Ipari szellőzéstechnika A-Z

ipari-szelloztetes megoldasok

Számos területen van szükség központi szellőztető rendszer kiépítésére az ipari csarnokoktól az élményfürdőig. Ezeknek a komplexumoknak a központi szellőztető rendszerei teljesen egyedi igények figyelembevételével kell, hogy megvalósuljanak, hiszen számos körülményt fontolóra kell venni a tervezésnél. Ilyen például a szükséges légcsere mennyiség, hőmérséklet vagy a páratartalom, és természetesen az épület adottságai, mint a méret, szigetelés, csövek elhelyezkedése. Ebben a cikkünkben szeretnénk egy körképet adni az ipari szellőztetés alkalmazásával kapcsolatban.

Ipari szellőztető rendszerek tervezése és kivitelezése

Hangsúlyozottan ez a profi szakemberek terepe. A tervezés ebben az esetben  kulcsfontosságú. Ha nem lakossági felhasználásra tervezik a rendszert, rengeteg szempontot kell egyszerre számításba venni. Ha a tervezésbe hiba kerül, akkor mind a hatékonyság, mind az energiafelhasználás terén érezhető lesz a negatív hatás. Gyakran spórolási céllal választanak kisebb teljesítményű szellőztető ventilátort vagy alulméretezett légcsatorna rendszert, de az ehhez hasonló rossz döntések később sokba kerülnek majd. Ezért mindenképpen tapasztalt szakemberre bízzuk a tervek kidolgozását és a kivitelezést.

A ventilátor kiválasztása előtt mindig meg kell vizsgálni az alábbiakat:

 • Az ipari létesítmény jellegéből és a használók számából adódóan milyen légcsere mennyiségre van szükség?         
 • Milyen hőmérsékletű és tisztaságú levegőt kell szállítania a ventilátornak?
 • Milyen akusztikai követelmények vannak a szellőztető rendszerrel szemben?
 •  Hogyan lehet beszerelni az ipari ventilátort? Szervizelés esetén hogyan férünk hozzá? 
 •  Milyen egyéb kiegészítő elemek kellenek a rendszer kiépítéséhez?
ipari axiál ventilátor kiválasztása
Ipari axiál ventilátor

Légcsere igény meghatározása

A legfontosabb adat, amit meg kell határozni, az az óránkénti szükséges légcsere mennyisége. Ahhoz, hogy emegelőzzük az egészségre káros hatsokat, minimum kb. 0,5-0,7-szeres légcsere szükséges. Ipari szellőztetés esetén nem csak az egészségügyi szempontoknak kell megfelelni vagy a hőérzeti feltételeknek, hanem az ott alkalmazott technológiának is. A szennyezőanyagok koncentrációját olyan szint alatt kell tartani, hogy a létesítményben tartózkodókra nézve ne okozzon egészségügyi kárt. A jelenlegi szabványok adnak iránymutatást az átlagos légcsere számára vonatkozóan:

 • Aula 2-3
 • Könyvtár 4-5
 • Áruház 4-6
 • Mosoda 10-15
 • Bank 3-4
 • Mozi, színház 4-6
 • Műhely 3-6
 • Előadóterem 8-10
 • Sportcsarnok 20
 • Étkező (üzemi) 6-10
 • Étterem, étkezde 10-12
 • Garázs 6-8
 • Templom 1-2
 • Hotel 30
 • Tornaterem 6-12
 • Hús, tojás stb. tároló 10-20
 • Uszoda 20-30
 • Iroda 4-6
 • Kávéház, Bár 10-12
 • Üzem 4-6
 • Konferenciaterem 30
 • WC 4-6
 • Konyha 25-15
 • Üzemi WC 10-15
 • Konyha (üzemi) 30-20
 • Üzletek 6-8
 • Kórház, kórterem 4-6
 • Fürdőszoba 5-8

Ezek a számok jól mutatják, hogy a szükséges légcsere nagyban függ az adott épületben folyó tevékenységtől, hiszen más igények lépnek fel egy sportlcsarnokban, és megint más egy üzemi étkezdében. Ráadásul ezek csak egy iránymutatás, hiszen minden fentebb tárgyalt szempontot fiyelembe kell venni az épület méretétől kezdve a bent tartózkodó személyek számáig, ezáltal minden rendszer teljesen egyedi, az adott igényekre szabva. Érthető, hogy miért kell szakemberrel végeztetni a tervezést és a kivitelezést is.

Irodák, üzlethelyiségek szellőzőrendszerei

Itt jellemzően a kisebb helyiségekre gondolunk, ahol nincsenek extrém körülmények, így elegendő lehet akár egy kisebb teljesítményű szellőző ventilátor is. Itt általában nem kell poros, párás vagy zsírgőzös levegőt elszívnia a készüléknek. A helyiség méretétől függően kell kiválasztanunk a megfelelő teljesítményű ventilátort, amit méretezni szükséges a beépítási körülmények alapján is. Kis légterű üzletek, irodák esetén arra is van lehetőség, hogy akár egy egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető gépet alkalmazzunk, így a fűtés és hűtés egy része is megoldott, és természetesen folyamatos a friss levegő ellátás.

Az irodai szellőztető rendszereknél fontos követelmény az alacsony zajszint és a rendszer magas komfort szintje.

