Fém légcsatorna elemek és idomok felhasználása

fem-legcsatorna-elemek-ventilatorbolt

A fém légcsatorna elemek leginkább ipari felhasználásra alkalmasak, hiszen sokszor speciális körülményekhez kell igazítani őket, mint például a magas páratartalom, gőz vagy hőmérséklet. De természetesen lakossági felhasználás során is találkozhatunk velük. Ezek a légtechnikai elemek strapabíró, tartós anyagokból készülnek, és a felhasználás módjához igazodva merev vagy flexibilis kivitelben is gyártják őket. Fontos figyelmet szentelnünk a légcsatorna megfelelő kialakítására, hiszen a légcsatorna rendszer elemei nagyban befolyásolják a szellőzőrendszer hatékonyságát.

Fém légcsatorna elemek típusai

Fém légcsatorna kategória

A fém légelvezető elemek kiválasztásakor ugyanolyan szempontokat kell figyelembe venni, mint a műanyagból készült típusok esetén. Ezek pedig:

  • légcsatorna rendszereken belüli irány- és átmérőváltozások,
  • a mennyiségszabályozás,
  • a befúvó- vagy elszívó elemek elhelyezése

Ha ezeket a szempontokat nem vesszük kellőképpen figyelembe, akkor azt kockáztatjuk, hogy a szellőztetés zajos és alacsony hatásfokú lesz. Ahhoz, hogy a légsebesség alacsony maradjon, megfelelő keresztmetszetű légcsatorna elemeket kell választanunk. (Főként az akusztikailag igényes rácshely környezetében fontos.) Azt tanácsoljuk, hogy a szellőztető rendszerünk halk és optimális működése szempontjából a maximális légsebesség 8 m/sec alatt maradjon.

A fém légcsatornák alapanyaga általában horganyzott acéllemez (például a spirálkarcolt légcsatorna vagy más néven SPIKO cső) vagy valamilyen alumínium cső. Általában a flexibilis csövek készülnek alumíniumból, ilyen például a speciális SONOFLEX szigetelt légcsatorna, amely belülről mikroperforált ALUFLEX típusú csövet, kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. Ezek a csövek ideálisak szellőző, légkondícionáló vagy légkezelő rendszerek kiépítéséhez.

A nyomásveszteséggel is számolnunk kell

Miért fontos tényező a nyomásveszteség? Mert a rendszer működése csak abban az esetben lesz gazdaságos és energiatakarékos, ha a szellőztető rendszerünk az előzetesen megtervezett légtechnikai paraméterekkel működik. Ehhez viszont jól át kell gondolni a tervezést. A megfelelő teljesítményű ventilátor kiválasztásánál tisztában kell lennünk a szellőző rendszer teljes nyomásveszteségével. Ez az a tényező, amit a ventilátornak le kell győznie a megfelelő légszállítás érdekében. A szellőztető rendszerünk összes elemének nyomásveszteségét öszeadva kapjuk meg az össz nyomásveszteséget, amiből a kívánt légszállítási adat segítségével kiválasztható a megfelelő teljesítményű ventilátor.

A szellőztető rendszerben fellépő nyomásveszteségel a következő elemeknél tudunk számolni:

  • Légcsatorna
  • Idomok
  • Szűrők
  • Szelepek, rácsok, zsaluk

A légcsatorna nyomásveszteségét az alábbi grafikonról tudjuk leolvasni a szállított levegő mennyiségének függvényében:

Műanyag légcsatorna nyomásveszteség diagram

Spirálkorcolt légcsatorna
Spirálkorcolt légcsatorna, spiko cső légtechnikai rendszerekhez

Merev fém légcsatorna

Ebben a kategóriában kínálatunkban a spirálkorcolt cső légcsatornát kínáljuk. Ez egy kör keresztmetszetű légcsatorna, amelyet befúvásra és elszívásra, szellőző és légkondicionáló rendszerekhez alkalmazhatunk. Többféle átmérővel választhatunk, a cső hossza 3 méter. Rendkívül tartós, ellenálló horganyzott lemez csőről van szó, amely -40 – 250 °C hőmérsékletig bírja az extrém hideget és meleget is. Kiegészítő elemei: gumis bilincs, csőkapcsoló, fém idomok, rácsok.

Flexibilis fém légcsatorna

Az egyik ilyen légcsatorna elemünk a korábban már említett SONOFLEX szigetelt légcsatorna, amely belülről mikroperforált ALUFLEX típusú csövet, kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. Kör vagy ovális csonkokhoz is könnyedén kapcsolható. szellőző, légkondicionáló és légkezelő rendszerekhez használhatók, ahol követelmény a mechanikai szilárdság, a hő-, és tűzállóság, valamint a hangcsillapító képesség. Olyan szellőztető vagy légfűtő rendszerekben használható előnyösen, ahol védekezni kell a levegő kihülése vagy a pára kicsapódás ellen. Ideális kandalló fűtés meleg levegőjének elvezetésére padlásterekben.

A kínálatunkban megtalálható az Flexibilis alumínium Aluflex AA3 légcsatorna is, amely  acél spirálszál megerősítéssel rendelkezik, a szállított levegő maximális hőmérséklete 120oC. Alkalmazhatjuk szellőző, légkondicionáló és légkezelő rendszerekhez, befúvó és elszívó rendszerekhez, illetve konyhákhoz vagy fürdőszobákhoz, ahol magasak a mechanikai, hőmérsékleti és tűzbiztonsági követelmények.

Félmerev alumínium légcsatorna
Félmerev alumínium légcsatorna szellőztető rendszerekhez

Azonban bizonyos körülmények között nem használhatjuk ezt a típust. Nem alkalmazható olyan helyen, ahol statikus feltöltődés veszélye áll fenn, nem alkalmasak magas savtartalmú levegő szállítására és nyílt tűzhelyek, illetve olaj tüzelésű kazánok füstgázának szállítására!

A merev és a flexibilis légcsatornák között egy kis átmenetet jelent a Félmerev alumínium légcsatorna, amely egyrétegű alumínium ötvözetből készült. Mivel nem tartalmaz PVC-t, égéskor nem szabadulnak fel mérgező gázok. Könnyen csatlakoztatható kör keresztmetszetű elemekhez. Rendkívül jól bírja a hőmérsékleti ingadozásokat: -30 °C-tól +250 °C-ig (max. 400°C rövid ideig) használható! Azonban a flexibilis alumínium légcsatornához hasonlóan ugyanolyan korlátai vannak a felhasználhatóságban.

Légcsatorna szabványok

A szellőztető légcsatornákra különböző szabványok vonatkoznak és különböző a szabványokat jelölő kódok léteznek, melyet a CEN szabályoz vagyis az Európai Szabványügyi Bizottság. Különböző szabványok vonatkoznak a kör és négyszög keresztmetszetű légcsatornák méretére, szilárdságára és tömörségére is.

Ha segítségre van szüksége ipari vagy lakossági szellőztető rendszer tervezéséhez, keresse a Ventilátorbolt csapatát! A tervezéstől a kivitelezésig segítünk szaktudásunkkal!

Ventilátorbolt a Facebookon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer PDF útmutató