta neki kell állni a takarításnak. Íme néhány tanács az elszívó alapos tisztításához:

  • konyhai-elszivo-karbantartasa        havonta 1-2 alkalommal végezzünk általános tisztítást némi zsíroldóval a külső részeken
  •         a papírszűrőt cseréljük rendszeresen újra
  •         műanyag zsírszűrőt forró vízzel és zsíroldóval tisztítsuk meg
  •         fém zsírfogót akár mosogatógépben is tisztíthatjuk, persze lehetséges, hogy többször is meg kell ismételni a programot. Javasolt havonta, de legritkábban is 2-3 havonta megtisztítani, mert ezen igen makacsul lerakódnak a zsíros, olajos szennyeződések
  •         ha belső keringetéses elszívónk van, akkor a szénszűrőt 2-3 havonta érdemes cserélni, ha gyakran főzünk. Ritkább használat esetén akár félévente is elegendő. De ezt a szagelszívás gyengülő hatékonyságából fogjuk tudni.
  •         nem csak a szűrők tisztítására kell gondot fordítani, mert például a légcsatornák vagy a zárófedél is erősen szennyeződhet, ami baktériumok melegágyává válhat. Itt is fontos s zsíroldás és a fertőtlenítés.

Összességében elmondható, hogy egy megfelelő teljesítménnyel rendelkező akár egyszerű lakossági, akár nagykonyhai elszívó esetén is elengedhetetlen a folyamatos karbantartás. Egy sima konyhai szagelszívónál 2-3 havonta érdemes egy nagyobb takarítást esetleg szűrőcserét megejteni. Nagykonyhai elszívó rendszerek esetén pedig félévente kötelező a teljes karbantartás és tisztítás. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a berendezés hosszú ideig biztosítsa az ideális levegő minőségét számunkra, és megelőzzük a karbantartás hiányából fakadó meghibásodásokat illetve baleseteket.

Amennyiben kérdése van konyhai vagy nagykonyhai elszívó rendszer tervezésével illetve kivitelezésével kapcsolatban, keresse a Ventilátorbolt felkészült szakembereit!

    Kérje egyedi árajánlatunkat komplett rendszer tervezésére és kivitelezésére!

    Kérjük, az ajánlatkéréshez adja meg telefonszámát és e-mail címét, kollégánk egyeztetett időpontban visszahívja Önt:





    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.