Szűrők alkalmazása a szellőztető rendszerekben

szuro-csere-ventilatorbolt

Szűrők nélkül egy szellőztető rendszer mit sem ér, ezért kiemelt figyelmet kell rá fordítani a rendszer kiépítése során. Nem csupán maga a szellőző rendszer hatékonysága, hanem az egészségünk is kárát láthatja, ha nem megfelelő vagy túlságosan elhasználódott szűrő található a légcsatornákban vagy elszívó berendezésekben. Gondoljunk csak egy egyszerű konyhai szagelszívóra: vajon mennyire lehet hatékony egy olyan elszívó, amiben a szűrő már szinte fekete a lerakódott zsíros gőztől és egyéb szennyeződésektől? Mondhatjuk, hogy semennyire. De gyakori jelenség a légkondícionáló berendezések szűrőjének elhanyagolása is. Ami nagy felelőtlenség, ahogy majd a cikk végére látni fogja. Szögezzük le: a szűrők alkalmazása kiemelt fontosságú a hatékony szellőzés szempontjából!

elhasznalodott-szuro

Miért van szükség légtechnikai szűrők alkalmazására?

A finom-porszennyezés komoly veszélyt jelent az egészségünkre. Ennek az az oka, hogy az emberi szervezet nem képes a 10 µm-nél kisebb részecskék megszűrésére, így azok bekerülhetnek a tüdőbe, de az 1 µm-nél kisebb részecskék már a véráramba is. Ez hosszú távon súlyos egészségkárosodást okozhat. A szálló por és a szmog mellett a pollenek egészségromboló hatása is jelentős, ezért rendkívül fontos ezeknek a szennyező anyagoknak a kiszűrése.

Hol alkalmaznak szűrőket?

A légtechnikai szűrők felhasználása rendkívül széleskörű, lakossági és ipari szellőztető rendszereknek is fontos alkotóelemei. Egy átlagos konyhai elszívóban, de gyárak, kórházak szellőztető rendszereiben vagy víz-és szennyvíztechnológiai rendszerekben is megtalálhatóak. Azonban a felhasználás helyétől és módjától függően más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Van, amikor speciális körülményeknek is meg kell felelniük, például a magas hőmérséklet vagy a legkisebb szemcséket is ki kell tudni szűrnie.

Hogyan működik egy ilyen szűrő?

A szűrés folyamata több lépcsőből áll: diffúzió, elfogás, befogás és szűrő hatás. Az elektrosztatikus hatás a részecskék és a szálak között nagyon fontos, hiszen a szűrőnek a tapadáshoz sok vékony szálat kell tartalmaznia és a szálaknak hasonló átmérőjűeknek kell lenniük, úgy mint a szennyező részecskéknek.

Milyen szabványoknak kell megfelelnie a légtechnikai szűrőknek?

szurok-alkalmazasa-hepa-szuro2018 óta az ISO 16890 szabvány osztályozza a szűrőket aszerint, milyen méretű részecskéket tudnak kiszűrni a levegőből. A besoroláshoz az alábbi finompor részecske méreteket vették figyelembe:

 • PM10 – 0.3 µm és 10 µm közötti részecskék (egyes pollenek)
 • PM2,5 – 0.3 µm és 2,5 µm közötti részecskék (pl. penészspórák, gombák, egyes baktériumok, pollenek)
 • PM1 – 0.3 µm és 1 µm közötti részecskék (pl. vírusok, nanorészecskék, baktériumok)

Ahogy korábban említettük, az emberi szervezet csak a 10 µm-nél nagyobb részecskék szűrését tudja elvégezni, ezért az annál kisebb méretű részecskéket kell kiszűrni a levegőből. Ezeknek a figyelembevételével 4 szűrőosztályt határoztak meg:

 • ePM1
 • ePM2,5
 • ePM10
 • ePM – durva szűrők

Abban az esetben kerülhet egy szűrő egy bizonyos osztályba, ha az adott méretű részecskék legalább 50%-át képes kiszűrni. Ez egy könnyen átlátható besorolási rendszer, szemben a korábbival. Ezáltal a szűrők alkalmazása előtt egyszerűbben tudunk megfelelő típust választani.

