Fontos szempontok nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése esetén

nagykonyhai szelloztetes

A nagykonyhai elszívó berendezések már a helyiség tervezésnél kulcsfontosságúak. Ha valahol elengedhetetlen a megfelelő szellőztetés, akkor az az ipari nagykonyha. Ez lehet egy étterem, egy intézmény konyhája, de akár csak egy kisebb kifőzde is.

Miért van szükség a nagykonyhai elszívókra? Az előző cikkünk egy átfogó összefoglaló volt a szagelszívók háztartási felhasználásáról. Már abból az írásból is kiderült, hogy nem csupán a kellemetlen szagok okozhatnak problémát, hanem a párásodás is. De egy étterem esetében sok egyéb szempont is felmerül, amit még a kivitelezés előtt mérlegelni kell. Ezeket a szempontokat fogjuk most egyenként bemutatni.

Az ipari konyhai szellőztetés nem csak a szagokról szól

Kétségtelen, hogy a kellemetlen szagok jutnak először az ember eszébe, ha elszívóról van szó. Egy étterem esetében ráadásul kiemelten fontos, hogy a konyhában keletkező illatok ne szivárogjanak be a vendégtérbe. Egy olyan étterembe nem biztos, hogy másodjára is elmenne a vendég, ahol olaj és ételszag kellemetlen keverékében ülve kell elfogyasztania a romantikus vacsoráját. Főleg, hogy így a ruháján is vihet haza belőle. Valljuk be, ez kínos az étteremre nézve. És akkor még azt nem is említettük, milyen lehet egy ilyen konyhában dolgozni.

ipari konyha elszívó

A szagok mellett természetesen a másik nagy ellenség a sütés-főzés közben keletkező sok esetben zsíros, olajos gőz lecsapódása. Ezt az otthonában is bárki megtapasztalhatja, így nem nehéz elképzelni, hogy milyen lenne egy ipari nagykonyha szellőző berendezés nélkül, ahol az igénybevétel sokszorosa egy átlagos konyhának. Garantált a penész megjelenése a falakon, ha nincs elszívó beszerelve. Amellett, hogy maga a látvány is gusztustalan, még egészségügyi kockázata is van.

Ipari nagykonyhák szellőztetése akkor lesz optimális, ha már a helyiség tervezésénél figyelnek arra, hogy hová kerül majd, megfelelő teljesítménnyel és méretezéssel rendelkezzen, és az elszívott és a befújt levegő mennyisége egyenletes eloszlású legyen. Ha jó a tervezés, akkor a nagykonyhai szellőztető berendezések energiatakarékos módon működnek majd, és a személyzet kényelmét is szolgálják. Nem mindegy, hogy a konyhában dolgozók kellemes munkakörnyezetben végzik munkájukat, vagy megfőnek–e a nyári kánikulában az alulméretezett elszívó berendezés miatt.Gyakran látunk ilyet, főleg kisméretű konyhák, büfék, lángossütők esetében.

Ezeket a hibákat követik el a nagykonyhai elszívó beépítése során

1. Alultervezett teljesítmény

ipari konyhai elszívó

Elsőként a nem megfelelő méretezésű és teljesítményű berendezés kiválasztásánál kezdődhetnek a problémák. A megfelelő légmennyiség kiszámítása önmagában nem elegendő. Nem csak a helyiség és az elszívóernyő mérete számít, hanem az is, milyen sütő-főző berendezés lesz a helyiségben. Nem mindegy, hogy gyros-sütő, főzőlap vagy valamilyen kemence van a helyiségben.

Gyakori probléma, hogy alultervezik egy nagykonyhai elszívó ventilátor teljesítményét, ami főként nyáron ütközik ki, amikor az amúgy is meleg levegőt még jobban forrósítják a tűzhelyek, sütők és nem bír el vele a ventilátor. Sokszor azzal magyarázzák, hogy télen viszont könnyebben megfázáshoz vezetne egy nagyobb teljesítményű ventilátor, azonban a teljesítmény szabályozásával ez elkerülhető.

