Fürdőszobai ventilátor kiválasztása, beépítése házilag

Egy fürdőszoba ventilátor beépítése tervezést és fokozott elővigyázatosságot igényel. A tapasztalatok azt mutatják, sokan nem tájékozódnak megfelelően a fürdőszoba ventilátor helyének kiválasztása és bekötése előtt.

Ebben a cikkben:

 • Hová szerelhetjük fel a fürdőszobai ventilátort, milyen megoldások léteznek?
 • Mit kell még figyelembe vennünk, milyen előírásoknak kell megfeleljen?
 • A fürdőszobai ventilátor beépítésének lépései

Hová szerelhetjük fel a fürdőszobai ventilátort, milyen megoldások léteznek?

Mennyezeti elszívó ventilátorok

A mennyezeti elszívó ventilátor, amint a neve is mutatja, egy kis méretű, mennyezetre szerelt elszívó ventilátor. Ezek a ventilátorok a mennyezeten keresztül elszívják a levegőt közvetlenül a padlástérbe, vagy légcsatorna segítségével kültérbe.

A mennyezeti elszívó ventilátor az egyik legnépszerűbb megoldás egy helyiség szellőztetésére. A ventilátor kiválasztásakor vegye figyelembe a szükséges teljesítményt(légáramlást) – általában a szoba mérete és felhasználása alapján. Amennyiben a ventilátornak légcsatornához kell csatlakoznia, akkor győződjön meg arról, hogy milyen csőátmérőre van szükség (főleg ha meglévő ventilátort cserélnek) és hogy van-e rajta csőcsatlakozás.

A Ventilátorboltban a mennyezetre szerelhető szellőző ventilátorok széles választékát kínáljuk, különféle elektronikával, szenzorokkal és automata zsaluval ellátott típusokat is.

A mennyezetre szerelt ventilátor kiválasztásához néhány alapvető szabály érvényes:

 • Mennyezetre csak golyós csapággyal szerelt ventilátor szerelhető. Azok a ventilátorok amelyek nem golyós csapággyal rendelkeznek, a mennyezeti beépítés során hamar meghibásodnak, tönkremennek.
 • Új beépítésről vagy egy régi ventilátor cseréjéről van szó? Ha régi ventilátort cserél, akkor le kell szerelnie a régi ventilátort és meg kell mérnie a furat méretét. Egy új telepítésnél a furat mérete kevésbé kérdéses, mivel csak megfelelő méretű lyukat kell vágnia a gipszkartonba.
 • Csatlakoztatni szeretné légcsatornához a ventilátort? A mennyezeti elszívó ventilátorok többségét a kültérbe kivezetik, de ha jól szellőző tetőtere van, akkor elég oda kivezetni. Ha a levegőt csövekkel vezeti ki, akkor a csatorna hossza a lehető legrövidebb kell legyen (1-2 m). Ennél hosszabb légcsatorna esetén már radiális ventilátor beépítése szükséges. Természetesen ezeket a radiális ventilátor típusokat is megtalálja a fürdőszoba ventilátor kínálatunkban!

Oldalfalra szerelt elszívó ventilátorok

A fali elszívó ventilátor különösen akkor hasznos, ha a mennyezet / tető hozzáférése korlátozott vagy felettünk is lakótér van és a függőleges falban van a légcsatorna kialakítva. A fali elszívó ventilátoroknak többféle típusa létezik: axiális és radiális kivitelből választhatunk. Utóbbit 1-2 méternél hosszabb csővezetékekhez használhatóak, ezek általában drágábbak, de hosszabb csőszakaszban is megfelelően működnek. Választékunk számos elszívási teljesítménnyel rendelkező ventilátort tartalmaz, a szokásos, kis WC-be is megfelelő teljesítményütől kezdve a nagy belterű helyiségekhez ajánlott készülékekig.

A falra szerelt elszívó ventilátor felszerelésekor néhány szempontot figyelembe kell venni:

 • Ha régi elszívó ventilátort cserél, el kell távolítania azt és meg kell mérnie a furat méretét, valamint a fal mélységét is.
 • A falban mindig legyen szabványos légtechnikai cső, amihez a ventilátort és a külső rácsot csatlakozatjuk.
 • A ventilátor elektronikájának bekötéséhez szükséges elektromos vezetékek megfelelő kiépítésére fokozottan figyelni kell.
 • Egy új telepítéshez csak meg kell győződnie arról, hogy a ventilátor megfelelő-e a fal mélysége alapján – a ventilátor befogadásához megfelelő lyukat kell készítenie a falban. Ne feledje, hogy ha nem pontosan megfelelő méretet választ, akkor – a fal anyagától függően – általában könnyebb egy furatot kiszélesíteni, mintsem kitölteni valamivel.

