Dohos és penészes falak a pincében! Mit tegyek?

ventilatorbolt-pince-szellozes

A pince szellőztetés gyakori kérdés, sokszor azért, mert szeretnének benne egy új lakóteret, esetleg vendéglátóhelyet kialakítani vagy egyszerűen penészednek az itt tárolt holmik. Legtöbb esetben borospincékről van szó, ahol különösen fontos, hogy megelőzzék a penész kialakulását. Általánosságban elmondható, hogy a magas páraszint és a szellőzés hiánya okozza a gondot, amit megfelelő szellőztető rendszer kialakításával lehet orvosolni. Cikkünkben erre szeretnénk néhány tanácsot és megoldást adni.

boros-pince-szelloztetes

Ideális páraszint a pincében

A pince szellőztetés mindenképpen efy speciális terület. A megfelelő páraszint pincék esetében 60-70%. Ebből érdemes kiindulni. Nagyon fontos, hogy a folyamatos légmozgás biztosított legyen a pincében, mert ennek hiányában elindul a dohosodás és a penész lerakódása. Fontos tényező a megfelelő vízszigetelés is, mert annak hiányában a nedvesség bejut a falakba. Ezt akár utólag is meg lehet oldani, de nem egyszerű feladat, főleg a külső szigetelés. De van lehetőség beltéri hőszigetelő anyag alkalmazására is.

Egy pince abban az esetben tud megfelelően szellőzni, ha a pince végében helyezünk el egy szellőzőkürtőt. Ezáltal kialakul egy természetes huzat, ami biztosítja a folyamatos szellőzést.

A légcseréhez fontos, hogy a pincefeljáró és a pinceszellőző cső teteje között meglegyen a megfelelő szintkülönbség. Ez gyakori hiba, de ha ezt megoldjuk, akkor kialakul a kellő természetes huzat a pincehelyiségben.

Graviszell huzatfokozóLegegyszerűbb megoldás: huzatfokozó

Amennyiben nincs lehetőség a pincébe páraelszívó ventilátort szerelni, mert nincs lehetőség áramfelvételre, akkor a huzatfokozó alkalmazása a legjobb módja a légcsere biztosításának. Mivel a huzatfokozók a természetes légáramlatokat használják hajtóerőnek, így áramra nincs szükség. Gyakran láthatjuk ezeket társasházakban is, hiszen egy olcsó, mégis hatékony módja a szellőztetésnek. Bővebben itt olvashat a huzatfokozók működéséről. Pince szellőztetés esetén is ajánljuk, így megoldható a természetes huzat és megfelelő mértékű páraszint, amivel megelőzhető a pince dohosodása.

Pince szellőztetése páraérzékelős ventilátor vagy légszárító használatával

A megfelelő páraszint elérése a legfontosabb feladat. Enélkül a felszerelt páraelszívó mit sem ér. Ha a fűtést megoldottuk, akkor már egy páraérzékelős ventilátor vagy egy légszárító tudja biztosítani a kellő páraszintet, és hatékonyan biztosítja a légcserét pincénkben.

pince-helyiseg-szellozes

Mikor melyiket használjuk?

Alapesetben egy páraérzékelős ventilátor felszerelése a célravezető. Amire ügyelni kell, hogy a pince térfogatának maximum kétszerese legyen az óránként kicserélt levegőmennyiség, kivéve ha például vendéglátási célokra használjuk a pincét, ami miatt több friss levegőre van szükség.

Ha viszont az adott pince teteje nem jól szigetelt vagy nagy nedszívó képességű talaj található felette, úgy légszárító berendezés alkalmazása tudja megoldani a problémát.

Azonban ne állítsuk túl alacsony szintre a kívánt páratartalmat, mert 50-60%-nál alacsonyabb páraszint elérése egyébként sem lehetséges. Ezzel a megoldással csak pazarolnánk az energiát, hiszen a légszárítót folyamatos működésre ösztönöznénk. Ráadásul a gép élettartamát is jelentősen csökkenthetjük, már csak ezért sem ajánlott. Ebben az esetben NE használjunk plusz ventilátort! Az ilyen megoldást légtechnikával foglalkozó szakemberek ahhoz hasonlítják, amikor klímaberendezés mellett ablakot nyitunk. Tehát teljességgel felesleges, és a probléma nem fog megoldódni, csak ront rajta.

Amennyiben pince szellőztetését szeretné hatékonyan megoldani, kérdezzen bátran kollégáinktól, akik a megfelelő berendezések ajánlásával és kivitelezési tanácsokkal segítik Önt a penészmentes pince kialakításában!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.