Miért van szükségünk központi szellőztető rendszerre?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése kiemelten fontos a jól szigetelt épületek esetében, hiszen a levegő minősége kihat az emberek egészségi állapotára, munkavégző képességére és az általános közérzetükre is. Az emberek jobban érzik magukat, ha tisztább levegőt lélegeznek be.

Munkájuk hatékonyabb, teljesítményük jobb lesz a munkahelyen, az iskolában, de akár otthon is. Ahhoz, hogy ne nyitott ablak segítségével szabaduljunk meg a benti elhasznált, párás levegőtől és gazdaságosan, hatékonyan jussunk friss levegőhöz, szellőztető rendszerre van szükségünk.

 • VUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztetőVUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztető méretei

  VUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztető

  Ár: 164 676 Ft (ÁFA-val)

  A VUE 100 P mini hővisszanyerős szellőztető készülék keresztirányú hővisszanyerővel rendelkezik. Kompakt méretű, könnyen beépíthető légkezelő egység. Ideális lakóházak, üzlethelyiségek vagy akár irodák folyamatos szellőztetéséhez. Maximális légszállítás: 106m3/h

 • VUE2 200 P hővisszanyerős központi szellőztetőhővisszanyerős szellőztető beépítése

  VUE2 200 P hővisszanyerős központi szellőztető

  Ár: 272 355 Ft (ÁFA-val)

  VUE2 200 P hővisszanyerős központi szellőztető készülék 2db keresztirányú hővisszanyerővel rendelkezik. Kompakt méretű, könnyen beépíthető légkezelő egység. Ideális lakóházak, üzlethelyiségek vagy akár irodák folyamatos szellőztetéséhez. Maximális légszállítás: 220m3/h

 • VUE2 250 P EC hővisszanyerős központi szellőztetőhővisszanyerős szellőztető beépítése

  VUE2 250 P EC hővisszanyerős központi szellőztető

  Ár: 355 906 Ft (ÁFA-val)

  VUE2 250 P EC hővisszanyerős központi szellőztető készülék 2db keresztirányú hővisszanyerővel, energiatakarékos EC motorokkal, 257m3/h légszállítással rendelkezik. 10mm-es hangszigetelés biztosítja a halk működést.

 • VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztetőVUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető felépítése

  VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető

  Ár: 375 210 Ft (ÁFA-val)

  VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető készülék 2db keresztirányú hővisszanyerővel, energiatakarékos EC motorokkal, 275m3/h légszállítással rendelkezik. 20mm-es hangszigetelés biztosítja a halk működést.

Hogyan befolyásolja egészségünket a megfelelő szellőztetés?

legbeereszto szellozes

Tudta, hogy egy felnőtt ember megközelítőleg 30 kg (kb. 25 000 l) levegőt lélegez be naponta? Észak-Európában az emberek az idejük több, mint 90 százalékát belső térben töltik. Ezek alapján nem csoda, hogy a szellőztető rendszerek beépítése ma már egyre inkább alapkövetelmény, és az egyre szigorodó építésügyi szabványok és előírások sok helyen kötelezővé is teszik használatukat.

A párásodás hatásai

A kiváló hőszigeteléseknek és a modern nyílászáróknak köszönhetően jelentős energia megtakarítást érhetünk el a fűtési költségek területén. Ami persze hatalmas előnyt jelent. Azonban sok esetben elfelejtkeznek arról, hogy a szigetelés benn tartja az elhasznált, párás levegőt, amennyiben nem gondoskodnak megfelelően a friss levegő utánpótlásáról.

Azt már többször összefoglaltuk, hogy a magas páratartalom következtében kialakuló párásodás milyen káros hatással van az egészségünkre nézve, sőt magára az épületre is. Elég csak a penészesedésre, dohosodásra, salétromosodásra gondolni. Bővebben itt olvashat a témáról.

