Fürdőszoba ventilátor beépítése házilag

Fürdőszobai elszívó ventilátor beszerelése

Egy fürdőszoba ventilátor beépítése rendkívül nagy odafigyelést és fokozott elővigyázatosságot igényel. Ezzel nyilvánvalóan mindenki egyetért. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, sokan nem tájékozódnak megfelelően a fürdőszoba ventilátor bekötése előtt.

Nincsenek tisztában azzal, hogy nem hagyhatóak figyelmen kívül bizonyos előírások, amelyek vizes helyiségekre vonatkoznak. Miért fontos ezek betartása? Mert ha nem szakszerűen építjük be az elektromos berendezéseket, azzal komoly balesetveszélyt idézhetünk elő! A cikkünkben összefoglaljuk, milyen előírásokat kell figyelembe vennünk, ha fürdőszoba ventilátor beépítése a cél.

A kulcsszó: MSZ 1600 szabvány

Miért éppen ez a szabvány vonatkozik a fürdőszobára? Mert ez rendelkezik arról, mi minősül nedves helyiségnek. Lássuk, mit mond: nedves helyiség az a tér, ahol páralecsapódási veszély áll fenn és a páratartalom meghaladja a 75%-ot. Egyértelmű a megfogalmazás, ez jellemzi a fürdőszobát. De ezen kívül még arra is vonatkozik, hogy az 1000 V-ál nem nagyobb feszültségű, erősáramú berendezések hogyan szerelhetőek be.

Zónák – nem mindegy, mit hová építünk be

Fürdőszoba ventilátor beépítése

A fürdőhelyiséget képzeletbeli zónákra kell felosztanunk, mielőtt bármilyen berendezést vagy konnektor szerelnénk fel. A zónák tulajdonképpen azt mutatják meg, hogy milyen távolságban van az adott terület a fürdőkádtól vagy a zuhany tálcától. Minél közelebb vagyunk ezekhez, annál korlátozottabbak a lehetőségeink. Nézzük meg, hogy a gyakorlatban ez mit jelent!

Érintésvédelmi szempontokból 230V-os készülék nem építhető be fürdőkád vagy zuhany fölé, csak az un. 2-es zónába, és minimálisan IPX4-es védettséggel kell rendelkeznie a ventilátornak. Az 1-es zónába a 12V-os ventilátorok használhatóak, de a tápegységük csak a 2-es zónában lehet. Zuhanykabin vagy kád fölé csakis speciális védelemmel ellátott, vagy törpefeszültségről üzemelő elszívó vagy szellőző ventilátorokat szabad szerelni!

 

Jöhet a fürdőszoba ventilátor beépítése!

A beszerelés menete:

 1. SAF Quiet halk fürdőszoba ventilátor
  SAF Quiet halk fürdőszoba ventilátor

  Első lépésként elő kell készíteni a légcsatornát a ventilátor számára.

 2. A vezetékek elvezetése a ventilátorig. 2 vagy 3 vezetékről beszélhetünk, attól függően, hogy milyen elektronikával ellátott ventilátorunk van.
 3. Ha készen vagyunk a második lépéssel, akkor a ventilátoron lévő furat helyeket a falon megjelöljük.
 4. A megjelölt helyeken elkészítjük a furatokat.
 5. A ventilátort felcsavarozzuk a falra.
 6. Végül be kell kötni a ventilátort. A hálózati vezetékeket feszültségmentes állapotban kell szerelni és a ventilátort bekötni! Ezért először kapcsoljuk le a helyiség biztosítékát!
  A fekete vezeték a fázis, ezt az L jelzéshez kell bekötni a sorkapocsba. A kék vezetéket (0) az N jelzéshez, a barna vezetéket pedig, ami a kapcsolt fázis, a T jelzéshez kell bekötni. A barna vezetékre akkor van szükség, ha külön egy kapcsoló segítségével isszeretnénk működtetni a ventilátort. Például ha a világítással szeretnénk összekötni.
 7. Helyezzük áram alá a ventilátort, amihez kapcsoljuk fel a helyiség biztosítékát!
 8. Ellenőrizzük a hálózati fázist a vezetékekben egy fázisceruzával! A fekete vezetéken kell a fázis mérnünk, de a kéken nem. A barna vezetékben, vagyis a kapcsolt fázisban csak akkor van feszültség, ha az ehhez bekötött kapcsoló bekapcsolt állapotban van. Le kell tesztelni, hogy megfelelően elindul a ventilátor, ha felkapcsoljuk a kapcsolót, illetve a beállított időzítésnek megfelelően kikapcsol-e?
 9. Páraérzékelős ventilátort tesztelhetjük például egy vízforralóval. Ha a panel közelébe helyezzük a vízforralót, akkor a kiáramló gőz működésbe kell, hogy hozza a ventilátort. Ezt a tesztet egyszerűbben a szenzorra leheléssel is elvégezhetjük.
 10. Tegyük fel a ventilátor paneljét és készen is vagyunk a beszereléssel.

Tipikus hiba, amit mindenképpen kerüljünk el!

Családi házaknál gyakran előfordul, hogy az elszívott levegőt a fűtetlen padláson keresztül, vagy egyenesen a padlástérbe fújja ki az elszívó ventilátor. Ilyenkor a téli időszakban elkerülhetetlen az elszívott meleg és páradús levegőből történő pára kicsapódás a szellőző csatorna belső falán. Ennek nagyon kellemetlen következményei vannak: például. a mennyezetre szerelt ventilátorból visszacsöpög a kondenzvíz, a ventilátorunk meghibásodik, felázik a ventilátor környezetében a fal.

Hogyan védekezhetünk a pára kicsapódás ellen?

A válasz: szigetelni, szigetelni és szigetelni! A fűtetlen helyiségben futó légcsatornánkat megfelelően (csőhéjjal vagy más üveg/kőzetgyapot szigetelőanyaggal) le kell szigetelni, így nem képes a szellőzőcső falán a pára kicsapódni.  Amennyiben biztosra akarunk menni, beépíthetünk egy kondenzvíz gyűjtő idomot is a függőleges légcsatornába, amely összegyűjti az esetlegesen képződött kondenzvizet.

FONTOS: A golyós csapágyas ventilátorok mennyezetbe is építhetőek. Viszont a sikló csapágyas ventilátorokat csak oldalfalra lehet szerelni, ellenkező esetben a ventilátor csapágyazása hamar meghibásodhat.

Azzal, hogy fürdőszobánkat elszívó ventilátorral szereljük fel, megelőzzük a magas páratartalom miatt fellépő penészesedést és dohosodást. Ezzel az egészségünket és az épület állagát is megóvjuk. Ráadásul az intelligens elektronikának hála a szellőztetés hatékony és kényelmes.

Amennyiben segítséget szeretne kapni a megfelelő fürdőszoba ventilátor kiválasztásához, vagy nem világos a WC elszívó ventilátor bekötése keresse kollégáinkat!

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003

facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.