kandallo ventilator kandallo futés beepitesehez

A korszerű, energiatakarékos kandalló fűtés titka

Manapság egyre népszerűbb a kandalló fűtés, ami annak köszönhető, hogy egy modern kandalló rendkívül szép, esztétikus. Főleg egy hűvösebb estén kellemes érzés a kandalló melegét élvezni. Emellett energiatakarékos fűtési mód is egyben. Ám kandalló fűtés tervezésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk, amelyek nélkül a kandalló csalódást okozhat, ráadásul akár rá is fizethetünk anyagilag. Hogyan előzzük meg a hibákat? Miért van szükség kandalló ventilátor vásárlására? Milyen berendezésekre, kiegészítőkre van szükség? Mire figyeljünk a beépítésnél? Ezekre a kérdésekre ad választ a szakmai cikkünk.

Mit kell beszerezni kandalló fűtés kivitelezéséhez?

A kandalló fűtés beépítése speciális kandalló ventilátort, szigetelt csövet, illetve a csőrendszer kiépítéséhez szükséges idomokat követel meg. Ezen alkatrészek kiválóan bírják a magas hőmérséklettel járó extrém igénybevételt. Ahhoz, hogy a megfelelő típusú elszívó ventilátort és segédanyagokat válasszuk ki, szükséges lehet szakember segítsége. Sokszor ajánljuk légtechnikai szakember bevonását a választásba, de itt ez különösen fontos, hiszen hosszú távú befektetésről van szó!

A kandalló ventilátor speciális tulajdonságaikandalló fűtés

Gondoskodnunk kell a meleg levegő megfelelő elvezetéséről, amihez kandalló ventilátor beépítése szükséges. A ventilátor azon túl, hogy elengedhetetlen része a kandalló fűtésnek, pénzt és energiát is spórol nekünk. Miben különböznek egy általános elszívó ventilátortól? Ezeket a berendezéseket úgy tervezték, hogy akár a +150⁰C-os levegő szállítására is alkalmasak legyenek. Emiatt az F szigetelési osztályú besorolást kapták.

A ventilátorok hő-és hangszigetelő anyaggal (tűzálló ásványgyapot) bélelt horganyzott acél ventilátorházzal készülnek. A szigetelésnek hála nem csak ellenállnak a magas hőmérsékletnek, hanem a működésük is halk. Ami lakóház esetében kiemelt szempont.

További jellemzőjük, hogy a meghajtómotor a légáramon kívül helyezkedik el, előrehajló lapátozású járókerékkel és hosszú élettartartamú csapágyakkal rendelkeznek.

Ebből is látszik, hogy igencsak sok speciális követelménynek kell megfelelnie, ezért a kandalló ventilátor beépítése előtt megéri rászánni az időt, hogy a szakemberrel közösen válasszuk ki a számunkra tökéletes berendezést.

Hogyan tarthatjuk alacsonyan a fűtési költségeket?

Bármilyen fűtési rendszer kialakításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy ne kerüljön túlságosan sokba a fűtés a téli szezonban. Mi teszi költséghatékonnyá a kandalló fűtési rendszert? A válasz egyszerű : amennyiben a kandalló fűtés beépítése során olyan kandalló ventilátort választunk, ami rendelkezik hőmérsékletfüggő automatikus üzemmel. Vagyis az előre beállított hőmérséklet fölött a ventilátor automatikusan bekapcsol, illetve kikapcsol, amikor már az alacsony hőmérsékletű levegő továbbítására nincs igény.

Így a berendezés nem használ energiát feleslegesen a folyamatos üzemeléssel. Az itt megspórolt energiának köszönhetően több marad a pénztárcánkban. Jól hangzik?

 • G3 szűrőanyag

  G3 szűrőanyag B3-130B/C

  Ár: 895 Ft (ÁFA-val)

  G3 szűrőanyag tekercsben kapható, méretre vágható. Az ár 1 m2-re vonatkozik!

