elszívó ventilátor fajtái kiválasztása

Elszívó ventilátor felhasználási területei

Szellőztető rendszerek nem csak ipari méretekben, hanem lakossági igényeknek megfelelő kivitelezésben is megvalósíthatóak. A szellőző rendszerek kulcseleme az elszívó ventilátor, ami sokféle méretben, kivitelben és funkcióval kapható.

Kínálatunkban az ipari ventilátoroktól kezdve a konyhai elszívó ventilátor készülékeken át a fürdőszoba ventilátorokig mindenféle modell megtalálható. A megfelelő teljesítményű szellőző ventilátor kiválasztásában szakember tud segíteni, bizonyos esetben a kivitelezővel közösen.

Ipari elszívó ventilátorok

Széles körben van szükség ipari ventilátorokra: irodák, éttermek, intézmények, parkolóházak vagy ipari illetve mezőgazdasági épületek szellőző rendszerének kiépítésekor. Az elszívó ventilátor a helyiség elhasznált levegőjét elszívja, tehát belülről kifelé fújja. Azonban van olyan ipari axiál ventilátor kínálatunkban, amely a belső falsíkra szerelve a kintről befelé szívja a külső levegőt.

Ezt a típust megnézheti itt: FR Axiál fali ventilátor védőráccsal

Az elszívó ventilátorok esetében lehetséges csőszakaszba építhető, belső vagy külső falra szerelhető típusból is választani. A kültéri változat esetében műanyag bevonatú acéllemez borítás biztosítja a különböző időjárási körülmények esetén a megfelelő védelmet a készülék számára. A ventilátor alján acélháló nyújt védelmet a rágcsálók és madarak ellen.

Nagy, több emeletes komplexumoknál, ipari csarnokoknál az épület tetejére szerelhető elszívó tetőventilátorral oldható meg a leghatékonyabban a szellőztetés.

Ipari elszívó ventilátor kínálatunkból

 • TT MIX SILENT csőventilátor hangcsillapított házzal

  Ár: 51 307Ft -tól (ÁFA-val)

  TT MIX SILENT csőventilátor alacsony zajszinttel. 50 mm vastagságú ásványgyapot anyagú hang-, és hőszigeteléssel ellátott készülékház, perforált hangcsillapító belső kialakítással. Maximum légszállítás: 1950m3/h

 • TT MIX elszívó ventilátor tisztítása

  TT MIX PRO ipari szellőző csőventilátor

  Ár: 25 098Ft -tól (ÁFA-val)

  A TT MIX PRO ipari szellőző csőventilátor csőszakaszba építhető, műanyag házas 2 sebességes ventilátor 1  fázisú motorral. Módosított formájának köszönhetően magasabb légszállítással és alacsonyabb zajszinttel rendelkezik mint a TT MIX változat. Maximum légszállítás: 2050m3/h

 • Akció!
  Reventon ipari axiális ventilátorReventon ipari axiális ventilátor méretei BS típus

  Reventon ipari axiális ventilátor fém kerettel, fújó

  Ár: 32 226Ft -tól (ÁFA-val)

  A Reventon ipari axiális ventilátor fém kerettel, nagy teljesítménnyel, kifelé fújó működéssel kiváló megoldás raktárak, ipari létesítmények, sportcsarnokok szellőztetésére.

 • konyhai elszívó ventilátor KCF-NKonyhai elszívó ventilátor beépítése

  Konyhai elszívó ventilátor KCF-N

  Ár: 351 344Ft -tól (ÁFA-val)

  A KCF-N konyhai elszívó ventilátor egyoldalról szívó centrifugális nagy konyhai, kibillenthető járókerekes ventilátor, IP54-es védettséggel. Nagykonyhai elszívóernyőkhöz használható, 9.000 m3/h légszállításig

Fontos információ a beszerelés előtt a cső átmérője milliméterben megadva, amely a termékleírásban általában így szerepel: elszívó ventilátor 125 vagy elszívó ventilátor 150 stb. A megfelelő teljesítményhez a csőátmérő meghatározása kiemelt fontosságú.