 

iroda-szellőztetés

Középületek. irodaházak több szintes épületek szellőztetése

Nagyobb, akár több szintes épületek szellőztetése már komoly feladatot jelent. Több emeletes komplexumoknál az épület tetejére telepített légkezelő berendezésekkel biztosítható a mai szabványok szerinti komfortos munkakörnyezet. Bizonyos esetekben légkezelő gép nélkül külön friss levegő befújással és elhasznált levegő elszívással is megvalósítható a szükséges légcsere. Ez esetben a friss levegő fűtését és szűrését illetve a rendszer zajcsillapítását külön eszközökkel kell megoldani. Népszerű megoldás az épület tetejére telepített elszívó tetőventilátor, amivel az elhasznált levegőt lehet hatékonyan kijuttatni az épületből. Az ilyen nagy kiterjedésű szellőztető rendszereknél fontos a légcsatornák folyamatos tisztán tartása és karbantartása, mert a lerakódó szennyeződés egészségügyi kockázatot jelenthet.

Mivel ebben az ilyen létesítmények szellőztetése során hatalmas légtömegeket kell mozgatni, ezért nagy teljesítményű, energiatakarékos és halk elszívó motorokra van szükség. Ezért ma már szinte kizárólagosan DC motorral rendelkező ventilátorokat használunk e célra. A tetőventilátorok borítása ellenáll az időjárásnak, és rendelkezik túlmelegedés elleni védelemmel illetve automata újraindítási funkcióval is.

 

tetoventilator

Mezőgazdasági és ipari csarnokok szellőzőrendszerei

Ez egy speciális terület, hiszen ipari csarnokokban, mezőgazdasági létesítményekben gyakran előfordulhat porszennyeződés, zsíros, olajos gőz, meleg vagy éppen párás levegő. Ezekhez az épületekhez olyan ventilátort kell választani, ami kifejezetten ilyen speciális körülményekhez van kialakítva, különben a ventilátor hamar meghibásodhat. Amennyiben a ventilátort külső falon helyezik el, az időjárás elleni védelemre is gondolni kell, de a rágcsálók és rovarok bejutását is meg kell akadályozni.

Attól függően, hogy hogyan lehet beépíteni az elszívó ventilátort választhatunk csőventilátort, belső vagy külső falra szerelhető axiál ventilátort illetve tetőventilátort. Az axiális ventilátorok tipikusan ipari célra alkalmas típusok, azonban a felhasználás körülményeitől függően nem minden esetben használhatóak.

 

mezogazdasagi-csarnok-szelloztetese

Nagykonyhák, éttermek megfelelő szellőztetése

A nagykonyhákba elengedhetetlen egy ipari teljesítményű nagykonyhai elszívó. Akárcsak egy mezőgazdasági vagy ipari komplexum esetén, itt is elég speciális körülményekkel találkozunk: forró levegő, zsíros pára, szagok. Itt nagyon is hangsúlyozni kell , mennyire fontos, hogy az elszívott levegő és a beszívott friss levegő egyensúlyban legyen! Ami még külön szempont, hogy a konyha mellett általában vendégtér is van, így azon a részen is biztosítani kell a friss levegőt. Egy ilyen rendszer megtervezése nem gyerekjáték, és rengeteg szabálynak meg kell felelni. Egy rosszul megtervezett és kivitelezett nagykonyhai elszívó rendszer komoly tűzveszélyt rejthet magában.

A biztonság és a hatékonyság elsődleges szempont kell, hogy legyen! Nem véletlenül speciális kialakításúak a nagykonyhai elszívók: a motor például a légáramon kívül helyezkedik el, hogy a magas hőmérsékletű levegő ne károsítsa a motort. A ventilátor lapátjait egy nyitható, hőszigetelt házban helyezik el, így az könnyen és rendszeresen tisztítható. Egy nem nagykonyhai felhasználásra kialakított ipari elszívó ventilátor a lapátjára lerakódó zsírnak köszönhetően az hamar elromlana, hiszen a csapágyazás meghibásodásához vezetne a ventilátor egyenetlen terhelése.

nagykonyhai-szelloztetes

Egy másik gyakran elhanyagolt szempont nagykonyhák esetében az, hogy nem gondolnak a friss befújt levegő megfelelő hőmérsékletére. Ahhoz, hogy ne legyen kellemetlenül hideg a befújt levegő hőmérséklete téli időszakban, gondoskodni kell a levegő előfűtéséről. Illetve tipikus hibalehetőség, hogy nem szűrik a beszívott levegőt a porszennyeződésektől. Még megannyi hibát el lehet követni, de éppen emiatt mindenképpen bízzuk szakértő csapatra a kivitelezést.

Az ipari ventilátorok felhasználása tehát nagyon sokrétű, és minden helyiség, épület vagy komplexum központi szellőztetése egyedi tervezést és kivitelezést igényel. Ehhez mindenképpen keressen egy megbízható szakembert vagy csapatot, hiszen így biztosan hatékony, energiatakarékos és a hatályos szabályoknak megfelelő szellőztető rendszert fog kapni. A Ventilátorbolt kivitelezési referenciáit itt tudja megtekinteni.

Amennyiben központi szellőztető rendszer vagy hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése előtt áll, és szeretné, ha egyetlen csapat végezné a tervezést és a kivitelezést is, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Keressen minket Facebookon és Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.