Csőbe dugható elszívó ventilátorok, csőventilátorok

A csőbe dugható elszívó ventilátort a falban futó légcsatornába építik be. Ezek a ventilátorok népszerűek azokon a területeken, ahol nincs elegendő hely az elszívó ventilátor beépítéséhez. Használata gyakran csökkentett zajszintet eredményez.

Termékkörünk lakossági, kereskedelmi és ipari felhasználásra terjed ki. Kétféle motorral rendelkező készülékeket forgalmazunk:

Az axiális ventilátorok nagy légtömeg mozgatását teszik lehetővé alacsony nyomáson. Rövid légcsatornához minimális hajlatokkal és elágazásokkal alkalmazható.

A centrifugális (radiális) ventilátorok hosszabb légcsatornákhoz, valamint könyökök és elágazások esetén alkalmazhatók. Nagy mennyiségű levegőt mozgatnak nagy nyomáson. Ez azt jelenti, hogy a ventilátor hosszabb vezetékekben is minimális nyomás veszteséggel képes áramoltatni a levegőt.

Webáruházunkban a legtöbb elszívó ventilátorhoz talál légszállítási diagramot, továbbá specifikációkat és méreteket is.

Ablakventilátorok

Az ablakventilátorokat általában olyan lakótömbökben és egységekben használják, ahol a tetőtéri elvezetés korlátozott vagy egyáltalán nincsenek légcsatornák. Gyakorlatilag minden olyan helyiségbe felszerelhetők, amely szellőzést igényel és rendelkezik ablakkal. Az ablakventilátorok két részből állnak, amelyek az üvegben lévő furaton keresztül egymáshoz illeszkednek. Ez az időjárásnak ellenálló készülék gyors és praktikus módon biztosítja a helyiség megfelelő szellőzését.

A legkritikusabb szempont a furat nagysága annak eldöntésére, hogy melyik ablakventilátort vásárolja meg. Fontos a régi ablakventilátor cseréjénél a meglévő egység eltávolítása, így pontosan meg tudja mérni az üveg furatának átmérőjét. Ezután ezt a mérést használhatja egy új ventilátor kiválasztására. Ha először helyez el ablakventilátort, akkor üveges szakemberre lehet szükség.

Bármely ventilátort építi is be, feltétlenül biztosítani kell a helyiségbe a friss levegő pótlását légbevezetők segítségével.

Energiatakarékos szellőzéshez válassza a hővisszanyerős szellőztető rendszert!

Mit kell még figyelembe vennünk tervezéskor, milyen előírásoknak kell megfeleljen?

A kulcsszó: MSZ 1600 szabvány

Miért éppen ez a szabvány vonatkozik a fürdőszobára? Mert ez rendelkezik arról, mi minősül nedves helyiségnek. Lássuk, mit mond: nedves helyiség az a tér, ahol páralecsapódási veszély áll fenn és a páratartalom meghaladja a 75%-ot. Egyértelmű a megfogalmazás, ez jellemzi a fürdőszobát. De ezen kívül még arra is vonatkozik, hogy az 1000 V-ál nem nagyobb feszültségű, erősáramú berendezések hogyan szerelhetőek be.

A ventilátor teljesítményének meghatározása

A teljesítmény meghatározásához figyelembe kell vennünk a helyiség adottságait: alapterület, belmagasság, beépítés lehetősége. Az alábbi cikkünkben részletesen tárgyaljuk, hogy hogyan kell ezekkel számolni:
Elszívó ventilátor teljesítményének kiválasztása

Zónák – nem mindegy, mit hová építünk be

A fürdőhelyiséget képzeletbeli zónákra kell felosztanunk, mielőtt bármilyen berendezést vagy konnektor szerelnénk fel. A zónák tulajdonképpen azt mutatják meg, hogy milyen távolságban van az adott terület a fürdőkádtól vagy a zuhany tálcától. Minél közelebb vagyunk ezekhez, annál korlátozottabbak a lehetőségeink. Nézzük meg, hogy a gyakorlatban ez mit jelent!

Érintésvédelmi szempontokból 230V-os készülék nem építhető be fürdőkád vagy zuhany fölé, csak az un. 2-es zónába, és minimálisan IPX4-es védettséggel kell rendelkeznie a ventilátornak. Az 1-es zónába a 12V-os ventilátorok használhatóak, de a tápegységük csak a 2-es zónában lehet. Zuhanykabin vagy kád fölé csakis speciális védelemmel ellátott, vagy törpefeszültségről üzemelő elszívó vagy szellőző ventilátorokat szabad szerelni!