 • G4 szűrőanyagG3 szűrőanyag

  G4 szűrőanyag B4-220B/C

  Ár: 1 295 Ft (ÁFA-val)

  G4 szűrőanyag tekercsben kapható, méretre vágható. Az ár 1 m2-re vonatkozik!

 • MRK acél kandalló rács fehér és antik színben

  MRK acél kandalló rács

  Ár: 4 822 Ft11 427 Ft (ÁFA-val)

  MRK acél fali kandalló rács rejtett rugós rögzítéssel. Maximum 180 C-os levegő hőmérséklethez fehér és antik réz színben.

 • FD Szűrőház G4-es szűrővelFD Szzurohaz G4-es szurovel meretek

  FD Szűrőház G4-es szűrővel

  Ár: 10 541 Ft21 264 Ft (ÁFA-val)

  FD Szűrőház horganyzott acélból, gumi tömítéssel kör keresztmetszetű légcsatornákhoz. A termék cserélhető FM típusú G4 osztályba sorolt szűrőkkel rendelkezik. A fedlap karbantartás során könnyen eltávolítható. Az alábbi szabványoknak megfelelő: EVS-EN 1506: 2007 és EVS-EN 10346: 2015.

Mire való a kandalló rács és a szűrő?

kandalló rácsokA kandalló fűtés megvalósításához nem elegendő a megfelelő teljesítményű elszívó ventilátor beszerzése. Mivel a felforrósodott levegő befújását a fűtendő helyiségbe a kandalló rács teszi lehetővé, ezért erre is szükség van. Egy jó minőségű rács hőálló, korróziómentes és színtartó anyagból készül.

Az optimális, biztonságos működéshez fém ventilátor szűrőt csatlakoztathatunk, ami a meleg levegővel együtt távozó szennyeződéseket és port megszűri, így az nem juthat be a fűteni kívánt légtérbe és a csőhálózaton sem rakódik le. Természetesen ezek a szűrők fémből készülnek, kivehetőek, tisztíthatóak. A karbantartás miatt ez nagyon lényeges.

Milyen a megfelelő szigetelt cső?

A légtechnikai csövek felé támasztott legfontosabb követelmények a következők:

 •         mechanikai szilárdság
 •         hő-, és tűzállóság
 •         hangcsillapító képesség

 

Kínálatunkban található belülről mikroperforált cső, amely kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelő réteget tartalmaz. Ez a termék nem tartalmaz PVC anyagot, égéskor nem szabadul fel mérgező anyag. Környezetvédelmi szempontból – és az egészségünk szempontjából is – meglehetősen hangsúlyos ez az elvárás.

SONOFLEX szigetelt légcsatornaMivel a kandalló fűtés beépítése hosszú évekre, évtizedekre szól, ezért különösen fontos, hogy minden felhasznált berendezés és egyéb kiegészítő, ami a kivitelezéshez szükséges, csakis a legjobb minőségű legyen. Ez azért is elengedhetetlen, hogy hosszú ideig problémamentesen működjön a kialakított rendszer és a működés biztonságos legyen. Ne felejtkezzünk el a folyamatos karbantartásról, tisztításról sem!

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

mennyezeti_ventilator, mennyezeti ventilátor, hűsítő nyári ventilátor, távirányítós ventilátor

Hűsítő ventilátor választása nyárra

Miért jó, ha van az Ön háztartásában is hűsítő ventilátor?...

klíma vásárlás, klíma, split klíma, inverteres klíma, légkondícionáló, légkondi

Miért jó Önnek a klíma vásárlás?

[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]   Manapság a klíma vásárlás már nem luxus....

VENTS MICRA 80 egyhelyiséges hővisszanyerő beépítése

Létezik legjobb hővisszanyerős szellőztető ár érték arány?

[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]A legjobb hővisszanyerős szellőztető ár. Amikor ez a kérdés...

Ventilatorbolt.hu