A legtöbb ipari szellőző ventilátor golyóscsapágyas motorral felszerelt. A golyós csapággyal szerelt ventilátorok hosszabb élettartamúak, valamint előnyös tulajdonságuk, hogy függőlegesen is be lehet építeni ezeket.

A ventilátorok sebessége a legtöbb típus esetén külső fordulatszám szabályozóval változtatható annak függvényében, hogy milyen légszállításra van szükség az adott helyiségben, ezzel energia megtakarítás érhető el a kisebb sebesség esetén.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük az ipari ventilátoroknak?konyhai elszívó ventilátor KCF-N

Az elszívó ventilátorok egyik jelentős felhasználási területe mind ipari, mind lakossági területen a konyhai szellőztetés. Nagy forgalmú konyhákban elengedhetetlen egy nagy teljesítményű ipari elszívó ventilátor, aminek a legfontosabb feladata a zsíros, forró gőz elszívása.

Ehhez érdemes speciálisan konyhai felhasználásra kialakított elszívót beszerezni, mert az általános ipari ventilátorok lapátjára lerakódó zsír könnyen a motor csapágyazásának meghibásodásához vezet.

A konyhai berendezés motorja a légáramon kívül helyezkedik el, rendelkezik zsírfogó tálcával illetve zsírfogó ernyővel, amely a tűzhely fölött helyezkedik el.

A zsíros, forró gőz mellett más extrém körülmény is felmerülhet. Például uszodák párás levegőjét kell elszívnia a berendezésnek. Ilyen létesítményhez egy elszívó tetőventilátor a legalkalmasabb. De bármilyen nagy, több emeletes épület központi szellőztetését meg tudja oldani, legyen az iskola vagy irodaépület.

Elszívó ventilátorra kandalló fűtés kiépítésénél is szükség lehet. Itt a rendkívül magas hőmérséklet az, amit bírnia kell a berendezésnek. Akár 150 ⁰C fokos levegő kivezetésére is alkalmasnak kell lennie.

Fürdőszoba ventilátorok tulajdonságai

A fürdőszoba ventilátorok elsődleges feladata a párás levegő elszívása a helyiségből, amellyel megelőzhetől:

 •         penészesedés
 •         dohosodás
 •         salétromosodás

Ezek mind az épületben (falakon, fugákban, alapzatban) okoznak látható károkat, amelyektől megszabadulni sokszor csak erős vegyszerekkel lehetséges és a plusz festési, tapétázási feladatokról még nem is tettünk említést. Ráadásul a penésznek komoly egészségkárosító hatása van.

Egy fürdőszobai elszívó ventilátor páraérzékelős elektronikával ellátott kivitelben automatikusan bekapcsol, amikor a helyiség levegője eléri az előre beállított a páratartalmat, ezáltal megelőzhetőek ezek a kellemetlen következmények. Így a helyiség páratartalma mindig optimális. Egy elszívó ventilátor páraérzékelős kivitelben a lehető legkényelmesebb megoldás pára ellen, hiszen a készülék figyeli helyettünk a páratartalmat, nekünk nem szükséges beavatkoznunk.

Az elszívó ventilátor fürdőszoba helyiségen kívül WC helyiségbe is beszerelhető a komfortérzet javítása érdekében. Ezek a szellőztető ventilátorok időzítős változatban is elérhetőek. A beépített időzítő áramkör biztosítja az optimális szellőztetést akkor is, amikor már nem tartózkodik senki sem a helyiségben.

A legideálisabb elszívó ventilátor fürdőszoba helyiségbe halk és energiatakarékos, több sebességfokozatban működtethető és megakadályozza a kinti hideg levegő visszaáramlását, ami télen különösen fontos. Ha az elszívó ventilátor golyóscsapágyas kivitelben készült, akkor alkalmas mind oldalfali, mind mennyezeti felszerelésre is.