Jöhet a fürdőszoba ventilátor beépítése!

A beszerelés menete:

 1. SAF Quiet halk fürdőszoba ventilátor
  SAF Quiet halk fürdőszoba ventilátor

  Első lépésként elő kell készíteni a légcsatornát a ventilátor számára.

 2. A vezetékek elvezetése a ventilátorig. 2 vagy 3 vezetékről beszélhetünk, attól függően, hogy milyen elektronikával ellátott ventilátorunk van.
 3. Ha készen vagyunk a második lépéssel, akkor a ventilátoron lévő furat helyeket a falon megjelöljük.
 4. A megjelölt helyeken elkészítjük a furatokat.
 5. A ventilátort felcsavarozzuk a falra.
 6. Végül be kell kötni a ventilátort. A hálózati vezetékeket feszültségmentes állapotban kell szerelni és a ventilátort bekötni! Ezért először kapcsoljuk le a helyiség biztosítékát!
  A fekete vezeték a fázis, ezt az L jelzéshez kell bekötni a sorkapocsba. A kék vezetéket (0) az N jelzéshez, a barna vezetéket pedig, ami a kapcsolt fázis, a T jelzéshez kell bekötni. A barna vezetékre akkor van szükség, ha külön egy kapcsoló segítségével isszeretnénk működtetni a ventilátort. Például ha a világítással szeretnénk összekötni.
 7. Helyezzük áram alá a ventilátort, amihez kapcsoljuk fel a helyiség biztosítékát!
 8. Ellenőrizzük a hálózati fázist a vezetékekben egy fázisceruzával! A fekete vezetéken kell a fázis mérnünk, de a kéken nem. A barna vezetékben, vagyis a kapcsolt fázisban csak akkor van feszültség, ha az ehhez bekötött kapcsoló bekapcsolt állapotban van. Le kell tesztelni, hogy megfelelően elindul a ventilátor, ha felkapcsoljuk a kapcsolót, illetve a beállított időzítésnek megfelelően kikapcsol-e?
 9. Páraérzékelős ventilátort tesztelhetjük például egy vízforralóval. Ha a panel közelébe helyezzük a vízforralót, akkor a kiáramló gőz működésbe kell, hogy hozza a ventilátort. Ezt a tesztet egyszerűbben a szenzorra leheléssel is elvégezhetjük.
 10. Tegyük fel a ventilátor paneljét és készen is vagyunk a beszereléssel.

Tipikus hiba, amit mindenképpen kerüljünk el!

Családi házaknál gyakran előfordul, hogy az elszívott levegőt a fűtetlen padláson keresztül, vagy egyenesen a padlástérbe fújja ki az elszívó ventilátor. Ilyenkor a téli időszakban elkerülhetetlen az elszívott meleg és páradús levegőből történő pára kicsapódás a szellőző csatorna belső falán. Ennek nagyon kellemetlen következményei vannak: például. a mennyezetre szerelt ventilátorból visszacsöpög a kondenzvíz, a ventilátorunk meghibásodik, felázik a ventilátor környezetében a fal.

Hogyan védekezhetünk a párakicsapódás ellen?

A válasz: szigetelni, szigetelni és szigetelni! A fűtetlen helyiségben futó légcsatornánkat megfelelően (csőhéjjal vagy más üveg/kőzetgyapot szigetelőanyaggal) le kell szigetelni, így nem képes a szellőzőcső falán a pára kicsapódni.  Amennyiben biztosra akarunk menni, beépíthetünk egy kondenzvíz gyűjtő idomot is a függőleges légcsatornába, amely összegyűjti az esetlegesen képződött kondenzvizet.

FONTOS: A golyós csapágyas ventilátorok mennyezetbe is építhetőek. Viszont a sikló csapágyas ventilátorokat csak oldalfalra lehet szerelni, ellenkező esetben a ventilátor csapágyazása hamar meghibásodhat.

Azzal, hogy fürdőszobánkat elszívó ventilátorral szereljük fel, megelőzzük a magas páratartalom miatt fellépő penészesedést és dohosodást. Ezzel az egészségünket és az épület állagát is megóvjuk. Ráadásul az intelligens elektronikának hála a szellőztetés hatékony és kényelmes.

Amennyiben segítséget szeretne kapni a megfelelő fürdőszoba ventilátor kiválasztásához keresse kollégáinkat!

Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003 facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.