A konyhai elszívó rendszerek szükséges teljesítményét az alábbi táblázat szerint tudjuk meghatározni:

Főzőüst 900-1100
Főző zsámoly 1100-1200
Tűzhely 1200-1400
Rostlap, gyros-sütő, lángossütő 1500-1800
Vok, faszenes grillsütő 1600-2000
Sütő-főző egység Szükséges légcsere
[m3/h/m2]

 

2. Nem megfelelő ventilátort építenek be az elszívó rendszerbe

Spórolásból nem az erre kifejlesztett ventilátort használnak, ami nem bírja a hőt, nem tisztítható. Lerakódik a zsír, tönkremegy a ventilátor,  vagy akár kigyullad. Az ipari konyhák szellőztetésére speciálisan e célból tervezett nagykonyhai elszívó ventilátorok használatát javasoljuk. Az egyéb radiális vagy csőventilátorokat a gyártó tiszta levegő szállítására tervezte, így a garancia is csak ilyen beépítési körülmények esetén érvényesíthető. 

3. Nem megfelelő helyre telepítik az elszívó ernyőt

ipari szagelszívóAz egyik alap hiba, ha rossz helyre kerül az elszívóernyő. Ha nem a sütő fölé telepítik, akkor nem tudja hatékonyan elszívni az elhasznált levegőt. Ehhez jön még, hogy alulméretezett átfedésekkel valósítják meg az elszívó rendszert. Már a lakossági szagelszívóknál is érintettük, hogy fontos szempont a megfelelő ventilátor kiválasztásánál, hogy az elszívó berendezés szélesebb legyen a tűzhelynél.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 75 centiméter széles tűzhely fölé 90 centiméter széles szagelszívó telepítése szükséges. Egy ipari nagykonyhai elszívó esetében is kb. 20 centiméter az ideális túlnyúlás mérete. De a magasság is ugyanolyan lényeges szempont. Az elszívóernyők telepítésének hagyományos magassága 2,1 méter egy átlagos 85-90 centiméteres magasságú tűzhelyhez viszonyítva.

4. Nem biztosított a friss levegő utánpótlás

A negyedik legsúlyosabb hiba, ha az elhibázott tervezés következményeként nem megfelelő az elhasznált levegő utánpótlása. Sajnos lehet látni olyan megoldásokat is, amikor a konyhába vezetik ki például folyosók vagy egyéb kiszolgáló helyiségek szennyezett levegőjét! De leginkább az okozza a gondot, hogy az elszívó és a befújó ventilátor teljesítménye nem megfelelő. A konyhákban belső levegő keringető rendszer alkalmazása sem ajánlatos. Amennyiben gázkészülékek is üzemelnek az ipari konyhában, az engedélyeztetési terv része kell legyen a szellőztető rendszer is, amelynek a gázszolgáltató ill. a katasztrófavédelem előírásainak is meg kell felelnie.

5. Túl zajos a berendezés, ezért kikapcsolják

A zajszint miatt gyakran kikapcsolják a ventilátort, amivel utat nyitnak a pára lecsapódásához, a meleg, elviselhetetlen munkakörülményekhez és a kellemetlen szagokhoz. A magas zajszint hangtompítók beépítésével jelentősen csökkenthető, amely a konyha felé és a kültér irányába terjedő zaj ellen is megfelelő védekezés. Ugyanakkor a nagyobb teljesítményű elszívó rendszer magasabb zajszinttel jár, ezt el kell fogadni.

6. Szakszerű és rendszeres karbantartás hiánya

nagykonyhai elszívó rendszerek

Még egy megfelelően telepített nagykonyhai elszívó berendezés is hamar működésképtelenné válhat, ha nem végeztetik el a szükséges tisztítást. A zsíros, olajos gőzből lecsapódó szennyeződések eltömítik a szűrőket, lerakódnak a ventilátor lapátján, amely idővel a ventilátor motorjának meghibásodásához vezet. Ez nem csak a szagelszívó rendszer működését befolyásolja, de a penész és a gombák melegágyává is teszi a készüléket. Ráadásul a lerakódott zsíros konyhai szennyeződés akár lángra is kaphat, és a tűz villámgyorsan terjed a légcsatorna hálózatban. Nem éri meg ezen spórolni.

Folytatjuk a nagykonyhai elszívó berendezésekkel kapcsolatos sorozatot hasznos tanácsokkal az elszívók és elszívóernyők kiválasztásához.

Kérjen ajánlatot konyhai szellőztető rendszerre!

Ipari konyhák szellőztetése


Kövessenek minket a közösségi médiában is!

linkedin pinterest instagram_003facebook ikon

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.