Túl száraz levegő

De nem csak a párás levegő okozhat gondot, hanem a túl száraz levegő is. A hőszigetelésnek köszönhetően a beltéri hőmérséklet sokszor magasabb, mint az ideális. Ami nyáron 25-26 Celsius fok, télen pedig 20-22 Celsius fok. Emiatt gyakran kezdenek párásításba. Holott lehetséges, hogy csak a hőmérsékletet kellene alacsonyabbra állítani. Ezáltal a pára mértéke az ideális szinten maradhat.

Szennyezőanyagok a levegőben

füst, légszennyezés, friss levegőTovábbá a szigetelés benn tartja a helyiségben a szennyezőanyagokat is, ami szellőztetés nélkül nem tud kijutni és helyébe friss, oxigéndús levegő érkezni. A szennyezőanyagok bejuthatnak akár kintről a nyílászárókon keresztül is, de a belső anyagokból, szerkezetből is származhatnak. Ez nagyon komoly betegségek forrása is lehet: asztma, tüdőrák és más tüdőrendellenességek.

Jól látható a fenti összefoglalásból, hogy csupán csak azzal, hogy biztosítjuk a megfelelő hőmérsékletet és a friss levegő utánpótlását, rengeteget tettünk az egészségünkért, otthonunk friss levegőjéért. Tanulmányok kimutatták, hogy az egészségügyi problémák, a betegszabadságok száma összefüggésbe hozható a belső levegő minőségével.

Hogyan működik egy hővisszanyerős szellőztető gép?

A hővisszanyerős szellőztető rendszer működésének a lényege, hogy a lakóhelyiség vagy a munkatér szellőztetése során a kintről beszívott friss levegőt fűtési szezonban egy hőcserélő egységen keresztül felmelegíti a kívánt hőmérsékletűre, és csak ezután juttatja a helyiségbe.

VUE2 250 PU EC hővisszanyerős központi szellőztető beépítése

Nyári üzemmódban az éjszakai hűvösebb kinti levegővel a (hőcserélőt kikerülve) hatékonyan hűthetjük vissza  a nappal felmelegedett házunkat. Ez a rendszer rendkívül energiatakarékos és költséghatékony, akár 90-94%-os hővisszanyerési hatásfokkal is képes működni. A hővisszanyerős szellőztető rendszer hatékony működése érdekében fontos a megfelelő szellőztető gép kiválasztása, illetve a teljes rendszer helyes megtervezése, ami nem könnyű feladat.

Hosszú távú, megtérülő befektetés

Egyértelmű, hogy a leggazdaságosabban működtethető szellőző rendszerek a hővisszanyerős szellőztető rendszerek. Ezek a rendszerek nem igényelnek nagy energiabefektetést. Mivel egy épület üzemeltetési költségeinek tekintélyes hányadát adják a fűtési/hűtési és szellőztetési költségek, ezért mindenképpen arra kell koncentrálnunk, hogy ez a költség a lehető legalacsonyabb legyen.

Egy hatékonyan működő szellőző rendszer túlmutat az anyagi megtérülésen, ami nagy örömünkre a pénztárcánkban jelentkezik. Éppen ugyanolyan fontos, hogy az energiafelhasználásunk alacsony szinten tartható, ami a környezetünk megóvása miatt kiemelt jelentőséggel bír. Ezáltal az üvegházhatás mértéke csökkenthető.

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért szeretnénk még több hasznos információt nyújtani a témában. Egy komplex rendszerről van szó, aminek a kivitelezése sok buktatóval járhat, de megfelelő előzetes tájékozódás után és szakértő segítségével ezek elkerülhetőek.

 

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

csillár ventilátor kiválasztása

Hogyan válasszuk ki a megfelelő csillár ventilátort?

[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]A csillár ventilátor minden évszakban hasznos lehet, bár sokan...

Hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

Hibák hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésénél

Mint ahogy az élet más területein is sokszor kiderül, hogy...

Ventilátorbolt Fürdőszoba szellőztetése cikk kép, fürdőszoba ventilátor

Fürdőszoba ventilátor az egészséges környezetért

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor szükséges fürdőszoba ventilátor a vizes...

Ventilatorbolt.hu