Néhány típus fürdőszoba elszívó ventilátor kínálatunkból

 • Vokker fürdőszoba wc szellőztető ventilátorVokker fürdőszoba wc ventilátor

  Vokker fürdőszoba szellőztető ventilátor golyós csapággyal

  Ár: 6 579Ft -tól (ÁFA-val)

  Vokker fürdőszoba szellőztető ventilátor golyós csapágyazással. Választható időzítő vagy páraérzékelő elektronikával is. Fürdőszoba WC szellőztetésre használható, kedvező árú ventilátor. Csőcsatlakozás: 100-120mm

 • Vent Axia SOLO PLUS radiális szellőztető ventilátorSolo Plus radiális fürdőszoba ventilátor légszállítása

  Vent Axia SOLO PLUS radiális szellőztető ventilátor

  Ár: 25 411Ft -tól (ÁFA-val)

  Vent Axia SOLO PLUS radiális szellőztető ventilátor húzózsinóros, időzítős és páraérzékelős változatban rendelhető. Falon kívüli vagy süllyesztett szerelésre is alkalmas, több lakószinten keresztül történő szellőztetésnél is használható. Beépített visszacsapó szeleppel rendelkezik. A szűrő nem tartozéka a ventilátornak! Csőcsatlakozás: 100mm.

 • vent-axia_svara_axialis_kisventilator

  Vent Axia LO-CARBON SVARA fürdőszoba ventilátor

  Ár: 67 860Ft (ÁFA-val)

  Vent Axia LO-CARBON SVARA fürdőszoba ventilátor energiatakarékos EC motorral (Lo-Carbon technológia) felszerelt axiális kisventilátor. Rendelkezik időzítő, páraérzékelő és fényérzékelő elektronikával. Applikációval vezérelhető.  Extra csendes működés, alacsony fogyasztás. 100 mm csőcsatlakozással.

 • Helios M1 fürdőszoba WC ventilátorHelios M1 Minivent fürdőszobai ventilátor

  Helios M1 Minivent ventilátor

  Ár: 32 609Ft -tól (ÁFA-val)

  Helios M1 Minivent ultra halk ventilátor, golyós csapágyazással. Fürdőszoba WC szellőztetésre kiváló, magas minőségű ventilátor. Mindegyik M1 típus gyárilag két fokozattal rendelkezik. A kiváló légszállítás mellett a kategória legjobb nyomásteljesítményével rendelkezik, mellyel jóval a többiek előtt jár. A Helios ultraSilence® technológia gondoskodik az egyenletes járásról és az alacsony zajszintről. Csőcsatlakozás: 100-120mm

Természetesen szellőztető ventilátort nem csak konyhába vagy fürdőszobába építhetünk be, hanem akár nappaliba vagy kamra helyiségbe is. Mindenhová, ahol fontos a megfelelő páratartalom és a szellőztetés.

A megfelelő típus kiválasztásában mindenképpen szakember segítségére van szükség. Keresse kollégáinkat, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni az elszívó ventilátorokról, valamint a konyhai elszívó beépítés terén is tudnak hasznosakat mondani.

Kapcsolódó szakmai cikkeink:

hővisszanyerős szellőztetés

8 leggyakoribb hővisszanyerős szellőztető kiválasztási hiba

Nyolc leggyakoribb hiba, amit ne kövessen el hővisszanyerős szellőztető kiválasztása,...

nagykonyhai szelloztetes

Fontos szempontok nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése esetén

A nagykonyhai elszívó berendezések már a helyiség tervezésnél kulcsfontosságúak. Ha...

paraerzekelos ventilator

Páraérzékelős ventilátor: Megbízható társ a párásodás elleni harcban

A pára megfelelő szinten tartása az egyik legfontosabb feladatunk, hogy...