Szűrők fajtái és alkalmazása

szurok-alkalmazasa-a-szellozteto-rendszerekbenA légtechnikai szűrők termékkategóriánál részletesen bemutatjuk az egyes szűrőket, ezért most csak egy rövid felsorolásban néhány szóval összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Az alábbi szűrők alkalmazása a leggyakoribb:

 • Zsákos és lapszűrők: jellemzően légkondik és szellőzőrendszerek esetén használják, a szűrők könnyen hozzáférhető, eldobható kivitelben készülnek.
 • Durva szűrőanyagok: Ezek szintén használhatóak szellőző és légkondicionáló rendszerek szűréséhez. Méretre vághatók az igényeknek megfelelően. Bírják akár a 100°C-os hőmérsékletet. Alkalmazzák őket irodaházakban, üzemcsarnokokban, de repülőtereken is, valamint HEPA előszűrőként is.
 • HEPA szűrőanyagok: A HEPA szűrőket (magyarul: nagy hatékonyságú szemcse légszűrők) olyan helyeken alkalmazzák, ahol a levegőből már nem csak a port és a durva szemcséket akarják kiszűrni, hanem a polleneket, finomszemcséket, baktériumokat is (például kórházakban vagy gyógyszergyárakban).
 • Aktívszén szűrők: Más néven adszorpciós szűrők szűrőanyaga a légtechnikai aktív-szén, melynek erősen porózus a szerkezete, ezáltal képes megszűrni a finom porokat és egyéb részecskéket a levegőben. Leginkább légtechnikai berendezések, azon belül is konyhai elszívó berendezések, víz és szennyvíztechnológiai berendezések, vegyipari készülékek, borászati és mezőgazdasági berendezéseknél és a gyógyszeriparban használják. Fontos a rendszeres cseréjük a levegő megfelelő minőségének biztosítása érdekében.

Miért fontos a rendszeres szűrőcsere?

legtechnikai-szuro-alkalmazasa karbantartasa

Minél jobban elodázzák a szűrők cseréjét, annál jobban csökken a szellőztető rendszer hatékonysága. Ha a rendszer nem tud hatékonyan működni, az egyben azt is jelenti, hogy energiát pazarol. De ezen felül még a működése is zajosabb lesz. Arról nem is beszélve, hogy nem képes kiszűrni a levegőből az egészségre ártalmas részecskéket, ami a feladata lenne. Sőt, még a baktériumok és gombák melegágya is lesz, így ahelyett, hogy az egészségünket védené, inkább károsítja azt.

Konyhai elszívók esetében az is előfordulhat, hogy a zsíros gőzzel szennyezett szűrő kigyullad, így rendkívül balesetveszélyes is. Ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a szűrők időszakos cseréje. Ezzel biztosíthatjuk a tiszta, egészséges levegőt, és a szellőztetőnek a hatékony, energiatakarékos, hosszú távú működést. A szűrők alkalmazása magában foglalja a folyamatos cserét is!

Ha éppen szűrőt keres, nézze meg kínálatunkat akár ipari, akár lakossági felhasználásra! Ha pedig kérdése van vásárlás előtt, bátran kérjen szaktanácsot kollégáinktól!

 

Válassza ki a megfelelő szűrőt!

ÚJ
631 199Ft1 502 855Ft (Áfa-val)
3 620Ft (Áfa-val)
6 591Ft13 068Ft (Áfa-val)
32 880Ft56 883Ft (Áfa-val)
ÚJ
807 248Ft2 198 461Ft (Áfa-val)
-20%
34 056Ft69 681Ft (Áfa-val)
30 847Ft56 342Ft (Áfa-val)
-20%
4 131Ft6 038Ft (Áfa-val)
-40%
11 734Ft23 108Ft (Áfa-val)
2 029Ft (Áfa-val)
3 352Ft (Áfa-val)
3 449Ft28 900Ft (Áfa-val)
19 657Ft73 452Ft (Áfa-val)
38 703Ft41 902Ft (Áfa-val)

 

Tudjon meg többet a hatékony fürdőszoba szellőztetésről! Beszerelési útmutató lépésről-lépésre! KATTINTSON IDE!

Weboldalunk sütiket használ szolgáltatásunk alap funkcióinak és a magasabb felhasználói élmény biztosítása érdekében.